Tillgänglighetsarbetet i Gävle kommun - 3 av 7

När det gäller Samhällsbyggnadsenheten finns det en hel del att säga. Eftersom mitt fokus främst ligger på tillgänglighetsfrågor är samhällsbyggnadsenheten extra intressant. Personligen tror jag att förvaltningen, med dess chef i spetsen, helt enkelt inte har rätt inställning och förståelse för tillgänglighetsfrågan för att det ska bli riktigt bra. Ett tydligt exempel är när enheten berättar hur bra de lever upp till kommunens tillgänglighetsplan. Samhällsbyggnadsenheten menar att man förbättrat tillgängligheten radikalt eftersom mycket information översatts under 2015 till många språk. Sedan visar det sig att informationen inte finns i exempelvis lättläst version, och det går inte att få informationen teckentolkad.
 
Samhällsbyggnadsenheten har haft minst 35 allmänna dialogmöten under 2015, fanns med när Bomässan arrangerades och säger sig verkligen vara mån om att vara där medborgarna är. Men dialogmöten inför nybyggnationer, där allmänheten får tycka till, är inte teckentolkade och lokalerna saknar hörselslinga. Det finns även exempel på ny- eller ombyggnationer av inomhus- och utomhusmiljöer som gjorts under 2015 där Samhällsbyggnadsenheten inte följt FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och haft representanter från funktionshinderrörelsen som ett rådgivande organ. I vissa fall, som då nya fotbollsarenan byggdes, har förstås jag och andra från funktionshinderorganisationerna fått varit med. Tyvärr har ingen lyssnat till våra råd och nu visar det sig att den nybyggda arenan har flera tillgänglighetsbrister. Jag väljer att inte djupdyka i fotbollsarenan denna gång, men måste avslöja att kommunen till och med brutit mot lagstiftning vid nybyggnation utan att det verkar vara ett problem.
 
Andelen boende i Gävle är mer nöjda nu än förr, förklarade Samhällsbyggnadsenheten när de senast besökte kommunens tillgänglighetsråd. När det gäller personer med funktionsnedsättning har det dock visat sig att kommunen inte följer lagen när det gäller bostadsanpassning. Gävle kommun har en av Sveriges längsta handläggningstid för att få bostadsanpassning, det kan ta över ett år.
 
Samhällsbyggnadsenheten gör förstås lite bra saker också. I somras öppnades ett nytt stadsbad utomhus i Boulognern med ramp ner i vattnet. Jag ska dit nästa sommar för att se om de gjort rätt. Samhällsbyggnadsenheten har en liten pott pengar för tillgänglighetsåtgärder varje år och under 2015 har två busshållplatser åtgärdats. Inför 2016 är, efter minst 100 års påtryckning från funktionshinderrörelsen, äntligen en offentlig tillgänglig toalett på gång i stan. Ungefär två lekplatser per år byggs också om och renoveras Då passar man på att göra vissa tillgänglighetsåtgärder.
 
Imorgon sätter vi tänderna i Gavlegårdarna...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0