Centerpartiet

 
Nu inväntar jag Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Det blir intressant att höra om hennes tal under Almedalen 2015 tar upp funktionshinderpolitik. De frågor som jag ställt till partiet har Anders W Jonsson, Riksdagsledamot för Centerpartiet och Ledamot av socialutskottet, besvarat så här:

 
 
Vad gör ditt parti för att enkelt avhjälpta hinder undanröjs, tillgängligheten förbättras för personer med funktionsnedsättning och att målen i strategin för genomförandet av funktionshinderpolitiken efterlevs?
 
Centerpartiet var med och drev igenom den lag om bristande tillgänglighet som diskrimineringsgrund som infördes 1 januari i år. Det är en viktig lag som vi hoppas ska snabba på utvecklingen mot ett mer tillgängligt samhälle. Centerpartiets utgångspunkt är att möjligheten för människor att få vara fullt delaktiga i samhället är en grundläggande fri- och rättighet. Då är det helt oacceptabelt att personer med funktionsnedsättningar hindras i sin vardag på grund av bristande tillgänglighet. Städerna måste präglas av en god samhällsplanering som istället underlättar för människor med funktionsnedsättning, till exempel genom tillgänglig kollektivtrafik, bostadsmiljö och begriplig samhällsinformation.
 

Vad anser ditt parti om att definitionen hatbrott även ska innefatta brott mot personer med funktionsnedsättning?
 
Redan idag finns möjligheter för polis och rättsväsende att ta extra allvarligt på våld och trakasserier mot personer som är utsatta. Det är en försvårande omständighet som man ska ta i beaktande och det gäller bland annat alla typer av funktionsnedsättning. Hatbrott är ett samlingsnamn för ett motiv att begå olika brott. I brottsbalken finns, förutom hets mot folkgrupp och olaga diskriminering, ingen specifik lag som reglerar den typ av brott som sammanfattas som hatbrott. En straffskärpningsregel gör att en gärningsperson får ett strängare straff för ett brott om det utförts med hatbrottsmotiv, vilket alltså redan är fallet för personer som är utsatta.
 
 
Vad gör ditt parti för att få ut fler personer med funktionsnedsättning ut i arbetsmarknaden?

Vi är övertygade om att ett viktigt steg mot full delaktighet är möjligheten att kunna försörja sig genom eget arbete. Det ska vara enkelt att anställa en person med funktionsnedsättning. Centerpartiet vill bland annat ta bort arbetsgivarnas medfinansieringsansvar, införa fler lönebidragsplatser och skapa fler jobb via Samhall. Dessutom vill vi öka det sociala företagandet och göra det lättare för människor med funktionsnedsättning att starta företag. Vi vill också att branschorganisationer ska kunna skriva sociala kontrakt för att skapa enklare regler för att anställa människor med funktionshinder. Samtidigt skulle kontraktet i sig innebära att både offentliga och privata arbetsgivare skulle åta sig att öppna upp sina arbetsplatser för människor med funktionshinder.
 

Något i övrigt du vill berätta om hur ert parti vill utveckla funktionshinderpolitiken?
 
Centerpartiet vill öka valfriheten inom LSS och ge alla brukare likvärdiga möjligheter att bestämma över sin assistans. Därför vill Centerpartiet att även den som får sin assistans från kommunen får en lagstadgad rätt att välja utförare, genom att Lagen om Valfrihet tillämpas. Vi vill även förenkla de så kallade tvåårsomprövningarna. Gällande bestämmelser föreskriver att ett beslut om assistansersättning ska omprövas efter två år, för att avgöra om behoven fortfarande kvarstår. Skälen till omprövning grundar sig på det faktum att behov kan ändras över tid. För en del personer är det dock högst osannolikt att hälsotillståndet skulle förändras. Då tvåårs-omprövningarna ofta är en mentalt påfrestande process för berörda, anser Centerpartiet att systemet bör förenklas. I de fall då hälsotillståndet inte förändrats till det bättre borde det vara möjligt att göra en schablonbedömning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0