Tillgänglighetsarbetet i Gävle kommun - 7 av 7

Jag kommer självklart aldrig släppa bevakningen av hur bra eller dåligt Gävle kommun arbetar med tillgänglighetsfrågan, men för denna gång blir nu detta blogginlägg det sista "kapitlet". I dag är det Utbildningsförvaltningen och kommunledningskontoret som gäller. Och avslutningsvis tänker jag släppa den största, värsta och som jag tycker helt fruktansvärda nyheten om Gävle kommuns tillgänglighetsarbete.
 
Utbildning Gävle har förstås uppdraget att göra all kommunal utbildning tillgänglig. Det görs genom att se till att nybyggnationer och ombyggnationer görs rätt ur ett tillgänglighetsperspektiv. Men det görs minst lika mycket genom att erbjuda hjälpmedel och utbildad personal som kan hjälpa personer med funktionsnedsättning att få rätt stöd. Det går alltid att diskutera om Utbildningsförvaltningen gör tillräckligt, åsikterna går ofta isär. Under 2015 har i alla fall tre miljoner kronor extra satsats i ett bullerprojekt vilket bidragit till förbättringar för personer med nedsatt hörselförmåga. Förutom förra årets extra bidrag finns inga öronmärkta pengar i budgeten att använda för att enheten ska leva upp till kraven i kommunens tillgänglighetsprogram. Fler enkelt avhjälpta hinder borde plockas bort, men eftersom skolor inte självklart betraktas som allmänna platser och offentliga lokaler åtgärdas otillgängligheten inte generellt utan uppmärksammas utifrån skolelever med funktionsnedsättnings behov och förutsättningar.
 
Personligen känner jag till en kommunal skola i Gävle som, på grund av otillgänglighet, kommer få problem den dagen en elev som använder rullstol vill studera där. Nuvarande skollag i kombination med tillägget i diskrimineringslagstiftningen som från och med den första januari 2015 betraktar otillgänglighet som diskriminering kan bli bra verktyg för den som vill sätta press på kommunen. Många av Utbildningsförvaltningens medarbetare har gått kommunens bemötandeutbildning, det är bra eftersom attityder och synsätt på funktionsnedsättningar är avgörande i tillgänglighetsarbetet. Något som jag däremot tycker brister är att eleverna borde utbildas på samma sätt. Min dröm är att alla skolelever, förslagsvis från mellanstadiet och uppåt, får en lektion per läsår med fokus på tillgänglighet- och bemötandefrågor.
 
När Utbildningsförvaltningen besökte kommunens tillgänglighetsråd senast berättade man att det går minst 15 000 barn och ungdomar i Gävles skolor. Antalet anställda är närmare 3 000 personer. I Gavlefastighetsers mål för kommande år finns planer på investeringar på 1,5 miljarder kronor. Mycket av detta läggs på skolorna. När jag lyfte frågade om risker för besparingar så speciallärare, pedagoger och assistenter försvinner var beskedet glasklart. Många personer har en nationell bild av nerdragningar inom skolan men så är det inte i Gävle. För att inte göra blogginlägget allt för långt (det är aldrig skoj att läsa allt för långa textblock) gör jag informationen om kommunledningskontoret och avslöjandet om den värsta nyheten till en cliffhanger. Du får helt enkelt vänta tills imorgon för att läsa kapitel 8 av 7 om Gävle kommuns tillgänglighetsarbete.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0