Norrbacka Eugeniastiftelsen rapport från septembermötet - del 1 av 2

Tack vare mitt förtroendeuppdrag i DHR sitter jag även i Norrbacka-Eugeniastiftelsen. I dagens, och morgondagens, blogginlägg får du en exklusiv rapport från mitt arbete när styrelsen träffades för sitt septembermöte. Stiftelsens ändamål är att underlätta för personer med nedsatt rörelseförmåga. Omkring tre miljoner kronor utbetalar vi tre gånger per år till enskilda personer, organisationer och universitetsstuderande. På styrelsemötet den 15 september var fokus på det sistnämnda och 3 335 000 kronor utbetalades till ett 50-tal ansökningar för att främja forskning och utvecklingsarbete. Det blev alltså lite mer än budgeterat, men vi i styrelsen anser att vi har utrymme till det. Så ovanligt många som 97 ansökningar hade lämnats in, tio avskrevs direkt på grund av bristande dokumentation. Utifrån beredningen diskuterades den ena ansökan efter den andra. På grund av att stiftelsens pengar inte är obegränsade fördelades bidragen så fler fick lite istället för att få tar allt. Det innebar dock att många forskningsprojekt som ansökt om 100 000 eller 200 000 kronor fick 50 000 kronor.
 
BDO har sedan 2004 utfört årsredovisningens revision och reviderat styrelsens förvaltning av Norrbacka-Eugeniastiftelsens pengar. BDO har inte misskött sig på något sätt, men vi i styrelsen känner att det är dags för en förändring. Det är dags för ett för hat avtal och vi beslutade därför att göra en ny upphandling av revisionstjänster. Det nya avtalet kommer att gälla från och med första januari 2016.
 
I Norrbacka-Eugeniastiftelsens arbetsutskott sitter två representanter från funktionshinderorganisationerna. Vid dagens styrelsemöte behövde vi välja en ny och uppdraget gick till Agneta Vikengren från RBU.
 
Norrbacka-Eugeniastiftelsen ger maximalt 35 000 kronor till personer med en årsinkomst på högst 125 000 kronor för ensamstående och 270 000 kronor för makar. När stiftelsen då och då gör uppföljningar har vi, via bilregistret, redovisad årsinkomst och annat, misstänkt vissa orosmoln. För att öka vår trygghet i att rätt personer med stort hjälpbehov får pengarna tog vi i styrelsen några viktiga beslut. Vi vill inte sluta utbetala detta bidrag, men den eventuella missbruket måste stoppas. Vi bestämde att alla som fortsättningsvis skickar in ansökningar måste bifoga ett intyg från läkare eller sjukgymnast. Den enskilde måste också själv beskriva behovet av bidraget. Från den första juli 2014 kan personer söka både statliga och kommunala mobilitetsstöd. Utformningen av vårt ansökningsformulär ska ses över och vissa omformuleringar behövs för att tydligare informera om de statliga och kommunala pengarna. Avslutningsvis beslutade vi också att höja bidragets maxnivå till 45 000 kronor.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0