ABFs Studiekommitté den 18/3 -2015 Del 2

Tillgänglighet
 
Angelica Lindblad, som till vardags arbetar i ABFs reception, berättade att hon just nu även arbetar med att tillgänglighetsinventera lokalerna där ABF har SFI-utbildning, ABF-huset på Sveavägen och lokalen i Vällingby. Allt inventeras med hjälp av TD, Västra Götalands Tillgänglighetsdatabas. Jag kritiserade att ingen riktig fristående tillgänglighetsrådgivare används och att funktionshinderrörelsen inte är delaktig i processen. Det är dock positivt att ABF äger de fastigheter som inventeras vilket ökar chanserna att de enkelt avhjälpta hinder som hittas i inventeringen kommer att åtgärdas.
 
Under eftermiddagen fick alla representanter från funktionshinder-rörelsen berätta vad tillgänglighet betyder för dem och deras organisationer. Den ena efter den andra presenterade sin syn, sina behov av tillgänglighet. Diskussionerna var många och långa. Vi kom bland annat fram till att vi har för lite kunskap om varandra mellan funktionshinderorganisationerna. Jag hade kunnat prata om ramper, automatiska dörröppnare, hissar eller annat som underlättar tillgängligheten för personer med nedsatt rörelseförmåga. Istället lyfte jag tillgänglighetsfrågan till en högre nivå och menade att mycket också handlar om bemötande och attityder. Alla måste förstå att tillgänglighetsarbete är att arbeta med mänskliga rättigheter. När jag exempelvis arbetar med funktionshinderpolitik så är det rättighetspolitik som gäller.
 
 
Nytt material om tillgänglighet och välfärdsteknologi
 
Tomas Lagerwall, tidigare anställd på Hjälpmedelsinstitutet, berättade om sina planer på att ta fram ett helt nytt studiematerial om tillgänglighet och välfärdsteknologi. Det innehåller Design för alla, bostäder och boendemiljöer, teknologins betydelse, mänskliga rättigheter, tillgänglighet och hjälpmedel, organisationernas och anhörigas roll, en internationell utblick, ett näringspolitiskt perspektiv samt administrativa stuprör mellan kommuner, landsting och myndigheter. ABF har sagt ja till att bara betala halva kostnaden för studiematerialet så Tomas Lagerwall söker fler finansiärer. Jag berättade att DHRs bidragsstiftelse sagt nej eftersom materialet bland annat vänder mer till äldres behov än personer med funktionsnedsättning.
 
 
ABFs tillgänglighetspolicy

Inför studiekommitténs alla deltagare berättade Carina Thurfjell på ABF att det var DHRs förtjänst att ABFs Förbundsstämma år 2012 beslutade sig för att anta en tillgänglighetspolicy. Den innehåller SKA-satser och inget bör eller eventuellt. Målet är att all ABF verksamhet ska vara tillgänglig för personer med funktionsnedsättning under 2016. Enligt Carina Thurfjell så arbetar studieförbundet intensivt för att försöka förverkliga målet. Samtidigt berättar hon att de insett att det kommer ta längre tid än vad de tänkt från början. Vi gick igenom policyn, sida för sida. Endast två ABF avdelningar är publicerade i Tillgänglighetsdatabasen idag, men de flesta har i alla fall utsett en tillgänglighetsansvarig. Sakta men säkert arbetar avdelningarna med att inventera och ta fram handlingsplaner. Policyns genomförandeplan och mätbara mål låter bra men min personliga gissning är att det kommer vara långt ifrån klart under 2016. ABF har heller inte avsatt några extra pengar i studieförbundets budget för att nå målen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0