Handbok för tillgänglig upphandling - del 1 av 2

Ingen vet säkert men tuffare tillgänglighetskrav vid offentlig upphandling kan bli verklighet nästa år. Det har sagts att regelverket ska börja gälla från och med den första april 2016, men ännu har ingen lagrådsremiss dykt upp, så vi får se. De nya tillgänglighetskraven beror på en ny europeisk standard, ett dokument på 150 sidor som tagit närmare tio år att skapa. Det handlar om att produkter och tjänster ska vara tillgängliga och användbara för personer med funktionsnedsättning. Men eftersom många intressenter i många EU-länder haft åsikter och lagt näsan i blöt har EU-standarden om tillgänglighet blivit en kompromissprodukt som ingen är riktigt nöjd med. Parallellt har US tagit fram egna tillgänglighetskrav som Europas funktionshinderrörelse tycker är bättre ur personer med funktionsnedsättnings perspektiv, samtidigt som det amerikanska näringslivet vill att EU-standarden blir internationell. Asiatiska och sydafrikanska länder har deklarerat att de inte riktigt gillar varken EU eller USA-varianten.
 
Ett stort problem med EU-standarden är att inte ens de personer som varit med och skrivit tillgänglighetskraven i upphandlingsstandarden riktigt förstår hur de ska tillämpas. De svenska standardiseringsgrupperna ITS Working Group Human Factors och ITS Accessibility Forum har därför bestämt att en instruktionsbok bör skrivas. En manual som både hjälper tillverkare/leverantörer och beställare/upphandlare att göra rätt.
 
Till mötet, den 9 oktober i Myndigheten för Delaktighets lokaler i Sundbyberg, med de båda ITS-grupperna skulle konsulterna Bruno Von Niman och Clas Thorén ha tagit fram en förstudie. Planen var att ha en instruktionsbok klar om några månader. Men det visade sig att konsulternas arbete knappt resulterat i en projektplan. Det visade sig också att funktionshinderorganisationerna och Myndigheten för Delaktighet inte var överens med konsulterna i många frågor. Myndigheten för Delaktighet ville exempelvis att mest energi läggs på att hjälpa upphandlarna. Om upphandlarna börjar ställa krav måste leverantörerna leva upp till dem. Konsulterna menade att leverantörerna är viktigast för annars ställs upphandlingskrav som ingen kan leva upp till.
 
Fortsättning imorgon...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0