Sista april

Kanske borde jag vara uta och skjuta raketer och elda en brasa. Men trots att solen skiner sitter jag i tevesoffan och tänker inte gå ut. Det blir Tre kronor och hockey-VM istället. Naturligtvis har jag datorn i mitt knä. Tack vare att jag är man kan jag ju göra två saker samtidigt. Jag både hejar fram hockeylaget och läser intressanta sajter.

http://www.byggnadsvard.se/byggnadskultur/kulturarvet-tillg%C3%A4ngligt-f%C3%B6r-alla
En artikel om hur vårt kulturarv kan göras tillgängligt för alla.

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/medier/article12942776.ab
Ett inlägg i debatten om SVT-programmet "Mot alla odds" är freakshow eller inte.

http://www.expressen.se/resor/1.2407230/rullstolsburen-kvinna-lamnades-pa-landningbanan
En artikel om en rullstolsburen kvinna som lämnades ensam på landningsbanan av Ryanair.

En litteraturrik påskhelg

Oftast har jag inte tid och ro i kroppen att sätta mig med en bok. Jag läser ändå en hel del eftersom jag alltid bär med mig litteratur i resväskan för att ha något att göra i tåg och flyg till och från föreläsningsuppdrag. Ibland ger läsandet mig inspiration att själv skriva och då blir det allt från poesi till en krönika. Påskvädret är fantastiskt och efter lite vårstädning på altanen passade det perfekt att göra dessa lediga dagar till en litteraturrik påskhelg. Och jag har inte läst vilka böcker som hellst. Många av dem är till och med signerade. Skulle du via Googlemaps zooma in min altan skulle du, förutom en lite solbränd tillgänglighetskonsult, se följande böcker på altanbordet.

Herrarnas kalender 1955, redaktör Sven Z - Tryckt 1954 - Bland annat rolig läsning om Povel Ramel.
Om tystnaden, av Signe Larsson - Tryckt 1978 - Poesi om att våra liv är för stressade, att tystnad är vackert.
Onkel Toms stuga, av Harriet Beecher Stowe - Tryckt 1952 - En klassiker helt enkelt.
Kärleken bygger mitt liv, av Kjell Olof Bohlin - Tryckt 1996 - Kärleksfull men lite tråkig poesi.
Sång ur djupet, av Dan Andersson - Tryckt 1988 - Ett urval av Dans dikter som är riktigt bra.
Jag ligger i mörkret hos dig, av Bo Setterlind - Tryckt 1993 - Dikter i urval av Bo Strömstedt.
Under tiden, av Göran Tunström - Tryckt 1993 - Prosastycken om döden, livet och Görans sjukdomsperiod.
Tankar, av Erik Ruthblad - Tryckt ? - Intressanta dikter där man får en inblick från bland annat 1938.

Glad påsk


Hoppas att du får en mysig påskhelg. Här kommer en liten hälsning från mig, en önskan om att du får en riktigt glad påsk. Efter närmare 30 föreläsningsuppdrag runt om i landet under vårterminen tar jag snart sommarlov och laddar batterierna inför en härlig hösttermin 2011 där jag, på mitt speciella sätt, fortsätter att utbilda i tillgänglighet- och bemötandefrågor. Just nu handlar mina föreläsningar främst om goda exempel på kommuner, landsting, myndigheter, företag och föreningar som tänkt på tillgänglighetsfrågan och därmed ökat sin omsättning radikalt. Jag gör nu de sista förberedelserna inför kommande föreläsningar i maj och juni, och har redan börjat planeringsarbetet inför höstterminen. Det ser ut att bli en rejäl landsomfattande turné.Och ja... jag ska försöka vara lite påskledig också.
Hälsningar
-  =  Livet rullar vidare  =  -
Lars-Göran Wadén, 0707-66 24 09
- = Tillgänglighetsrådgivare= -
http://www.livetrullarvidare.blogg.se

Torsdagen den 19 maj

Nu är ännu ett föreläsningsuppdrag inbokat. Det ska bli grymt spännande att få åka till Gotland torsdagen den 19 maj. Assistansbolaget Särnmark arrangerar då en temakväll mellan 17.30-20.30 om tillgänglighet- och bemötandefrågor. Är du i närheten av Pingstkyrkan på Jungfrustigen 1, så tycker jag du ska komma och lyssna på mitt tvåtimmarsprogram. Mer information hittar du genom att klicka här.







OS-medaljör i distriktsstyrelsen

Den välkände bordtennispelaren Ernst Bolldén från Iggesund, med flera EM, VM, och OS-medaljer på meritlistan, är nu för tiden inte bara medlem i DHR – förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder. Sedan lördagen den 16 april är han även förtroendevald i Gävleborgsdistriktets styrelse. Och när DHR-avdelningarnas ombud från hela Gästrikland och Hälsingland samlades för distriktsårsmöte i Hudiksvall, valdes också Jörgen Jansson som ordförande i två år. Förutom Ernst Bolldén består Gävleborgsdistriktets styrelse i dag av Christer Lindé, Inga-Lisa Sundqvist och Desirée Eriksson. Ersättare är Mia Wennman och Gunilla Widell.

Svensk Handikapptidskrift

Hemma hos mig står teven oftast på och pratar i bakgrunden. När jag skriver en krönika, ett blogginlägg, en artikel eller formulerar manuset till en föreläsning stänger jag av, men annars finns teven som ett sällskap. I helgen stängde jag dock av, placerade mig skönt i soffan och läste Svensk Handikapptidskrift senaste nummer. Jag tycker DHR:s medlemstidning är bra. Tidningen informerar om det senaste från förbundet, skriver lättsamt om tung handikappolitik och lättar upp med krönikor och fördjupande artiklar från världens alla hörn.

Jag läser alltid Svensk Handikapptidskrift från första till sista sidan. Naturligtvis är jag intresserad av all handikappolitik, men eftersom jag är ett tillgänglighetsfreak fastnar jag extra länge på tillgänglighetsnyheter. I tidningen läste jag exempelvis att en enkät från Sveriges kommuner och landsting visar att 59 procent av kommunerna fortfarande saknar en plan för tillgänglighet. Jag läser också om nya EU-regler från 2013 som ökar bussresenärers rättigheter och därmed gör det enklare för personer med funktionsnedsättning att åka kollektivtrafik. Och mitt tillgänglighetshjärta gjorde ett skutt när jag på sidan 18 läste om wheelmap.org. Det är en karttjänst som gör det möjligt att själv markera vilka platser som är tillgängliga för rullstolsanvändare eller inte. Tjänsten finns även som Iphone-app.

När kommer en ny nationell handlingsplan?

Det händer alltid mycket inom tillgänglighetsområdet. Just nu ska exempelvis samtliga statliga myndigheter som har fler än tio anställda granskas. Det blir spännande att se vad Handisam, i det så kallade öppna jämförelser, kommer fram till. Frågan är om myndigheternas tillgänglighetsarbete förbättras i jämförelse med ifjol, och hur tillgängliga är egentligen verksamheterna, informationen och kommunikationen för anställda och besökare som har en funktionsnedsättning. Projektet "Butik för alla" är också en ny grej, en satsning från Svensk Handel och Konsumentverket för att öka tillgängligheten till butiker för alla kunder. De skriver att Sverige har 1,8 miljoner männsikor med någon form av funktionsnedsättning, en grupp som har en gemensam köpkraft på drygt 100 miljarder kronor. Dessa kunder (läs pengar) vill ju ingen köpman gå miste om. Personligen hoppas jag att alla handlare tar del av projektets utbildningsmaterial.

Det händer, som sagt, alltid mycket inom tillgänglighetsområdet men frågan är vad som händer på riksdags- och regeringsnivån? Regeringskansliet har en spännande sajt där deras senaste "funkisnyheter" publiceras. Det handlar om allt från FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning till vår nationella handlingsplan. Under slutet av 2010 pratades det dock mycket om en eventuell ny lagstiftning som betraktar otillgänglighet som diskriminering och en ny nationell strategi/handlingsplan från 2011 till 2016 för handikappolitiken. Nu är det snart maj och de senaste månaderna har jag inte hört något om varken diskrimineringslagstiftningen eller en ny nationell handlingsplan. Någon av er bloggläsare som vet hur det går?

Gefla Högtryck

Nej... Rubriken innehåller ingen felstavad svordom. "Gefla Högtryck" är en tidning från studentkåren på Gävles högskola. På sidan 9 i det senaste nummret (2/2011) finns en artikel om mig. Det handlar om allt från mitt personliga engagemang i tillgänglighetsfrågan till FN:s konvention om rättigheter för personer med en funktionsnedsättning. Tyvärr finns tidningen bara i pappersform så jag kan inte dela med mig av en länk där artikeln kan läsas. Du som vill läsa "Gefla Högtryck" får helt enkelt bege dig till Gävles högskola.

Torsdagen den 28 april

Det är skoj att konstatera att vårterminen totalt innehåller närmare 30 uppdrag, allt från föreläsningar till konsultjobb där jag hjälper kommuner, landsting, myndigheter, föreningar och företag att skapa tillväxt. Torsdagen den 28 april besöker jag exempelvis Vingåker för att utbilda personal och vårdtagare i tillgänglighet- och bemötandefrågor när Kultur- och socialförvaltningen arrangerar en föreläsning på Humlegården.

Klart med ny lag mot otillgänglighet som diskriminerar

Enligt ett pressmedelande från Regeringskansliet är det nu klart att från och med den första juni 2011 betraktas alla enkelt avhjälpta hinder som inte åtgärdas som diskriminering. I ett uttalande från ansvarig minister är det enligt den nya lagstiftningen tydligt att dem som efter första juni i år exempelvis envisas med ett trappsteg vid entrén tvingas stå fastkedjad vid en skampåle på stadens torg och skämmas i flera dagar. Varje dag önskar jag att få bli först på nätet att få publicera en sådan här fantastisk nyhet. Och vilken dag passar inte bättre än att släppa nyheten när det är första april. Samtidigt vill jag passa på att önska alla lite lurade bloggläsare en fantastiskt trevlig helg.

RSS 2.0