Certec informerar 2015 - Del 1 av 2

Certec är avdelningen för rehabiliteringsteknik inom institutionen för designvetenskaper vid Lunds tekniska högskola. Certecs mål är att genom forskning och utbildning ge bättre förutsättningar för människor med funktionsnedsättning. En gång om året öppnar Certec sina dörrar för alla som är intresserade av att se hur teknologi och design tillsammans kan skapa bättre förutsättningar för människor med funktionsnedsättning. Och när arrangemanget genomfördes för 25:e året i följd var jag där den 21 oktober 2015 för att ta del av intressanta seminarier och mingla bland utställarna.
 
En hel del fokus låg på 25-årsjubileumet när 400 personer hade samlats för "Certec informerar 2015". Det var människor som arbetar inom vård och omsorg, skola, planering och administration. Människor med egen erfarenhet av funktionsnedsättningar, anhöriga, kuratorer, personliga assistenter, läkare, lärare, LSS-handläggare, studenter, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, logopeder och politiker var också där. Professor Bodil Jönssons föreläsning var en jubileumskavalkad med nedslag i Certecs historia men samtidigt bjöd hon på drömmar, önskningar och behov i framtiden.
- Börja alltid med människan. Se till människan även om det handlar om hjälpmedel och ny teknik. Livet är ett konstverk som kräver den största uppmärksamhet, sa hon.
Bodil Jönsson, tidigare chef för Certec, hade även ett samtal med publiken tillsammans med nuvarande chef Per-Olof Hedvall. Det handlade bland annat om begreppet "Delaktighet". Jag tog mikrofonen och berättade kort om DHR och att vi i dag inte bara har en myndighet för delaktighet utan även en organisation som arbetar för delaktighet, handlingskraft och rörelsefrihet.
 
Bland alla seminarium väljer jag att speciellt rapportera om två. Först "Rullstolsakademien med fokus på egenmakt". Projektledaren Henrik Larsson, Sveriges första och enda professionella biljardspelare som använder rullstol, berättade att rullstolen är ett fantastiskt hjälpmedel men den måste användas rätt. Cirka 600 rullstolar skrivs ut i Skåne varje år utan en grundläggande bruksanvisning i handhavande. Rullstolsakademien är ett treårigt projekt som ägs av FIFH Malmö, är finansierad av Region Skåne och har till syfte att ändra på just detta. Upplevelsebaserad kunskap från förebilder i rullstol går hand i hand med medicinsk expertis från verksamhetsområde neurologi och rehabiliteringsmedicin. Både hjälpmedelsförskrivare och rullstolsanvändare får mer kunskap i form av både teori och praktik. Och det kan egentligen handla om allt. Hur når man saker som ligger högt om man är rullstolsanvändare? Hur går det till att flyga eller åka tåg, hur handlar man i en butik, hur tar man hand om sitt barn och hur går man i trappor med rullstolen. Projektet handlar också om vilken träning som är bäst för att förebygga förslitningar på grund av rullstolsanvändning.
 
Fortsättning imorgon...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0