Vad tycker RBU och Astma och Allergiförbundet?

Under årets Almedalenvecka har min blogg fokus på lagen som betraktar otillgänglighet som en ny form av diskriminering. Om du fortsätter läsa i dagens blogginlägg får du veta vad RBU - Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar tycker. Det är förbundsordförande Maria Persdotter som svarat på frågan. I dag får du även veta vad Astma och Allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson och förbundets ombudsman Marie-Louise Luther tycker om diskrimineringslagen. Jag har gjort en kort intervju med dem och de svarade via mail. Jag har inte gjort några redaktionella ändringar utan helt enkelt klippt ut texten i deras svar och klistrat in här i bloggen.
 
Maria Persdotter, Förbundsordförande RBU
 
Hej!
Här kommer svar från RBU:
Att bristande tillgänglighet numera är en diskrimineringsgrund är naturligtvis alldeles utmärkt – och nödvändigt. RBU är en av de organisationer som stridit för detta, bland annat genom att delta i torsdagsaktionen utanför Rosenbad. Men nu när det målet är uppnått känns det ändå inte bra. Diskrimineringsombudsmannens valhänta hantering visar på bristande kompetens och på vikten av att de fall som uppmärksammats också får en rättslig prövning. Därför är det bra att ett av de många anmälda fallen nu tas upp i domstol. Men vi tror ändå att det kommer att ta tid innan tillämpningen av den här lagen är på plats och fungerar som tänkt. Dessutom finns det en rad undantag i lagen och det kan göra att den blir urvattnad, men det återstår ännu att se. Tillgänglighet är också så mycket annat än enbart fysisk tillgänglighet och även här tror vi att det kommer att ta tid innan vi på riktigt kan tala om ett samhälle för alla.
Hälsningar Maria Persdotter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Förbundsordförande Maritha Sedvallson och ombudsman inomhusmiljö Marie-Louise Luther.
 
Hej,

När lagen om bristande tillgänglighet som diskriminering kom hade många förväntningar på den, även Astma- och Allergiförbundet och våra medlemmar med allergisjukdom. Tyvärr hade lagen från början flera undantag -  bland annat omfattas inte bostäder och inte heller företag som har färre än tio anställda eller tillhandahåller varor och tjänster som går utöver de krav som ställs på tillgänglighet och användbarhet enligt Plan- och bygglagen. ( PBL  omfattar för övrigt endast tillgänglighet för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga). Det gör att det exempelvis går att röka i flerbostadshus som är rökfria eftersom Hyreslagen tillåter det – men detta skapar otillgänglighet för personer som blir sjuka av andras tobaksrök ( se ny dom)
 
Bristande tillgänglighet enligt Diskrimineringslagen är i första hand ett komplement och en förstärkning  till redan gällande lagar och regler som rör tillgänglighet. Den nya lagen ska i första hand alltså tillämpas inom områden där det redan finns lagar som regerar tillgänglighet, annars kan bara krav på enklare åtgärder komma i fråga. Men eftersom inte allergi räknas som en funktionsnedsättning enligt Plan- och Bygglagen och Miljöbalken endast kan tillämpas för personer som är något känsligare än normalt är det tveksamt vilka lagar som går att använda för personer som har allergisjukdom som medför en funktionsnedsättning. Vi kan tycka att det ändå borde gå att ställa krav som gäller rutiner för information om dofter/parfymer och pälsdjur, men eftersom dessa områden inte lagregleras (förutom enligt systematiskt arbetsmiljöarbete i Arbetsmiljölagen) så vet ingen säkert då praxis saknas. Förhoppningsvis kan  Skollagen och Arbetsmiljölagen gå att tillämpa för personer med allergi som funktionsnedsättning, men det blir en tolkningsfråga i varje enskilt fall. Avsaknaden av praxis för tolkning av lagen är ett problem och DO har inte ännu  drivit nästan några fall vidare. Det är svårt för många förbund att driva på för att få fram praxis (däribland Astma- och Allergiförbundet) som varken har egna jurister eller resurser att driva fall. Eventuellt kan föreningen Med lagen Som verktyg bidra till detta även om det tar tid och det inte finns så mycket resurser där heller.
 
PS Här finns en artikel med undertecknare  som tycker lagen borde ändras;
 
Vänliga hälsningar
Maritha Sedvallson, Förbundsordförande
Marie-Louise Luther, Ombudsman inomhusmiljö
Astma- och Allergiförbundet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0