Norrbacka-Eugeniastiftelsen - del 2 av 2

Fortsättning från igår...
 
Det finns en hel del att berätta från det senaste mötet med Norrbacka-Eugeniastiftelsen. Styrelsen har fått en ny ledamot, Sara Hjalmarsson från Reumatikerförbundet. Vi i styrelsen sa ja till att fortsätta stödja utgivningen av Uppsala Universitets tidning "Forskning om funktionshinder pågår". Vi har under många år stöttat tidningen, som är unik i sitt slag, genom att lyfta frågor och nyheter om forskning om funktionshinder. Vi bidrar med 166 000 kronor per år till 2018. Norrbacka-Eugeniastiftelsen har också beslutat att från höstterminen 2016 stödja några doktorander lite extra genom att betala deras lön. Annonser om detta publicerades i slutet av 2015 i sju tidskrifter och sista ansökningsdag är den 29 februari 2016.
 
66 ansökningar hade inkommit från föreningar och organisationer som vill arrangera läger- och rekreationsresor. När alla kontrollerats sa vi i styrelsen ja till 64 ansökningar vilket betyder att vi totalt utbetalade omkring 1,5 miljoner kronor. Eftersom jag sitter i Norrbacka-Eugeniastiftelsen som DHRs representant är det tråkigt att konstatera att endast en DHR-avdelning ansökt om bidragspengar.
 
När vi kom till punkten där pengar för träning- och fritidsaktiviteter skulle utdelas var jag som mest engagerad. Fyra ansökningar handlade nämligen om bidrag för att bygga ramper eller tillgängliggöra på annat sätt. Jag påpekade att det är viktigt att ta reda på vem som äger fastigheten och vilket år den är byggd. Det känns inte okej att dela ut bidragspengar till en förening som har verksamhet i en kommunägd fastighet. Det är fastighetsägaren som ansvarar för tillgänglighetsfrågan, så ska exempelvis en ramp byggas ska fastighetsägaren betala. Det känns heller inte okej att dela ut bidragspengar till en förening som har verksamhet i en nybyggd fastighet. Bristande tillgänglighet i form av att det exempelvis saknas en ramp får inte åtgärdas med bidragspengar om fastigheten är nybyggd. När vi granskat de fyra ansökningarna lite extra beviljade styrelsen bidrag till tre. Totalt sa vi ja till 39 ansökningar och avslog sju. Totalt delade vi ut omkring en miljon kronor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0