Vad tycker MFD och Reumatikerförbundet?

Under årets Almedalenvecka har min blogg fokus på lagen som betraktar otillgänglighet som en ny form av diskriminering. Om du fortsätter läsa i dagens blogginlägg får du veta vad Myndigheten för delaktighet och Reumatikerförbundet tycker om diskrimineringslagen. Det är Malin Ekman Aldén, vikarierande generaldirektör och chef för Myndigheten för delaktighet, och Kristina Söderlund från Reumatikerförbundet som svarat. Jag har gjort två korta intervjuer och båda svarade via mail. Jag har inte gjort några redaktionella ändringar utan helt enkelt klippt ut texten i svaret och klistrat in här i bloggen.
 
Malin Ekman Aldén, vikarierande generaldirektör och chef för Myndigheten för delaktighet.
 
Hej. Jag jobbar som GD på myndigheten för delaktighet. Jag tycker diskrimineringsskyddet är central och en viktig markering från samhället att fysiska och andra hinder som hindrar människors delaktighet är lika allvarliga kränkningar som annat som man traditionellt kopplar till diskriminering. Jag ser också diskrimineringsskyddet som centralt för att förverkliga konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Om det är tillräckligt starkt eller omfattar rätt saker får rättsprocesser likt den som nu är igång avgöra. Jag tycker också erfarenheter från den som har behov av skyddet av en eller annan anledning är centralt för att utvärdera effektiviteten/ Malin
 
 
Kristina Söderlund, Politisk sakkunnig Reumatikerförbundet
 
Hej Göran

Många initiativ har tagits genom åren från olika regeringar och ett är den nationella handlingsplanen. När den  utvärderades konstaterade vi i funktionshindersrörelsen att det perspektivskifte som riksdagen ville åstadkomma inom funktionshinderspolitiken inte fått genomslag. Regeringens funktionshinderspolitiska strategi för perioden 2011-2016 har samma övergripande mål som handlingsplanen och 22 strategiska myndigheter har själva fått formulera särskilda delmål som ska följas upp varje år av Myndigheten för delaktighet. Tyvärr ser vi inte så mycket resultat så fler initiativ behövs. Vi tycker att det är bra att lagstiftningen nu testas.

Det är även viktigt att lyfta in brister i tillgänglighet för flera grupper. Vi tänker då på dem med intellektuella funktionsnedsättningar. För dessa grupper kan till exempel bättre tillgänglighet för allmänheten bli ett hinder för dem. Att boka tider via nätet. Att knappa sig vidare i telefonbokningar osv.

Lycka till med dina initiativ. Tillsammans kan vi åstadkomma förändring. Ensam är inte stark.
Med vänliga hälsningar
Kristina Söderlund, Politisk sakkunnig Reumatikerförbundet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0