Samråd med Post- och Telestyrelsen

Jag deltar, på uppdrag av DHR, i flera myndigheters samråd med funktionshinderorganisationer. När Post- och Telestyrelsen hade sitt senaste möte, måndagen den 14 mars 2016 i myndighetens lokaler på Valhallavägen i Stockholm, kunde jag åter konstatera att PTS är den som levererar godaste bullar i pausen.

På dagordningen stod bland annat Wikimedia. Visste du att de har 500 miljarder besökare per månad? Hösten 2015 fick de inovationspengar från PTS till en förstudie. Det handlade om att se över möjligheterna att ta fram en användargenererade talsyntes på Wikipedia. Och efter förstudien är det nu i mars 2016 dags att förverkliga ideérna. Målet är att talsyntesen ska fungera på Wikipedias alla 288 språk men man börjar med svenska och arabiska.

Målgruppen är blinda, personer med synnedsättning, dyslektiker och analfabeter, men Wikipedia räknar med att det ska vara till nytta för fler. Man uppskattar att 25 procent, alltså 125 miljoner personer per månad vill ha informationen uppläst. Talsyntesen ska kunna individanpassas när det exempelvis gäller tempo och vilken röst man vill ha. Wikipedias projekt görs tillsammans med KTH och Södermalms talteknologiservice. Personer med funktionsnedsättning är med som testpersoner och remissinstans. Totalt har Wikipedia fått 2,8 miljoner kronor från PTS, och allt ka vara klart i september 2017.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0