Post- och Telestyrelsen 12/10 del 1 av 2

Post- och telestyrelsen träffar representanter från funktionshinderorganisationerna i ett samråd två gånger per år. Höstterminens möte arrangerades i myndighetens lokaler måndagen den 12 oktober. Jag deltar i egenskap av mitt förtroendeuppdrag i DHR och lyfter främst frågor om den fysiska tillgängligheten trots att PTS verksamhet förstås mest kretsar kring information och kommunikation.
 
PTS presenterade ett av sina regeringsuppdrag med rubriken "Språkresurs". Ett pilotprojekt för att främja språkinfrastruktur, uppdelat i två delar. När Kungliga teckniska högskolan inventerat dagens språkresurser är målsättningen att ta fram en språkresursbank och samla allt på ett ställe. Detta görs för att taltjänster, som exempelvis Iphones Siri, ska fungera bättre. Projektets andra del görs tillsammans med SVT. Det finska företaget Lingsoft vann nyss upphandlingen och ska ta fram ett direkttextsystem med bättre kvalité och mindre felskrivningar än det är i dag. Om några år räknar man med att alla vädersändningar i SVT kan direkttextas.
 
Nu är upphandlingen av "Portofri befodran av posttjänst" klar. Det inkom endast ett anbud så det blir Post Nord som får fortsätta att, kostnadsfritt för kunden, leverera blindskriftsförsändelser upp till sju kilo. När PTS nyligen utredde frågan visade det sig fortfarande finnas ett stort intresse för riktiga böcker med punktskrift trotts att uppläsningsfunktioner och olika digitala format blir allt vanligare. En nyhet, nu när den nya upphandlade perioden tar vid, är att försändelser kan levereras direkt till dörren.
 
Nästa inovationstävling som PTS arrangerar har temat "Fritid". I vår 2016 är det redan bestämt att inriktningen ska vara webbtillgänglighet. Ett exempel på goda resultat av tidigare inovationstävlingar är appen "ResLedaren" som kostnadsfritt fungerar i hela Sverige. Appen är sprängfylld med information som hjälper alla resenärer som vill använda markbunden kollektivtrafik. Appen är tillverkad som ett hjälpmedel för att i första hand fungera för personer med kognitiva, psykiska och/eller synnedsättningar, men underlättar förstås resan för alla. Ett annat exempel på en innovationsvinnare är myndigheten för tillgängliga medier och Myndigheten för delaktighets studie av EPUB3-filer. Används detta filformat kan tillgängligheten radikalt öka i redan befintligt material. Ett exempel i form av en barnbok visades där uppläsningsfunktion, teckentolkning och en innehållsförteckning inkluderats. Projektledarna konstaterar att det går att utveckla detta ytterligare och att det är en tjänst som är bra för många. Verktygen måste dock göras mer användarvänliga, fler läsare måste stödja filformatet och information och utbildning behövs så fler använder formatet.
 
 
Imorgon kommer del två.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0