Norrbacka-Eugenia stiftelsen 24 mars 2015

Tack vare mitt förtroendeuppdrag som förbundsstyrelseledamot i DHR har jag även, av regeringen, valts att få fördela bidrag och ansvara för Norrbacka-Eugenia stiftelsens kapital. Det känns både häftigt ansvarsfullt och grymt inspirerande att ha fått detta förtroende. Norrbacka-Eugenia stiftelsen bildades 1974 för att underlätta för personer med nedsatt rörelseförmåga. När styrelsen träffas delar vi ut stöd för undervisning och utbildning, utövar hjälpverksamhet avseende bland annat boendeförhållanden, arbetsmöjligheter och rekreationsresor samt främjar forskning och utvecklingsarbete. Men på det senaste styrelsemötet, tisdagen den 24 mars, delade vi inte ut några pengar.
 

Årsredovisning

Vi gick igenom hela årsredovisningen för år 2014. Resultaträkningen, balansräkningen och förvaltningsberättelsen godkändes och revisorns rapport sa att allt gjorts regelrätt i god ordning. Under 2014 har vi flyttat kapital från fonder till aktier för att få mer avkastning, vi har sett över Handelsbankens och SEBs förvaltningskostnader och antagit en tydlig policy hur och vart stiftelsens kapital ska placeras. Efter tillåtelse från Länsstyrelsen har vi, utöver kapitalets direktavkastning, även använt två miljoner kronor av kapitalbehållningen.
 
 
En stor internationell konferens
 
Karolinska institutet har skickat in en ansökan om att få 100 000 till 300 000 kronor från stiftelsen för att i juni 2016 arrangera en stor internationell habiliteringskonferens. Målsättningen är att minst 1000 deltagare samlas i Stockholm och lägger allt fokus på barn och ungdomar med motoriska och kognitiva funktionsnedsättningar. Syftet är att vara en internationell mötesplats för forskare inom olika discipliner, sprängfylld med spännande föreläsningar, vetenskapliga sessioner och workshops. Jag ifrågasatte om stiftelsens pengar verkligen ska gå till att betala arvoden till föreläsare och hyran av konferenslokal. De andra styrelseledamöterna höll med, men några påpekade också att detta kan bli en stor unik konferens där även forskningsresultat finansierat av stiftelsen kan presenteras. Vi enades i ett beslut som innebär att Karolinska institutet, just nu, inte får några pengar. Vi uppmanar dem däremot att skicka in en mer detaljerad ansökan samt en riktig budget för vad stiftelsens eventuella bidrag ska gå till.
 
Fortsättning imorgon...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0