60 procent bryter mot Boverkets regler

Jag brukar ofta säga att vår plan- och bygglag är rätt hyfsad ändå. Det finns alltid saker som kan bli ännu bättre, men vid nybyggnation, ombyggnation eller renoveringar har vi lagstiftning som tydligt reglerar så miljöer blir tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Och förutom allt detta har vi bestämelser om att enkelt avhjälpta hinder ska bort (HIN). Bra lagstiftning men problemet är att få följer den. Lagstiftning tolkas olika beroende på vilken kommun, region eller landsting man pratar med. I vissa fall prioriteras tillgänglighetsfrågor bort helt. Detta bekräftas när Boverket kontrollerat om kommuner lever upp till krav på teleslinga och dörröppnare i byggnader. Det visade sig att 60 procent bryter mot Boverkets regler.
 
Boverket har kontrollerat krav på teleslingor enligt BBR i objekt uppförda år 2010 eller senare. Krav på teleslingor enligt HIN i offentliga byggnader uppförda år 2005 eller tidigare, krav på dörröppnare enligt BBR i flerbostadshus uppförda 2010 eller senare och krav på dörrstängare enligt HIN i offentliga byggnader uppförda 2005 eller tidigare har också kontrollerats. Boverket berättar att folk till och med ringer till myndigheten och säger att det inte finns dörröppnare eller teleslingor eftersom ingen annan lyssnar. Och när jag frågar Boverket vad det beror på att kommuner inte lever upp till BBR och HIN får jag inget svar. Anledningen till varför det är så här har Boverket inte utrett. Personligen tror jag på kunskapsbrist och jag föreslog att Boverket, tillsammans med funktionshinderorganisationerna, bör en insatts för att uppmärksamma kommunerna om detta.
 
80 procent av dörrar med dörrstängare har dörröppnare. 55 procent av flerbostadshusen har dörröppnare till cykelrum, soprum eller bostadskomplementsrum. 30 procent av dörröppnarna är felplacerade. 50 procent saknar säkerhetssensorer. I nybyggda och nyrenoverade offentliga byggnader saknar 60 procent teleslingor i receptioner. I samlingssalar finns teleslinga i 95 procent av de kontrollerade lokalerna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0