Boverkets samråd 26 maj 2015 - del 1

I min roll som en av sex förbundsstyrelseledamöter i DHR har jag bland annat ansvar för tillgänglighetsfrågor. Det gör att jag bland annat sitter med i Boverkets samråd med funktionshinderförbunden. Ett samråd som myndigheter kallar till möten i Karlskrona tre gånger per år. Det senaste mötet ägde rum den 26 maj, och här kommer en rapport. Del 2 kan du läsa imorgon.
 
När myndigheten träffar funktionshinderförbunden roar man sig med att varje gång vi ses vara på olika platser i Karlskrona. Boverket gör det för att vi ska få se och lära oss mer om den gamla staden och för att utmana konferensanläggningar, restauranger och hotell i tillgänglighetsfrågan. Detta möte arrangerades på Bryggareberget, i restaurang Utkiken, med fantastisk utsikt över staden och havet.
 
Vi diskuterade bland annat Boverkets byggråd. Det borde kopplas närmare myndighetens samråd med funktionshinderförbunden genom att frågor i respektive råd kan bollas mellan varandra. Någon tyckte att byggrådet borde byta namn till plan- och byggrådet för att lyfta frågan att tillgänglighetsaspekten är viktig redan i översiktsplaner. Vi diskuterade även byggrådets representation och någon ifrågasatte varför funktionshinderförbunden bara representerad av Astma och Allergiförbundet samt DHR. Boverket tyckte också att någon från en pensionärsorganisation, någon från bankvärlden, någon från Länsstyrelsen och en heltidsarbetande Tillgänglighetskonsult borde finnas med i byggrådet.
 
Jag frågade om Boverkets förslag till ny bostadsanpassningslag fortfarande ligger hos Socialdepartementet. Boverket trodde att förslaget skulle ha skickats ut på remiss i april, men fortfarande har inget hänt. Jag frågade också om regeringens stimulansmedel till kommuner för byggandet av fler bostäder. Min önskan är att kommunerna arbetat mer utifrån ansvars- och finnansieringsprincipen istället för att bara vänta på statliga pengar innan de agerar. Boverket svarade att regeringen nu delar ut pengar för att både bygga fler hyres- och studentbostäder och för energieffektivisering. Regeringen har också bidrag som kommunerna kan söka vid ombyggnation och renovering av skolor. I regeringens direktiv för dessa tre bidrag finns det, enligt Boverket, ingen skrivelse eller krav på tillgänglighet. Men Boverket förutsätter förstås att alla som bygger nytt och allt som renoveras görs enligt plan- och bygglagen. Mötets representant från Länsstyrelsen sa att hon nyss hört bostadsministern talat och att han vet vad han pratar om. Mehmet Kaplan sa att tillgänglighetsfrågan för personer med funktionsnedsättning är en fråga om mänskliga rättigheter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0