Måndagen den 7 februari

Nu är nästa vecka bokad. Förutom de föreläsningar i Malå och Norsjö som jag tidigare berättat om är det nu klart att jag föreläser i Sorsele måndagen den 7 februari mellan klockan 18.30-21.00. Det är Almi´s projekt EntreprenörCentrum som är arrangör för temakvällen om tillgänglighet- och bemötandefrågor.

Red bull ger dig inga vingar

Just nu berättar jag en lustig historia på Funkibator. Allt handlar om energidrycken Red Bull och den välkända sloganen att ”Red Bull ger dig vingar”. Jag var ute på en av mina föreläsningsturnéer och bestämde mig för att köpa en kvällstidning när jag väntade på ett försenat SJ-tåg. Jag rullade fram till montern med Red Bull bredvid tidningshyllan. Och så här gick det.

Håller du andan?

Jag andas in, det är år 2000 och ett dokument med rubriken "Från patient till medborgare" föds. Förväntningarna är stora om ett rättvisare, tillgängligare och användbarare samhälle för alla. Jag andas ut, läser skriften och inser att nu äntligen kommer livet förändras.

Jag andas in och inser att halva tiden har gått. Under en Sverigesemester sommaren 2005 ställs jag inför en mängd otillgänglighet och brister. Med en suck andas jag ut och inser att det inte hänt så mycket i vårt avlånga land. Men året efter börjar pulsen slå snabbare och 2007 är jag nästan andfådd. Först kom inget, sen kom inget och sedan verkar allt komma på en gång. Jag andas in och håller med alla som tycker att tiden går för fort, men konstaterar att ketschupeffekten trots allt gör att otillgängligheten sakta men säkert byggs bort. I utandningen på spurtvarvet läser jag en utvärdering som kommit fram till att det blivit bättre de senaste tio åren, men ingen lever upp till målen om att exempelvis alla enkelt avhjälpta hinder ska bort.

Jag andas in, det är september år 2010 och det är full fart. Just nu pratas det om allt från en ny lagstiftning som betraktar otillgänglighet som diskriminering till FNs konvention om rättigheter för personer med en funktionsnedsättning. När jag andas ut hör jag folk som pratar om förberedelser av en nationell femårsplan för handikappolitiken. Från och med 2011 sägs det bli tydliga delmål för ökad tillgänglighet inom alla samhällssektioner. I dag tar jag ett djupt andetag, begraver dokumentet "Från patient till medborgare", läser en artikel om att den nya handlingsplanen föds i maj och håller andan.


Onsdagen den 9 februari

Just nu ramlar det in en mängd föreläsningsuppdrag runt om i vårt avlånga land. Det är roligt att intresset för tillgänglighetsfrågan är så stort och att många är intresserade av att ta del av mitt speciella sätt att utbilda andra i tillgänglighet- och bemötandefrågor. Med hjälp av en skopa humor och lite provokation framför jag mina föreläsningar vilket gör att föreläsningen går i gränslandet av att vara teater. Onsdagen den 9 februari mellan klockan 18.30-21.00 är jag i Norsjö när Almi Företagspartner Nord AB arrangerar en temakväll om tillgänglighet.

Tisdagen den 8 februari

I dag blev ännu en föreläsning inbokad. Alla som vill höra mitt program och lära sig mer om tillgänglighet- och bemötandefrågor i närheten av Malå bör läsa vidare extra noga. Det är nämligen så att tisdagen den 8 februari mellan klockan 18.30-21.00 arrangerar Almi Företagspartner Nord AB en temakväll om tillgänglighet i Malå där jag är med. Det ska naturligtvis bli grymt spännande att få vända ut och in på tillgänglighetsgåtan för bland annat företagare/köpmän i Malå.

Onsdagen den 13 april

Under vårterminen 2011 har jag flera spännande tillgänglighetsuppdrag på gång. Då och då "skvallrar" jag naturligtvis för alla bloggläsare om vart exempelvis mina kommande föreläsningar arrangeras. Onsdagen den 13 april har Stroke-länsföreningen i Uppsala sitt årsmöte klockan 19.00. När den formella dagordningen avklarats gör jag entré och genomför ett innehållsrikt program om tillgänglighet- och bemötandefrågor.

Funkisar på teve

Ökar folks förståelsen för människor med en funktionsnedsättning i takt med att funkisar syns på teve? Det började på Sveriges Televison med CP-magazinet och TV4s I en annan del av Köping. Vi har även sett allt från ruggbyspelande rullstolsanvändare och ett ökat fokus på paralympic till Elvis i glada Hudik och ICA-Jerry. Nu ger sig även TV3 in i funkis-på-teve-branschen. En satsning i samarbete med Clarion Collections Hotel där tittarna i åtta timslånga avsnitt ska få följa Kristoffer, Johanna, Gunilla, Leif och Niclaz. Fem personer med funktionsnedsättning som har praktikplatser på hotellet Bolinder Munktell i Eskilstuna. Hotellsåpan kommer heta "Världens bästa hotell".

Jag undrar om någon forskat på ämnet. Frågan är om det finns ett svar på frågan om folks förståelse för människor med en funktionsnedsättning ökar ju mer vi syns? Om funkisar framställs på rätt sätt där individerna bakom funktionsnedsättningen ställs i fokus tror jag det leder till något bra. Om funkisar däremot frammställs ur ett tycka-synd-om-perspektiv, tittas på och applåderas åt för att personen är duktig trots funktionsnedsättningen eller skrattas åt för att han eller hon är annorlunda blir det fel.

Det är en skör balansgång. Om jag då och då syns i media och bildligt kastar gatsten utanför en butik utan ramp ökar jag förståelsen bland andra för min situation och hjälper förhoppningsvis till att på sikt ta bort otillgänglighet. Jag gör en värdefull insatts samtidigt som jag får ett mail från en kvinna som tycker synd om mig. Jag blir glad när rampen byggts, känner mig nästan tacksam. Och när rampbyggaren får kommunens välgörenhetspris känns det fel.





Bloggare på Funkibator

Under 2011 planerar jag naturligtvis att, som vanligt, fortsätta skriva inlägg så ofta jag hinner här på livetrullarvidare-bloggen. Men från och med nu är jag även gästbloggare på Funkibator. Just nu skriver jag om SJ och dess tillgänglighetsproblem med X2000-tågen. Du kan läsa krönikan här. Nyligen fick en SJ-representant stå ut med att förföljas av en rosa kanin i Alex Schulmans nya TV3-program "Veckans kanin" på grund av alla incidenter med resenärer som använder rullstol. När det gäller det nystartade projektet Funkibator består det huvudsakligen av pengar från Arvsfonden och pågår till 2012. Grundtanken är att bedriva utvecklingsverksamhet gentemot flera olika målgrupper och ämnesområden. Läs mer här.


Hur funktionshindrad är du?

I dag hittade jag en rolig, och samtidigt lärorik och tänkvärd, "grej" som Samhall hittat på. De har tagit fram en webbtest där du kan ta reda på hur funktionshindrad du är. De ställer spännande frågor som "Hur funktionshindrad är du?" och undrar om en stukad fot räknas som en funktionsnedsättning eller om foten minst måste vara amputerad. Testet är en intressant sajt som bokstavligen visar att ett funktionshinder inte alltid är något som hindrar och ställer till med besvär i exempelvis arbetslivet. Enligt Statistiska Centralbyrån har nästan var femte svensk mellan 16 och 64 år en funktionsnedsättning. Som du vet så tillhör jag denna unika skara människor, och enligt Samhalls test är jag 25,2 procent funktionshindrad.

En motion till årsmötet

Det är långt kvar till alla handikappföreningarnas årsmöten runt om i landet. Inga kallelser har ännu skickats till medlemmarna, sekreterarna har inte skrivit några dagordningar och ingen ordförande har börjat polera klubban. Trots att det, som sagt, är långt kvar till nästa årsmöte tyckte jag att trettondagsafton är en perfekt tidpunkt för att skriva en motion. Jag postade det nyss och i kuvertet låg ett papper med min underskrift och en text med rubriken "DHR-medlemskap i HSO".

Så här är texten:
" Allt fler DHR-distrikt och avdelningar runt om i landet ser fördelar med att vara anslutna till Handikapporganisationernas Samarbetsorgan, HSO. I dag är exempelvis DHRs Gävleavdelning medlem och eftersom jag är förtroendevald i Gävle kommuns tillgänglighetsråd upptäcker jag ofta att ett medlemsskap i HSO underlättar radikalt i mitt samarbetet med andra handikapporganisationer. Istället för att jag ”bara” arbetar ensam och representerar DHR blir vi tillsammans en starkare påtryckare när när jag exempelvis engagerar mig i tillgänglighetsfrågor. I dag är Gävleborgs läns DHR-distrikt inte HSO ansluten vilket jag anser kan leda till en vi-och-dom-kännsla. Risken är också överhängande att DHR går miste om information när distriktet inte samarbetar med andra handikapporganisationer. Jag yrkar därför att årsmötet ger Gävleborgsdistriktets styrelse i uppdrag att under kommande verksamhetsår ansöka om ett medlemskap i Handikapporganisationernas Samarbetsorgan."

Årets första nyhet

För mig blev en av 2011 års första nyheter naturligtvis en händelse med funkistema. Jag har inte bestämt om det är en rolig eller tragisk nyhet. Det handlar om två män och en kvinna som greps av polisen i Helsingborg efter två inbrott i källarförråd i ett flerfamiljshus vid 19-tiden. Vittnen såg dem på platsen och larmade polisen. Men när lagens väktare kom fram hade tjuvarna redan försvunnit. Eftersom det varit mycket snö under jul- och nyårshelgerna även i Helsingborg kunde polisen snabbt identifigera och gripa tjuvarna. Två av dem satt nämligen i rullstol och hjulspåren var inte svåra att följa i snön. Funkistjuvarna greps bara en liten bit från brottsplatsen och fördes till polishuset. Om polishuset är tillgängligt så de kom in, och om det finns celler i arresten med handikapptoa är en helt annan historia.

RSS 2.0