Vad händer bortom allt fagert tal?

Nu har frågan om bristande otillgänglighet utredds och utredningen "Bortom fagert tal" har varit ute på remiss. Det är ingen nyhet att Hans Ytterbergs utredning innehåller ett lagförslag som innebär att ett förbud mot bristande tillgänglighet införs i diskrimineringslagen, men frågan är vad de tunga remissinstanserna tycker. Vad händer nu bortom allt fagert tal? Mer än hundra åsikter har skickats in och de flesta är positiva till Hans Ytterbergs förslag.

Förslaget hyllas av exempelvis Boverket och handikapprörelsen, men från Svenskt näringsliv är kritiken hård. Företagarna är oroliga att näringsidkare som inte vidtar skäliga åtgärder för att göra sin verksamhet tillgänglig kan dömas att betala skadestånd. De menar att förslaget gör tillvaron komplicerad för landets företagare. En orimlig börda. Istället för ny diskrimineringslag tycker Svenskt näringsliv att allt krut läggs på att följa de lagkrav som redan finns. Personligen ser jag ett stort problem i företagarnas inställning. Vi har sedan många år tillbaka haft en tydlig lagstiftning som endast få väljer att följa. Jag ser ingen trend som tyder på en ökad vilja att följa nuvarande lagstiftning och därför behövs en tydligare piska. Sveriges kommuner och landsting (SKL) tycker heller inte om lagförslaget. SKL tror att det leder till rättsosäkerhet, underminering av plan- och bygglagen och höga kostnader för kommunerna och landstingen. Personligen är jag övertygad om att SKL inte behöver vara orolig. Lagförslaget innebär ju inte att "allt" måste vara tillgängligt för alla direkt. Det handlar bara om att tillgängliggöra det som är rimligt och skäligt. Det finns också gott om exempel redan i dag som visar att tillgänglighetsåtgärder på sikt inte kostar så mycket pengar. Det skapar tillväxt och till och med ger mer pengar i plånboken. SKLs styrelse är inte enig i sitt beslut. Moderaterna, Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiets representanter tycker inte om "Bortom fagert tal", samtidigt som representanterna från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna tror på en ny diskrimineringslagstiftning.

I utredningen tror Hans Ytterberg heller inte att lagförslaget medför några nya större kostnader eftersom kraven på tillgänglighet redan finns reglerade i lagstiftningen. Men när Statskontoret, på uppdrag av regeringen, utredde de ekonomiska konsekvenserna tror de att diskrimineringslagen med största sannolikhet medför samhällsekonomiska merkostnader. I Socialdemokraternas valmanifest skrev man nyligen, i den rödgröna röran, att otillgänglighet borde vara diskriminering samtidigt som Socialdemokraternas representanter i SKL säger nej till lagförslaget. Folkpartiets representanter säger också nej samtidigt som folkpartisten och integrationsministern Erik Ullenhags ambition är att en bristande tillgänglighet ska ses som diskriminering. Personligen sjunger jag på Tomas Dilevas "Vem ska man tro på?" och ser med spänning fram emot hur det ska sluta.

Kommentarer
Postat av: Gammelsmurfen

Ett litet förslag:



Uppmärksamma lokalt de företag/affärer som ÄR bra i tex insändare. Finns det då konkurrenter som är sämre så kanske de sporras av detta.

2010-12-04 @ 14:48:28
URL: http://gammelsmurfen.bloggagratis.se
Postat av: jonte

Intressant läsning och trevlig blogg i allmänhet. Ganska schysst namn du valt! :)

2010-12-12 @ 12:57:39
URL: http://billigawebbhotell.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0