Miljöpartiet


Nu inväntar jag Miljöpartiets partiledare Gustav Fridolin. Det blir intressant att höra om hans tal under Almedalen 2015 tar upp funktionshinderpolitik. De frågor som jag ställt till partiet har Stefan B Nilsson, suppleant i socialutskottet, besvarat.


Vad gör ditt parti för att enkelt avhjälpta hinder undanröjs, tillgängligheten förbättras för personer med funktionsnedsättning och att målen i strategin för genomförandet av funktionshinderpolitiken efterlevs?

 

Enkelt avhjälpta hinder är en fråga som miljöpartister arbetar med i kommuner, landsting och regioner. Det handlar om att kartlägga och metodiskt undanröja dessa. Bra exempel är när detta arbete sker tillsammans med handikappråd och organisationer och grundar sig i konkret upplevd verklighet. Viktigt för att tillgängligheten ska förbättras är att vi i regeringsförklaringen har med att vi vill att den nya lagen om bristande tillgänglighet som diskrimineringsgrund ska ses över och breddas. Miljöpartiet var mycket tydliga när propositionen lades förra året, med att vi tyckte att den var långt ifrån tillräcklig. 

 


Vad anser ditt parti om att definitionen hatbrott även ska innefatta brott mot personer med funktionsnedsättning?

 

Det är definitivt en fråga att titta närmare på.



Vad gör ditt parti för att få ut fler personer med funktionsnedsättning ut i arbetsmarknaden?

 

I det budgetförslag vi lade i samarbetsregeringen hösten 2015 skriver vi:  Regeringen avser att se över förutsättningarna för att förstärka möjligheterna till arbete och sysselsättning utifrån blFunkA-utredningens förslag och den danska modellen med fleksjobb. Det är fortfarande vår ambition. 



Något i övrigt du vill berätta om hur ert parti vill utveckla funktionshinderpolitiken?

För oss är det högst angeläget med brukarmedverkan både i analyser och hur insatser utformas. Det är så det verkligen kan bli bra. Vi välkomnar också utvecklingen på e-hälsoområdet och ny teknik som kommer ha stor betydelse för utveckling av hjälpmedel och ökad tillgänglighet. Vi jobbar aktivt för mer kollektiva färdmedel i hela landet där tillgängligheten är en självklarhet. 
Miljöpartiet vill också se en nationell strategi för sällsynta sjukdomar, vilket till viss del har kopplingar till funktionhinderpolitiken och öka tillgången till personliga ombud för personer med psykisk funktionsnedsättning.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0