Tillgänglighetsarbetet i Gävle kommun - 5 av 7

I dag tänkte jag skriva om Socialtjänsten och Kultur- och fritidsförvaltningen. Det handlar förstås om hur bra eller dåligt de lever upp till Gävle kommuns tillgänglighetsplan. Jag börjar med Socialtjänsten. När de senast besökte Gävle kommuns tillgänglighetsråd berättade de att inga pengar är avsatta i budgeten för Socialtjänstens tillgänglighetsarbete. Och en kombination av att enheten omorganiserats och nuvarande flyktingsituation har gjort att tillgänglighetsarbetet mer eller mindre totalt stått stilla. Det enda de kan redovisa är en hörselslinga som installerats i enhetens mötesrum och att dörrar kontrastmarkerats. Det är dock positivt att Socialtjänsten ser till att ha tillgängliga boenden för flyktingar med funktionsnedsättning. I samarbete med Omvårdnadsförvaltningen kan Socialtjänsten även ge stöd i form av hjälpmedel eller assistans.
 
När det gäller Kultur- och fritidsförvaltningen är det både ris och ros. Några positiva exempel är att en ny och bättre hörselslinga installerats i Gasklockornas lokaler, fritidsgården Zebran har fått en ny och större hiss och konserthuset hemsida och fysiska inomhusmiljö görs mer tillgänglig för fler. Några exempel på brister är att endast en lucka i 2015 års kommunala adventskalender var teckentolkad, det byggs ingen rullstolsläktare vid stans sommarkonserter och det finns inga öronmärkta pengar i budgeten för att kontinuerligt plocka bort de enkelt avhjälpta hindren. Det är dock bra att de flesta av Kultur- och fritidsförvaltningens personal har gått kommunens bemötandeutbildning.
 
När Folkhälsoinstitutet då och då publicerar statistik om hur vi i Sverige mår visar det sig alltid att personer med funktionsnedsättning generellt mår sämre än andra. Ohälsan förklaras delvis genom otillgänglighet som utestänger personer med funktionsnedsättning från fritids- och kulturaktiviteter. Det försöker Gävle kommun göra någonting åt. Kommunen har en person anställd i en delad tjänst mellan Kultur- och Fritid och Omvårdnadsförvaltningen. Personens uppgift är att Kultur- och Fritid, tillsammans med det lokala föreningslivet, ska erbjuda prova-på-aktiviteter, läger och andra arrangemang till människor som är kunder/brukare hos Omvårdnadsförvaltningen.
 
Mer om Kultur- och fritidsförvaltningen imorgon...

Kommentarer
Postat av: Lotta

Låt oss prata tillgänglighet vid tillfälle.

Allt gott,
Lotta Lagnander, v
Ord ledamot i Kultur- och fritidsnämnden

Svar: Jag har haft så galet mycket jobb de senaste veckorna. Har det inte mycket lugnare nu, men ring mig... maila mig.... jag pratar förstås jättegärna tillgänglighet så fort jag bara kan.
Lars-Göran Waden

2016-01-11 @ 13:37:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0