Tillgänglig turism

Det går definitivt att tjäna pengar på tillgänglighet, speciellt inom resebranschen. I Sverige bor det cirka en miljon funktionsnedsatta, cirka två miljoner barnfamiljer och cirka två miljoner pensionärer. Med andra ord handlar det om en grupp konsumenter på totalt fem miljoner individer som älskar att resa. Naturligtvis föredrar de att åka till ”enkla” resmål. Platser som känns trygga och säkra att besöka även om man tar sig fram med exempelvis barnvagn, rullator eller rullstol. De resebolag som väljer att ge kunderna extra service genom att tydligt informera om resmålens tillgänglighet och hur användbara hotellen är får fler kunder.


Reseguden.se har just nu en kampanj där de bjuder på resan om resenären skriver om resmålet. En fantastisk idé tycker jag, och självklart hoppas jag få göra en resa och berätta om mina upplevelser ur ett rullstolsperspektiv för att locka fler funkisar, pensionärer och barnfamiljer att se världen. Det sägs att Barcelona är Europas mest tillgängliga stad så kanske går min nästa resa dit för att ta reda på om det stämmer. I dag finns det även resebolag som bara specialiserar sig på att underlätta för personer med funktionshinder. Ett exempel är företaget Unikresor i Norrköping som erbjuder tillgängliga möjligheter i Gran Canaria, Alanya och Helsingfors.

Kommentarer
Postat av: A-K

Man kan ju fundera på varför det ska vara dyrare och besvärligare för oss att resa. Många med funktionsnedsättningar har ett lågavlönat arbete och/eller fördyrande omkostnader. Vill man sedan, precis som andra kunna resa så ska det vara dyrare. Detta gör ju även att funktionshindrade inte reser i samma utsträckning som "friska". Det handlar inte alltid om hur anpassat ett resmål är utan att det är både besvärligt och dyrt.

2010-03-13 @ 15:08:11
Postat av: Gammelsmurfen i Nyehusen

Minns för många år sedan då ett tyskt par anmälde sitt resebolag -- var det väl -- för att de fått sin semester förstörd. De tvingades nämligen se handikappade som gästade samma hotell. Vilket förstörde hela semestern. (Det var på den tiden jag arbetade på Furuboda, så det var 80talet någon gång) Kanske tur att de inte var på samma hotell som Jag/vi. För då åkte vi 20talet handikappade plus medhjälpare på solsemester. De hade väl fått hjärtsnörp när de varit tvugna att se 10talet rullstolar på samma gång...



Men redan på den tiden var det anmärkningsvärt anpassat. Å andra sidan valdes ju hotell som var tillgängliga :-)

2010-03-13 @ 20:03:01
URL: http://gammelsmurfen.bloggagratis.se
Postat av: Linus

Jag ifrågasätter kraftigt dina siffror du redovisar. Från SCBs statistik så får jag bara fram 1,7 miljoner personer över 65 år i Sverige och en stor grupp av dem speciellt i de yngre åldrarna har inget problem med rörligheten.



Sen 2 miljoner barnFAMILJER, alltså 4 miljoner vuxna + barn, minst 5 miljoner människor bara här? Också här är det friserad statistik då de allra flesta barnfamiljer (med barn mellan 0-17) inte har barnvagn alls och då alltså inte heller är behov av lättillgänglighet utifrån det perspektiv du talar från.



Sen till funktionsnedsatta, en miljon säger du, ingår även här de personer du redovisar som pensionärer?



Jag tror du skulle ge ett mer seriöst intryck om du lät bli att frisera dina siffror, feltolka dem och vrida statistiken till din fördel.

2010-03-16 @ 16:48:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0