Viktigt vara rädd om orden

Skolgårdarna har alltid ekat av skällsord. Några av orden syftar på funktionsnedsättningar. Men vad betyder de egentligen? Det är nyttigt att bli påmind om hur ord kan uppfattas. Ord kan såra och förnedra även om det inte var avsikten. Alltför ofta använder vi ord utan att tänka efter. Orden är vårt viktigaste kommunikationsmedel. Därför är det viktigt att vara rädd om orden och om valörerna. Men ord förstås olika av olika människor. Hur man än anstränger sig är det svårt att få till det så att det alltid blir rätt.


Rullstolsbunden
Ingen är bunden till sin stol, om det inte finns rep med i bilden. Rullstolsburen speglar verkligheten bättre. Eller varför inte person som använder rullstol?

Förståndshandikappad
Ordet är förlegat. Person med utvecklingsstörning är ett mer aktuellt språkbruk.

Dvärg
Det finns massor av dvärgar i Sagan om Ringen. Men inte en enda i verkliga livet. Här finns människor som är korta och andra som är långa, och några med diagnosen kortväxthet.

Bokstavsbarn
Kärt barn har många namn. Men både barn och vuxna kan ha till exempel diagnosen ADHD. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kan innebära koncentrationssvårigheter men också andra symtom. Se människan bakom förkortningen. Vad tänker du när du ser bokstäverna ABBA?

Miffo
En svensk långfilm från 2003

Psykfall
Medier kopplar ofta ihop ord som psykfall, psyksjuk eller galning med dramatiska våldsdåd – speciellt efter mordet på Anna Lindh. Rubrikerna skapar rädsla och väcker starka känslor hos människor med psykisk funktionsnedsättning. Begreppet psyksjuk används dessutom ofta svepande om all sorts psykisk ohälsa – och fogar samman människor som har föga gemensamt.

Idiot
En person som inte deltar i det politiska livet, åtminstone i antikens Grekland.

Handikapp
I vissa fall är det fritt fram att prata handikapp. I golf till exempel. Men ordet har ändrat betydelse. Socialstyrelsen rekommenderar att begreppet inte längre bör användas alls. Istället rekommenderar de funktionshinder (se funktionshinder och funktionsnedsättning). Däremot kan ”handikapp” hittas i sammansatt form till exempel i handikapptoalett.

Mongo
En stad i Tchad.

Handikappanpassa
Ordet handikappanpassa signalerar problem, och att det är OK att göra skillnad mellan människor. Men alla tjänar ju på att öppna en plats för fler besökare, eller hur? Säg alltså hellre att en byggnad eller webbplats är tillgänglig än att den är handikappanpassad.

CP
Den kanadensiska järnvägen, men även datorprogrammet Constraint Programming.

Arbetshandikappad
Ordet arbetshandikappad har länge använts för att klassificera arbetslösa med funktionsnedsättning, oavsett förmåga att klara av ett eventuellt jobb. Men är Eva som använder rullstol arbetshandikappad om hon jobbar som journalist? Det är bättre att prata om människors arbetsförmåga och riva hinder – både verbala och andra – på våra arbetsplatser.

DAMP-unge
Ett barn som gillar den norska jazzgruppen Damp.

Kommentarer
Postat av: anonym

Pucko.. Alla ord är vackra. Jag är unik med dem. Det är upphovet med orden.

2010-05-02 @ 15:29:26
Postat av: Gammelsmurfen i Nyehusen

Ord är intressanta. Blir man en bättre människa för att ordet skurtant nu blivit sanitetstekniker.. ;-)



Under min USKstudietid kom vi att diskutera just ordet FÖRSTÅNDSHANDIKAPPAD. Vi tyckte inte att något av de ord som finns istället är så mycket bättre. Numera används ju även ordet intellektuellt handikappad..



MIFFO är även en radioprogramserie i P4 på söndagsmornarna. Av och med just utv... först...



ARBETSHANDIKAPPAD har jag även hört i andra sammanhang än det du skriver



ABBA är väl fiskbullar ;-)

2010-05-03 @ 11:14:22
URL: http://gammelsmurfen.bloggagratis.se
Postat av: Hemorroide

Bra skrivet. Det finns ingen anledning att såra människor så man kan gott tänka efter innan man öppnar munnen.

2010-06-17 @ 16:19:24
URL: http://www.fr.hemapro.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0