Ett besök på Eugeniahemmet - del 1 av 2

Jag hade sett fram emot den här dagen, och det blev riktigt intressant. Sedan några år tillbaka sitter jag, utsedd av regeringen på ett DHR mandat, i Norrbacka-Eugeniastiftelsens styrelse och delar ut cirka nio miljoner kronor per år till personer med funktionsnedsättning, funktionshinderorganisationer och personer som forskar inom funktionshinderfrågor på universitet. Stiftelsens pengar kommer från den vinst som blev kvar när institutionerna Norrbacka och Eugeniahemmet stängdes på 1970-talet.
 
Tisdagen den 21 mars 2017 hade stiftelsen ett av sina fyra årliga möten, men denna gång var det inte vilket möte som helst. Efter mötet gjorde vi nämligen ett studiebesök vid Karolinska universitetssjukhuset, i de lokaler som förr var institution. Vi fick även träffa Karin Westlund (tidigare ordförande i DHR), Rolf Johansson och Roland Petersson som med egna erfarenheter av funktionsnedsättning berättade om hur det var att bo på Norrbacka och Eugeniahemmet.
 
Eftersom revisorn Johan Andersson var förskylld stannade han hemma och fick leverera en föredragning om hur stiftelsen förvaltar sitt kapital via högtalartelefon. Vi (stiftelsen) har god ordning och allt är välskött, enligt revisorn. Han informerade kort om den nya årsredovisningslag som gäller från 2016, men det påverkar inte stiftelsen mer än redaktionella ändringar i förvaltningsberättelsen.
 
 
Fortsättningen publiceras den 6 april 2017.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0