Tillgänglighetsarbetet i Gävle kommun - 6 av 7

Visste du att Gävle kommuns Kultur- och Fritidsförvaltning har 253 medarbetare som representerar ett 40-tal yrken? Kultur- och Fritidsförvaltningens årsbudget är 302 miljoner kronor vilket motsvarar 6,1 procent av Gävle kommuns skattemedel. Tyvärr är inga av dessa pengar öronmärkta för tillgänglighetsåtgärder, men förvaltningen arbetar kontinuerligt i de ordinarie verksamheterna med att sakta men säkert plocka bort de enkelt avhjälpta hindren. Det är mycket på gång inom Kultur- och fritidsförvaltningen och det är därför jag valt att uppmärksamma dem lite extra.
 
I en kommun kryllar det av planer, strategiska dokument och politiska program. Många dokument som ligger på hyllorna och samlar damm, men å andra sidan viktiga dokument som alltid ska ligga till grund för de beslut som kommunen tar. Och eftersom dokumenten ligger som en grund i allt arbete är det förstås viktigt att tillgänglighetsfrågorna finns med. När det gäller Kultur- och Fritidsförvaltningen har man nyligen uppdaterat sitt idrottspolitiska program. En biblioteksplan och ett kulturpolitiskt program (med underrubriken kulturell allemansrätt) är på gång att uppdateras. Jag har ett förslag på hur Gävles Kultur- och fritidsförvaltning ska kunna leva upp till underrubriken och kunna leverera kultur som alla, oberoende funktionsnedsättning, både kan vara delaktig i och ta del av. Eftersom jag föredrar morötter framför bestraffningar anser jag att Statens Kulturråd tänker rätt och Gävle kommun borde göra detsamma. När Kulturrådet delar ut föreningsbidrag ställer de tillgänglighetskrav på de verksamheter som får pengar. Det borde Gävles Kultur- och fritidsförvaltning också göra. När kommunens föreningsbidrag utbetalas borde de föreningar som bedriver sin verksamhet i tillgängliga lokaler och även erbjuder sin verksamhet till personer med funktionsnedsättning få en högre föreningspeng än andra.
 
I samarbete med föreningslivet, och tillsammans med Gavlefastigheter, arbetar Kultur- och Fritidsförvaltningen med tillgänglighetsfrågor. Det görs mycket som är bra, men det är synd att förvaltningen inte samarbetar mer med funktionshinderrörelsen också. En bra grej är att förvaltningen kartlagt alla nuvarande lokaler i en anläggningsstrategi och så kallade skyddsronder ska göras i alla verksamheter utifrån alla diskrimineringsgrunder. Tre positiva exempel med förvaltningen är att de införskaffat tillgängliga utedass vid Gasklockorna, gjort gångytan mer hårdgjord i besöksmålet Storskogen och Kulturskolans entré har tillgänglighetsanpassats. Ett exempel på saker som förvaltningen måste arbeta mer med är kommunens badhus så att män och kvinnor med funktionsnedsättning inte behöver dela omklädningsrum. Andra exempel är att otillgänglighet i nybyggda fotbollsarenan Gavlevallen måste bort och förvaltningens måste bli bättre på enhetlig skyltning, tillgängligare hemsida och att leverera information i alternativa format.
 
Imorgon handlar det om Utbildning och Kommunledningskontoret...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0