Har läst Svensk Handikapptidskrift i helgen

Har använt helgen till att städa lite på kontoret. Hittade bland annat ett exemplar av tidningen Svensk Handikapptidskrift från från hösten 2011. Personligen tycker jag om tidningen, från funktionshinderorganisationen DHR. Den tar upp det mesta inom funktionshinderpolitiken. Tidningen tar kortfattat upp de senaste nyheterna men tillåter samtidigt att långa fördjupande artiklar och rejäla debattinlägg breder ut sig över sidorna.

När det gäller tillgänglighetsfrågan var det bara dyster läsning. Staten (Trafikverket) sänker ambitionerna för tillgänglighet i flygtrafiken. De skyller på krav på säkerhet och arbetsmiljölagar och utestänger rullstolsanvändare från flera av landets inrikesflygningar. Samtidigt betalar SJ hellre ut 80 000 kronor i skadestånd till en man som inte fick hjälp att komma av tåget i Uppsala för att bli av med "problemet" istället för att verkligen se över sina tåg.

Enligt en granskning som organisationen Motormännen gjort är Karlstad sämst i Sverige på tillgängliga övergångsställen samtidigt som Hjälpmedelsinstitutet flyttat till nya och fina lokaler i Sundbyberg. Men efter invigningen av de nya lokalerna visar det sig att Hjälpmedelinstitutet huvudentré är otillgänglig och inte välkomnar personer som använder rullstol. Tidningen citerar regeringens bostadsminister Stefan Attefall som anser det "totalt ekonomiskt olönsamt och driver upp hyrorna extremt mycket" och därför förespråkar att man bara tillgängliggör lägenheter på markplan när miljonprogrammets alla flerbostadshus ska upprustas.

Och i Moderaternas nya idéprogram, som antogs av partistämman i oktober 2011, står det "Vi bygger samhället så att det är tillgängligt för människor med funktionshinder". Samtidigt är statsminister Fredrik Reinfeldt emot en lag som klassar otillgänglighet som diskriminering och citerars så här i tidningen: "Att öka tillgängligheten för en stor grupp av funktionshindrade är lätt att känslomässigt hålla med om men det är förknippat med stora resursbehov".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0