Nyhetstorka

I dag lyser solen riktigt varm från en nästan klarblå himmel. En härlig sommardag helt enkelt, men på nyhetsfronten om tillgänglighetsfrågan är det torrare än i tomatplantans kruka på altanen. Jag undrar stillsamt under mitt parasoll om man kan sätta ett likhetstäcken mellan ett ointresse för tillgänglighetsfrågan och sommarvärme? Som tur är har jag en hög gamla mail jag knappt hunnit gå igenom. Det är sådan information som då och då kommer som är viktig, men som ändå måste prioriteras bort när det är som mest att göra.

Jag hittade en artikel i lokaltidningen Arbetarbladet där tillgängligheten har granskat i landets kommuner. Enligt artikeln är tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning i mina Gävleborgstrakter bäst i Tierps kommun och sämst i Älvkarleby. Gävle ligger hyfsat till men Sandviken kommer långt ner på topplistan. I höst hoppas jag kunna arbeta för att "mina" lokala kommuner förbättrar sin placering i tillgänglighetstävlingen.

Tjäna pengar på funkisar

Visste du att det går att tjäna pengar på personer med funktionsnedsättning? Rättare sagt handlar det om att den verksamhet som görs användbar och tillgänglig för fler samtidigt skapar tillväxt eftersom verksamheten kan välkomna fler kunder. I dag finns det flera exempel på verksamheter som tänkt på tillgängligheten och därmed ökat sin omsättning radikalt. I tidningen Östra Sörmlandsposten publicerar jag i sommar en krönika på detta tema. Det handlar om den svenska turistnäringen där vissa verksamheter har förstått att de tjänar mer pengar om de även välkomnar turister från hela världen med funktionsnedsättning. Samtidigt finns det tyvärr fortfarande verksamheter som totalt missat den här stora och starka konsumentgruppen, de förlorar samtidigt barnfamiljer med barnvagn och pensionärer med rullatorer. Jag tycker faktiskt riktigt synd om dem, tänk vad mycket pengar de förlorar varje sommar genom att utestänga massor av kunder.

Vill du läsa min krönika tittar du närmare på tidningen Östra Sörmlandsposten.


Badrullstol i Gävle

Gävle kommun satsar på en tillgänglig badsommar, i alla fall vid Sandsnäsbadet i Hedesunda. Det är ett insjöbad i Dalälven med sandstrand, gästbåtbrygga, badbrygga, omklädningsbyggnad och toaletter. Under säsongen 1 maj - 15 september finns där en badrullstol vid restaurangen, som under högsäsongen är öppen varje dag klockan 10-22.

En youtubefilm om badrullstolen hittar du här:
http://www.youtube.com/watch?v=2sx8awAAhzg&feature=player_embedded

Getaway Rock Festival 2011


Under hela helgen har hårdrocksfestivalen Getaway Rock Festival arrangerats i Gävle med allt från Alice Cooper till The Poodles. Naturligtvis har jag varit med alla tre festivaldagar och tagit del av så många musikaliska upplevelser som möjligt. Men första festivaldagen höll jag inte på att få komma in. Jag är van att då och då arbeta som frilansreporter åt olika tidningar på diverse arrangemang, men i år besökte jag hårdrocksfestivalen "bara" som privatperson. Jag blev stoppad av ordningsvakterna och fick inte komma in eftersom jag hade för fin kamera med mig med objektiv. Bara media får ha sådana kameror sa de och jag fick gå tillbaka hela den långa vägen till bilen och lämna allt där innan jag fick komma in. Jag brukar aldrig bli stoppad av ordningsvakter, men festivalens andra dag hände det ingen. Eftersom det hängde tunga regnmoln på himlen hade jag tagit med ett paraply men det fick man ju inte eftersom det naturligtvis skymmer sikten för andra i publiken. Jag försökte tindra så mycket som möjligt med ögonen och förklara att jag bara skulle sitta på handikappläktaren, men det gick förstårs inte. Jag fick gå tillbaka hela den långa vägen till bilen och lämna allt ännu en gång innan jag fick komma in. Festivalens tredje dag hade jag lärt mig hur det fungerar att vara på festival och till och med läst på festivalens officiella hemsida där det tydligt finns bestämmelser för både kameror och paraplyer.

När det gäller tillgängligheten på Getaway Rock Festival är det helt okej. Underlaget är delvis rejält knöligt, men man lär sig vilka "vägar" man ska ta för att inte exempelvis fastna i gruset. Ifjol fanns en anpassad läktare för rullstolsanvändare vilket gjorde att man missade det mesta från två av de tre scenerna. Efter påtryckningar, från bland annat mig, fanns det i år en rullstolsläkare" vid varje utomhusscen. T
oaletterna är alltid en viktig tillgänglighetsfråga. Det är aldrig trevligt att besöka en bajamaja, men eftersom en av bajamajorna var extra stor, hade ledstång och inget trappsteg för att komma in fungerade det ändå riktigt bra. Att besöka festivalens försäljare var heller inga problem. En kombination av hjälpsamma människor och tillgänglig fysisk miljö i torgstånd, godisbutiker, matställen och krog/restaurangen gjorde de enkelt att handla. I år såg jag minst ett 40-tal personer med en synlig funktionsnedsättning. Jag träffade allt från blinda/synskadade och döva/hörselskadade till rörelsehindrade med kryckor eller rullstolar. Nyligen utsågs Getaway Rock Festival till Sveriges bästa festival. Nästa år hoppas jag att tillgängligheten blir ännu bättre, att fler personer med en funktionsnedsättning "vågar" ge sig ut och testa festivalområdet och att Getaway Rock Festival fortfarande håller måttet som Sveriges bästa festival.

Ingen handikapparkering i Sandviken

Jag har hört ett "rykte" om att det inte finns någon handikapparkeringsplats utanför handikappomsorgsförvaltningen i Vallhov? Det lät så otroligt att jag inte trodde det var sant. Det vore ju grymt märkligt om Sandvikens kommun inte har en tillgänglig parkeringsplats utanför handikappomsorgsförvaltningen när det finns parkeringsplatser anpassade för personer med funktionsnedsättning vid kommunens andra förvaltningskontor. Min nyfikenhet gjorde naturligtvis att jag var tvungen att kolla upp saken, och det visade sig att min "källa" hade rätt information. Enligt min "källa" är det den tidigare förvaltningschefen Peter Olofsson som bestämt att handikapparkeringsplatsen ska bort eftersom han ville ha en egen parkering nära entrén till sig själv och sin personal. Får man verkligen göra så?

Bilden har inget med Sandvikens parkeringsplats att göra.


Marmaris, Turkiet.



Efter en semestervecka med strålande sol och över 40 grader varmt varje dag är jag hemma igen i "kalla" Sverige. Generellt var Turkiets turistort Marmaris riktigt okej när det gäller tillgängligheten. Naturligtvis fanns det höga trotoarkanter eller trappsteg här och där, men de flesta "turiststråken" hade övergångställen med avfasade trotoarkanter. In till de flesta butiker och restauranger fanns även en ramp, naturligtvis alldelses för branta för att uppfylla tillgänglighetskrav, men med min manuella rullstol och lite hjälp att skjuta på funderade det mesta. Jag bode lägenhetshotellet Villa Neighburg. Ramperna var alldeles galet branta men de var ändå där och till en av lägenheterna i trevåningshuset fanns en ramp. Lägenhetshotellet har pool, men det finns inga hjälpmedel för att komma i vattnet.



Flera dagar tillbringade jag på stranden för att bada och snorkla i det salta havet. Marmaris har en lång och smal strand som sträcker sig säker minst en mil. Tillgängligheten efter strandpromenaden och till dess butiker och restauranger är riktigt bra. Har jag lite överseende med att inte alla 100-procentiga krav uppfylls kan jag till och med avslöja att vissa restauranger erbjuder tillgängliga toaletter. Stranden varierar och är hårdpackad på vissa ställen och har mycket lös sand på andra håll. Där stranden har ett hårdare underlag tog jag mer ner till vattnet utan att köra fast med rullstolen. Vill du veta något specifikt, har du någon tillgänglighetsfundering kring Marmaris får du gärna skriva en fråga så lovar jag att svara så gott jag kan.



Vill du veta mer om hotellet där vi bodde klickar du här.
En av dagarna tillbringade vi på havet med mycket dyk med Nautilus Diving center.

RSS 2.0