Boverkets samråd 11 november - del 2 av 3

Fortsättning från igår...
 
En annan punkt på dagordningen handlade om Fortifikationsverket. Vi fick en rejäl redogörelse om hur den myndigheten som äger flest fastigheter arbetar med tillgänglighetsfrågor. Fortifikationsverket hade bland annat räknat ut hur mycket det skulle kosta dem att åtgärda alla enkelt avhjälpta hinder. Jag frågade om myndigheten även tagit reda på hur mycket de kan tjäna genom att se tillgänglighetsåtgärder som investeringar. Svaret var nej. Fortifikationsverkets föreläsning var intressant men jag frågade om myndigheten inte har ett eget samråd med funktionshinderförbunden eftersom de tar Boverkets dyrbara tid.
 
Boverket informerade om att de, tillsammans med Myndigheten för delaktighet och Riksantikvarieämbetet, genomfört fem utbildningar i tillgänglighet under 2015. Representanter från andra myndigheter har fått lära sig mer genom teori och praktiska övningar. Boverket berättade också att myndigheten inlett ett samråd med de nordiska länderna om enhetliga byggregler. Mer om detta på kommande samråd.
 
Utredningen "Gestaltad Livsmiljö", där regeringen gav Malmös stadsarkitekt i uppdrag att ta fram förslag på ny politik för arkitektur, form och design. Jag har tidigare berättat om hur jag påverkat så regeringen kom med ett tilläggsdirektiv så att utredningen även skulle beröra tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Nu är utredningen klar och den 14 oktober fick Kultur och demokratiminister Alice Bah Kuhnke ta emot dokumentet. Utredningen borde skickas ut på remiss vilken dag som helst. Trotts regeringens tilläggsdirektiv har personer med funktionsnedsättning mer eller mindre glömts bort. På utredningens närmare tvåhundra sidor nämns ordet "Tillgänglighet" bara åtta gånger. Universell design omnämns ingenstans.
 
När miljonprogrammens flerbostadshus från 70-talet nu renoveras byggs förstås även hissar om. Men det finns inget enhetligt system för vad som händer med boende som är i behov av hissen. Vissa personer som av olika anledningar inte kan gå i trappor har fått bo på hotell i flera veckor, vissa isoleras och andra flyttas till annat tillfälligt boende i en källare. När jag tog upp frågan svarade Boverket att de inte har några riktlinjer kring detta. Boverket saknar kunskap om huruvida det alls finns några riktlinjer att sprida. Myndigheten tror att det kan vara en fråga för Hyresgästföreningen att titta på. Boverket hänvisade till hyreslagens paragraf elva.
 
Fortsättning i morgon...

Kommentarer
Postat av: Tore Nilsson

Det blir tydligare och tydligare. Att man i många sammanhang har uteslutits funktionshinder organisationerna. Det är hög tid att ändra på detta. Bra att du finns med. Men detta med remissinstans och remissrutiner. Alla borde tjäna på att ha med funktionshinder organisationen.

2015-11-23 @ 07:47:43
Postat av: Tore Nilsson

Det blir tydligare och tydligare. Att man i många sammanhang har uteslutits funktionshinder organisationerna. Det är hög tid att ändra på detta. Bra att du finns med. Men detta med remissinstans och remissrutiner. Alla borde tjäna på att ha med funktionshinder organisationen.

2015-11-23 @ 08:04:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0