Norrbacka-Eugeniastiftelsen - Marsmötet 2 av 2

Jag sitter i Norrbacka-Eugeniastiftelsen som DHR-representant, men det är självaste regeringen som gav mig förtroendet genom ett förordnande från juni 2014 till juni 2017. Nu önskar regeringen frånträda ansvaret och vill ha förslag från oss i styrelsen om vem som borde ta över uppdraget. Vi föreslår i första hand Socialstyrelsen, i andra hand Myndigheten för delaktighet. På tredje plats kommer Länsstyrelsen.
 
Mötet gästades av Michael Stjernström från SEB. Han levererade en nulägesanalys av finansmarknaden, både hur situationen ser ut nationellet och internationellt. Han guidade oss igenom de senaste årens ekonomi, allt från Kina, USA och valuta- och oljesituationen till Storbritannien som kanske lämnar EU, Norges olja och kreditåtstramingen i Sverige.
 
Norrbacka-Eugeniastiftelsens pengar hos SEB har de senaste åren ökat med totalt 62 procent. Per år innebär det en generell ökning med 7,8 procent, men de låga räntorna gjorde att ökningen bara blev 3,10 procent år 2015 och det ser ännu sämre ut för år 2016. I dag består SEBs totalportfölj till 42,5 procent av svenska aktier, 5 procent av utländska aktier och 52,5 procent i räntebärande placeringar. På grund av dagens räntor som till och med är minus beslutade styrelsen att placera om pengarna enligt följande. Svenska aktier 45 procent, utländska aktier 5 procent, räntebärande 30 procent och Hedgefonder 20 procent.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0