ABFs studiekommitté 7/3 2018 - del 2 av 3

När representanterna från funktionshinderrörelsen, under förmiddagen presenterade vilka funktionshinderpolitiska frågor man arbetar med redogjorde jag om allt som står i DHRs senaste nyhetsbrev. Representanten från Sveriges dövas riksförbund pratade om deras verksamhet på Leksands folkhögskola, Sveriges enda med teckenspråksmiljö. ”Engagera dig” är en kurs för SDRs medlemmar som bland annat tar upp ledarskap, föreningskunskap, hur de möter nyanlända och jämlikhetsfrågor. SDRs opinionsbildande funktionshinderpolitiska arbete handlar bland annat om Meetoo kampanjen och total rätt till tolk.
 
Reumatikerförbundet, med 172 föreningar runt om i landet, har medlemmar som tillhör närmare 200 sjukdomstillstånd och ett 80-tal diagnoser. Deras valfråga är ”Rätten till rörelse” som handlar om att rehabilitering är lika viktigt som medicinering. Reumatikerförbundet, med 35 anställda, har en ny grafisk profil och logga på gång. De har också gjort en enkätundersökning bland sina medlemmar om studier för att ta fram en långsiktig studiestrategi och en kunskapsbank. ”Av egen kraft” är ett material man använder för att medlemmar ska få hjälp att hantera sin situation med diagnos/sjukdomstillstånd. ”Reumakompis” är ett projekt i Stockholm som de ska försöka sprida i landet. Det är som en ”dating-sajt” för att hitta nya kompisar, hitta fler i liknande situation som sig själv, hjälpa varandra och byta erfarenheter.
 
Diabetesförbundet har riksstämma i maj, så mycket av deras arbete går just nu ut på att förbereda detta. För första gången ska de testa så kallade påverkanstorg för att göra debatten i talarstolen smidigare/mindre. De har flyttat sitt kansli från Sundbyberg till Globen och deras treårskontrakt med mediebolaget MTG har givit dem mer publicitet vilket resulterat i fler medlemmar. Teveprofilen Peter Jide syns här och där och pratar om sin diabetes, en gång per år arrangeras Diabetesgalan i teve och flera dokumentärfilmer är på gång. En helt annan nyhet är att Diabetesförbundet ska bli bättre på att erbjuda information på andra språk än svenska.
 
Synskadades riksförbund har drygt 12 000 medlemmar, ett 40-tal av dem är över 100 år gamla och över 1000 medlemmar är över 90 år. I oktober ifjol hade man kongress och nu håller en ny strategi för medlemsrekrytering på att ta form. Förutom deras kamp just nu för att säkra nuvarande handikappersättning så regeringen inte genomför sina föreslagna förändringar arbetar SRF med att utbilda medlemmar med materialet ”Ta makten över ditt liv”. Ett material som utgår från det synskadade och blinda arbetar med i USA – Freedom for the blind peaple.
 
Mag- tarmförbundet har cirka 5000 medlemmar. Man anser dock att man borde haft en halv miljon eftersom statistik säger att det är så många som har mag- och tarmbesvär. De har nyss haft kongress och i november arrangerar dom ett barn- och familjeläger. Förbundet jobbar nu med allt från att få igång ungdomssektionen ”unga magar” och ge ut tidningen ”Allt om magen” till att ta fram ett studiematerial för att engagera fler samt driva ”Kompisprojekt” där personer under 30 år umgås på sociala medier för erfarenhetsutbyte.
 
Del tre publiceras i min blogg den 7 mars 2018.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0