ABFs Förbundsstyrelse 19-20/10 2015 - del 1 av 2

Förutom alla "vanliga" förbundsstyrelsefrågor var fokus främst på Europas och Sveriges flyktingsituation när jag (som är ersättare i ABFs Förbundsstyrelse) var kallad till förbundsstyrelsemöte i Rönneberga (Stockholm) den 19-20 oktober 2015. Förbundsordförande Helén Pettersson inledde med en politisk nulägesanalys om allt från flyktingkrisen till regeringens budgetprocess. Närmare 7000 asylsökande deltar idag i ABF-verksamhet på ett 100-tal platser i landet. Över 100 engagerade cirkelledare arbetar ideellt för att ge stödjande och nödvändig hjälp till nyanlända. ABF planerar att ta initiativ och bjuda in till ett stort möte kring flyktingfrågan. Medlemsföreningar, samarbetsorganisationer samt andra studieförbund och organisationer är välkomna. Det blir en dag där alla samlas för att diskutera vad folkrörelsen gemensamt kan göra för att hjälpa och stötta flyktingarna.
 
Planeringen inför "Ordet fritt" under våren 2016 är i full gång. Jag poängterade att tillgänglighetsfrågan inte får glömmas bort. Något seminarium borde aktualisera frågan och hela "Ordet fritt" arrangemanget måste ha tillgänglig information, kommunikation och fysisk miljö. Det visade sig att ABFs ekonomi är god och i balans när förbundsexpeditionens ekonomiska rapport för januari till september 2015 samt riksbokslut för ABFs avdelningar för 2014 redovisades. Studieförbundets idéprogram har reviderats och skickas nu ut på remis. Målsättningen är att nytt idéprogram antas i vår på Förbundsmötet. En uppdaterad version av den interna fördelningen av ABFs statsbidrag har också tagits fram. De flesta kronorna går direkt till avdelningarna. I år är ABFs statsbidrag 473 miljoner kronor. Prognosen för nästa år är 461 miljoner kronor. Det är alltså mindre pengar men det kommer inte innebära mindre pengar till avdelningarna.
 
ABF har gjort två nya samarbetsavtal. De nya organisationerna som knutits närmare studieförbundet är Afrosvenskarnas riksförbund och Djurskyddet i Sverige. Dagordningens punkt 15 handlade om översyn och uppföljning av strategiska planer och aktuella handlingsplaner. Jag begärde ordet och pratade om ABFs tillgänglighetsplan. Den antogs av Förbundsmötet 2013, gäller studieförbundet i hela Sverige och säger att ABF ska vara tillgängligt för alla 2016. ABF borde utvärdera tillgänglighetsplanens mål under 2016 och ta fram en ny och uppdaterad plan som kan antas av Förbundsmötet 2017 och förslagsvis gälla till 2022.
 
Fortsättning imorgon...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0