Är det Aliansen eller Moderaterna som styr Sverige?

För över ett år sedan, efter att vi alla demokratiskt lämnat röster i valurnorna, stod det klart att Aliansen skulle styra Sverige i ytterligare fyra år. Aliansen har en svag majoritet i riksdagen men om alla moderater, centerpartister, kristdemokrater och folkpartister enas kring en fråga, och ibland tar hjälp av exempelvis miljöpartister eller sverigedemokrater, är de fler. I Sverige har vi något som kallas demokrati vilket betyder att alla får säga sitt men när ett beslut slutligen fattas är det majoriteten som vinner. Om det exempelvis skulle dyka upp en frågeställning där politiker måste välja om otillgänglighet ska betraktas som diskriminering praktiseras väll också demokratin? Alla får tycka vad de vill men det är alltid majoriteten som vinner.

I dag är det olagligt att sätta upp en skyllt på ytterdörren som förbjuder rödhåriga från att komma in, men sitter det en trapp vid entrén som "förbjuder" mig i rullstol att komma in är det okej. Om en mörkhyad särbehandlas i krogkön för att hon kommer från ett annat land är det olagligt. Om en homosexuell inte får jobb bara för sin sexuella läggning är det inte okej. I dessa fall betraktas det som diskriminering. För några år sedan bestämde regeringen att utreda om även otillgänglighet är diskriminering. Och efter att utredaren Hans Ytterberg arbetat i ett år kom han fram till att otillgänglighet inte är okej. Det borde finnas en diskrimineringslag som gör det omöjligt att utestänga mig med trappsteg vid entrén.

Eftersom vi i Sverige har demokrati skickades utredningen ut på remiss så att alla får säga sitt. I demokratins tecken blev det sedan majoriteten som vann... Nej, tyvärr slutar mitt "demokratitema" här. Massor av åsikter lämnades in, vissa sa ja till utredningens förslag om en ny diskrimineringslag och vissa sa nej. När rösterna räknats visade det sig finnas en majoritet som sa ja men de få nej-röstarna ser ut att vinna eftersom inget nytt lagförslag dykt upp. I dag läser jag Svenska Dagbladet och funderar om vi överhuvudtaget har demokrati i Sverige. Är det majoriteten, Aliansen eller bara Moderaterna som bestämmer? I vårt demokratiska land borde det väl vara majoriteten? Vad Sverigedemokraterna tycker har jag ingen aning om, men en majoritet av socialdemokrater, miljöpartister, vänsterpartister, centerpartister, folkpartister och kristdemokrater i riksdagen säger att otillgänglighet ska betraktas som diskriminering. Det finns till och med moderater som exempelvis Margareta B Kjellin som säger ja, men ändå verkar nej-röstarna vinna. Rätta mig om jag har har fel nu, men egentligen är det bara några få remissvar som de från Svenskt Näringsliv och Sveriges kommuner och landsting samt några politiker i riksdagen som representerar moderaterna som säger nej. Varför vinner då inte ja-majoriteten?


Kommentarer
Postat av: Sven Aivert

Visst är det moderaterna som styr sverige för dom tror att det är helt ok att bryta mot lagarna och FN konventioner

Postat av: Kjell Winberg

Du skriver "...en majoritet av socialdemokrater, miljöpartister, vänsterpartister, centerpartister, folkpartister och kristdemokrater i riksdagen säger att otillgänglighet är diskriminering..." varför är då debatten i riksdagen inte livligare än den är? Hur som helst så är det solklart att det är M som styr. Det är med demokrati som MR - de vet inte vad det är.

2011-11-22 @ 13:55:53
URL: http://www.tillforalla.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0