Vänsterpartiet

Nu inväntar jag Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Det blir intressant att höra om hans tal under Almedalen 2015 tar upp funktionshinderpolitik. De frågor som jag ställt till partiet har Vänsterpartiet besvarat så här:
 
 
Vad gör ditt parti för att enkelt avhjälpta hinder undanröjs, tillgängligheten förbättras för personer med funktionsnedsättning och att målen i strategin för genomförandet av funktionshinderpolitiken efterlevs?
 
Människor med funktionsnedsättning ska vara fullt delaktiga i samhällslivet på lika villkor som andra. Diskrimineringslagstiftningen om bristande tillgänglighet måste skärpas så att inskränkningar som begränsar människors delaktighet tas bort. Vi vill avskaffa diskrimineringslagstiftningens undantag för företag med färre än tio anställda, för privatpersoner och för bostadsmarknaden. Vi vill också avskaffa rekvisiten om varaktighet och om ekonomiska förutsättningar.
 

Vad anser ditt parti om att definitionen hatbrott även ska innefatta brott mot personer med funktionsnedsättning?

Vänsterpartiet vill ge DO ökade resurser att förebygga och bekämpa diskriminering samt öka möjligheterna till skadestånd. För Vänsterpartiet är ett rättvist och jämlikt samhälle fritt från rasism och diskriminering. Ingen ska drabbas av hat eller diskriminering på grund av hud- och hårfärg, religiös eller kulturell klädsel, funktionsnedsättning eller sexuell läggning eller könsidentitet och könsuttryck. Vänsterpartiet vill därför ge polisen i uppdrag att kraftfullt prioritera arbetet mot hatbrott.
 

Vad gör ditt parti för att få ut fler personer med funktionsnedsättning ut i arbetsmarknaden?
 
Vänsterpartiet vill göra arbetsmarknaden tillgänglig för alla. Vi har en övergripande politik för ett mer mänskligt arbetsliv som ökar möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att vara en del av den reguljära arbetsmarknaden. Vi vill förbättra möjligheterna för personer med funktionshinder att arbeta genom att bland annat modernisera lönestödet, se över möjligheten att utforma ett ekonomiskt stöd till sociala företag, ge myndigheter i uppdrag att ta fram mål för anställning av personer med funktionsnedsättning och ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att vidta åtgärder för att motverka omotiverade könsskillnader när det gäller arbetsmarknadsinsatser för personer med funktionsnedsättning.
 

Något i övrigt du vill berätta om hur ert parti vill utveckla funktionshinderpolitiken?
 
Stärkt rätt till personlig assistans genom att lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade ändras, så att man uppfyller ursprungsintentionerna i LSS om möjligheten att leva ett liv som andra. Bättre tillgång till hjälpmedel genom enhetliga nationella regler för förskrivning av hjälpmedel samt genom att samordna hjälpmedelsförskrivningen under en huvudman.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0