Funkisäventyr

Nyligen berättade jag att Sveriges Television söker barn med funktionsnedsättning till Barnkanalen, och en person med funktionsnedsättning som ska bli ny programledare på samma kanal. Det är egentligen inget konstigt. I SVTs mångfaldsplan, likabehandlingsplan eller vad det nu heter, står det att SVT-publiken ska se både norrlänningar, mörkhyade, skåningar, homosexuella, rödhåriga och personer med funktionsnedsättning i rutan. Men nu tar SVT ännu ett steg. Det har tidigare visats funkisäventyr i Storbritanien med programmet "Beyond Boundaries" och i Norge med serien "Ingen grenser", och nu är det Sveriges tur. Enligt ett pressmedelande från SVT handlar programidén om att tio deltagare med olika funktionsnedsättningar ska ta sig genom 150 mil av öken, djungel och savann i Afrika. Serien, som fått namnet "Mot alla odds", spelas in under våren och ska sändas i höst. Personligen tycker jag att programidén känns både knasig och intressant. Det är synd om serien utvecklas till en freakshow, men bidrar programmet till att fler lär känna individerna bakom funktionsnedsättningarna så är det bra. Jag borde kanske söka.

Väska från Stallyckan

Trogna läsare av min blogg vet att jag tidigare bekymrat mig för resväskan, men nu är problemet löst. Sedan 1997 har jag på heltid åkt runt i landet och utbildat andra i tillgänglighet- och bemötandefrågor. För att få med mig allt från rena kalsonger till rekvisita har jag med mig en rejäl resväska, lagom stor för att få plats i mitt knä. Men den senaste tiden har väskan blivit sliten och dess tryck (det står TBV) känns stenålder eftersom studieförbundet inte finns längre. För att hitta en ny skrev jag i bloggen och frågade om något företag, ett studieförbund, en förening eller någon annan ville sponsra mig. I går hämtade jag ett packet från posten (läs ICA).

Från och med nu har jag en ny väska från Stalllyckan.com, och jag vill verkligen skicka ett jättetack.

Stallyckans gård är en ny privatägd anläggning med aktiviteter riktade till alla som vill ha mer ut av livet, oavsett funktionsförmåga. Det tillgänglighetsanpassade helg- och semesterboendet, med fullt utrustade och tillgängliga stugor för självhushåll, finns nära Skephult i Marks kommun. Förutom ett fint boende erbjuder man ridning eller andra aktiviteter för att komma ut i skog och mark. Enligt Stallyckans reklambroschyr finns det goda möjligheter att se både älg och rådjur till och med från altanen. Personligen har jag aldrig varit där (och tillgänglighetstestat verksamheten), men när jag har vägarna förbi nästa gång är det inte omöjligt att jag stannar till.

Torsdagen den 5 maj

Jag blir alltid glad varje gång jag får ett föreläsningsuppdrag och därmed får chansen att sprida kunskap kring tillgänglighet- och bemötandefrågor. I dag är jag därför riktigt glad eftersom det nu är klart att jag föreläser torsdagen den 5 maj på Kristinehamns folkhögskola. I publiken sitter både lärare och elever.

Några nyheter på tillgänglighetsfronten

Det händer en hel del inom tillgänglighetsfrågan just nu. Visste du exempelvis att forskare vid Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet just nu arbetar med att undersöka hur tillgänglighetsfrågor beskrivs av journalister och skribenter. Studien ska inte slutredovisas förrän i december 2012 så vi får vänta och se vad man kommer fram till. Alla rullstolsanvändare behöver dock inte vänta längre på tåget, förutom de oftast förekommande förseningarna förstårs. Sedan den 24 januari går det nämligen att åka X2000-tåg efter att jag och många andra i mer än ett år har protesterat och bråkat om att felet på lyftarna måste åtgärdas. De nya rullstolsliftarna som installerats klarar 350 kg, vilket är något bättre än den gamla som klarade 300 kg. Lyftplattans mått är också lite större. Mitt första X2000-åk blir på torsdag nästa vecka då jag ska till Stockholm.

Visste du att en ny plan- och bygglagstiftning träder i kraft i maj? Boverkets föreskrifter och allmänna råd om enkelt avhjälpta hinder (BFS 2003:19 HIN) har även omarbetats. Den nya versionen innebär att den anpassas till den nya plan- och bygglagen. Avsnittet om vad som är enkelt avhjälpt försvinner ur föreskriften och finns istället direkt med i plan- och bygglagen. Om det blir bättre eller sämre av förändringen har jag svårt att avgöra. För min del är det huvudsaken att alla, alltid, arbetar med att få bort otillgänglighet. Begreppet "Enkelt avhjälpta hinder" introducerades i nationella handlingsplanen för handikappolitiken år 2000. Regler om undanröjande av enkelt avhjälpta hinder finns i plan- och bygglagens 17 kapitel, paragraf 21a.

Torsdagen den 10 mars

Du tycker kanske att det börjar bli tjatigt? Min blogg uppdateras ganska ofta men fylls bara med nya datum där mina föreläsningar äger rum. Jag lovar att snart komma med ett "riktigt" blogginlägg, men eftersom det ramlar in så många föreläsningar just nu fylls bloggen av alla kommande uppdrag. Efter flera kommentarer från mina läsare vet jag också att informationen, om vart och när man kan lyssna på mig, uppskattas. Ni som befinner er i, eller i närheten av, Halmstad ska läsa detta extra noga. Torsdagen den 10 mars gör jag nämligen en förmiddagsföreläsning på Hotell Eurostop nära E6:an. Min uppdragsgivare är Region Halland och i publiken sitter både politiker och representanter från regionens handikapporganisationer.

Tisdagen den 26 april

I förra veckan genomförde jag en norrlandsturné med tre föreläsningar, under tre dagar, i tre kommuner. Jag besökte Sorsele, Malå och Norsjö. I dag, söndag, står jag inför en ny vecka med nya uppdrag som tillgänglighetskonsult. Det är roligt att intresset för tillgänglighet- och bemötandefrågor är stort. Februari är fullbokad, och det är inte långt kvar innan alla dagar i mars, april och maj också är bokade. Den 26 april föreläser jag i Kristianstad. Det blir ett spännande eftermiddagsprogram och i publiken sitter personer som jobbar som studerandeassistenter.

Bolibompa

Personligen är jag helt övertygad om att förståelsen för personer med en funktionsnedsättning förbättras i takt med att funkisar syns och hörs. Det är viktigt när det gäller att förändra attityder. Väljer jag att krypa upp i favoritsoffan framför teven händer inte mycket. Väljer jag däremot att resa runt i landet och föreläsa om tillgänglighet- och bemötandefrågor sprids kunskap/förståelse och jag törs påstå att även otillgänglighet kan elimineras. Om jag stannar hemma händer inte mycket, men ställer jag mig utanför en butik med otillgänglig entré dyker det kanske upp en ramp om jag knackar på butikens skylltfönster tillräckligt länge.

Det gäller att höras och synas, och därför blir jag glad när jag hörde talas om att barn med funktionsnedsättningar ska få en unik chans att medverka i TV. Barnprogrammet Bolibompa letar nu barn, 4-9 år gamla, som kan vara gäster i studion. Och samtidigt som Sveriges Television söker barn letar de efter en ny programledare till Barnkanalen. Enligt den information jag fått söker man en blivande tv-personlighet, en man eller kvinna med en synlig funktionsnedsättning. I jobbet ingår bland annat att skriva manus, titta på filmer och framför allt att agera framför kameran. Personligen tycker jag det blir grymt spännande att se vem det blir.

Melodifestival för fukisar

I kväll är det premiär. Det är åter melodifestivaltider där flera veckor fylls av kändisskvaller, musikaliskt tävlande och kanske någon skandal. Ifjol gästade melodifestivalcirkusen mina trakter då en av deltävlingarna avgjordes i Sandviken. Och naturligtvis såg jag till att Sandvikens deltävling var tillgänglig genom att exempelvis fixa en anpassad toalett i anslutning till ett kringarrangemang på torget. I år får jag nöja mig med att följa spektaklet via teven för Sveriges Television har inte ringt och efterfrågat mina tjänster som tillgänglighetskonsult. Enligt ett nyhetsinslag tidigare i veckan arbetar över hundra personer för att få ihop en direktsänd deltävling. Jag undrar om någon av dem har ett passerkort runt halsen med sitt namn och titeln tillgänglighetskonsult?

Söndagen den 30 januari arrangerades en alternativ melodifestival i Upplands Väsby. Det var Sveriges första melodifestival för personer med funktionsnedsättning. Upplands Väsby kommun var initiativtagare till arrangemanget och de nio deltagarna kom från Upplands Väsby och närliggande kommuner. Schlagervinnaren Jan Johansson var konferencier. Melodifestivalen hölls i Scandic Infra City i Upplands Väsby och publiken bjöds på allt från "Stad i ljus" till Idas sommarvisa.

Tisdagen den 15 mars 2011

Tisdagen den 15 mars har alla som bor i Malung chansen att höra mig. Nu är nämligen ännu ett föreläsningsuppdrag bokat. Den dagen gör jag till och med två föreläsningar om tillgänglighet- och bemötandefrågor när kommunen tillsammans med handikapporganisationerna arrangerar en temadag. Först gör jag ett eftermiddagsprogram för kommunens politiker och tjänstemän, sedan en kvällsföreställning som är öppen för alla. Kvällsföreläsningen arrangeras mellan klockan 18.30-21.00.

Tips från läsare

Det är verkligen kul att intresset för tillgänglighetsfrågor är så stort. Just nu ramlar det in nya föreläsningsuppdrag eller arbetsuppgifter som tillgänglighetskonsult nästan varje dag. Samtidigt visar min statistik att antalet bloggläsare ökar radikalt. Du som just nu läser detta är en av närmare femhundra personer som besöker min blogg varje vecka. Och det är inte bara besöksstatistiken som berättar att intresset är stort. Min mailbox fylls av minst tjugo brev per dag. Många skriver för att uppmärksamma mig om saker som de tycker att jag ska skriva om i bloggen.

Ett tips från en läsare handlar om boken "Det funkar!", skriven av Torbjörn Uhlin och Carin Hedström. Enligt Prevent, som ger ut boken, vill man slå hål på seglivade myter kring personer med en funktionsnedsättning i arbetslivet. Boken ger entusiastiska exempel på funkisar som har visat vad de kan och gått från arbetslöshet till att bli en värdefull resurs för den arbetsgivare som "vågat" anställa en funkis. Ett annat tips, som också ut på att arbetsgivare inte ska se personer med en funktionsnedsättning som ett problem, är Norges Blindeforbund. De tycker exempelvis att det är ekonomiskt effektivt att anställa en blind. Arbetsgivaren sparar ju el eftersom inga lampor behöver vara på. Avslutningsvis har jag även exempelvis fått mail från en informatör på Riksfärdtjänsten Sverige AB. På uppdrag av kommunikationsmyndigheter PTS ansvarar de för driften av Teletal, en kostnadsfri och rikstäckande telefontjänst för personer med funktionsnedsättning. Informatören bad mig om hjälp att sprida information om deras tjänst, och nu har jag gjort det. Jag borde kanske fundera på att ta betalt av dem som vill "annonsera" sina saker genom min blogg?

RSS 2.0