Lokala positiva tillgänglighetsnyheter

JÄDRAÅS Museijärnvägen i Gästrikland, ”Jädraås-Tallås järnväg”, ska anpassas för personer med funktionsnedsättning. Museisällskapet har sammanlagt fått 48 000 kronor från Riksantikvarieämbetet. Bidragen ska användas till att anpassa stationsplattformar och för montering av en ny vagnhall. Eftersom jag inte kan åka med SJs X2000-tåg funderar jag på att i sommar göra en mysig utflykt till Jädraås och åka med deras gamla ångtåg.




HOFORS Nu får alla tycka till om Hofors kommuns nya centrum som ska växa fram runt Trädgårdsgatan och Teaterplan. Och alla får tycka till innan centrumkärnan gör som istället för att någon person, som tror att han kan, först gör fel och trottoarkanter, gatstenar, belysningen, ledstråk och annat smått och gott måste göras om. Det är Trädgårdsgatan mellan Ica och Prix som ska bli trevligare med bland annat markvärme.





ÖSTERFÄRNEBO När Sandvikens kommundelsnämnder försvann 2002 planerade politikerna att införa närrår för att värna om de lokala frågorna i kommunens ytterområden. Bland boende i Österfärnebo var intresset störst. Nu står det klart att kommunens första medborgarkontor öppnar där. Jag är alltid för saker som utvecklar demokratin, lokala kontor för medborgarna känns rätt. Självklart blir det ett kontor för alla medborgare. Det finns nämligen gott om exempel bland landets kommuner där medborgarkontor inte välkomnar medborgare som använder rullatorer, hörselapparat, barnvagn, vit käpp eller rullstol. Men så blir det ju inte i Österfärnebo, eller?




SANDVIKEN Statens kulturråd ger 150 000 kronor till Folkbiblioteket i Sandviken. Pengarna ska användas för att skapa ett litteraturhus för alla barn och ungdomar. Naturligtvis även de med en funktionsnedsättning. Det är en fantastiskt unik grej eftersom det sedan tidigare bara finns ett liknande litteraturhus i hela Europa. Ett litteraturhus ska ge en kreativ miljö för olika konstformer och aktörer att arbeta tillsammans för att stärka barns och ungas lust att läsa. Byggs en scen ska man alltså även ta sig dit i rullstol. Arrangeras en sagostund ska de ske i en lokal med hörselslinga. Och all information för att locka till läsning ska naturligtvis även finnas i alternativa format.  Ett litteraturhus ska även innehålla ett kunskapscentrum och vara en samlingsplats för forskning bland doktorander och studenter vid högskolor och universitet. Det betyder att lokalerna måste göras tillgängliga och all information göras användbar för hela Europas funktionsnedsatta doktorander och studenter. Det ska bli riktigt härligt att följa Folkbibliotekets satsning eftersom jag är övertygad om att de tänker på tillgängligheten och användbarheten för alla.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0