Gott nytt år

 
Jag vill önska dig ett riktigt gott nytt år. Mitt nyårslöfte är att mitt liv bokstavligen ska rulla vidare i samma takt som under 2013. Hoppas livet rullar vidare på bästa sätt även för dig.
 

God jul

Nu tar jag jullov. Men innan jag stänger av datorn i några dagar vill jag passa på att önska alla mina följare på Twitter, alla vänner på Facebook, alla som runt om i landet kommit för att lyssna på mina föreläsningar/föreställningar samt alla släktingar och nära vänner en riktigt, riktigt god jul. I dag kan jag, i många fall, inte vara tomte på grund av otillgänglighet. Men en vacker dag har vi förhoppningsvis ett samhälle som är rättvist och välkomnar alla, vare sig man tar sig fram med gummidäck eller gummisulor.
 

Inget pepparkakshus med ramp

När jag söker på ordet "Pepparkakshus" tar det 0.32 sekunder innan Google presenterar 433 000 länkar med massor av bilder och texter. Jag har naturligtvis inte läst allt, men efter att ha sökt en bra stund ger jag upp. Det görs varje jul massor av nybyggnationer i form av pepparkakshus, men ingen jag hittar är tillgänglig för rullstolsanvändare genom en ramp vid entrén. På länsmuseet i min hemstad Gävle står just nu till och med världens största pepparkaksslott. 60 kilo pepparkaksdeg har används, men inte ens en kaksmula har knådats fram i form av en ramp. På nätet hittar jag även diverse tävlingar där årets finaste pepparkakshus utses i en mängd kommuner. Det ena mer spektakulära exemplaret efter den andra dyker upp på min datorskärm. Jag blir absolut imponerad av kreativiteten. Jag blir också sugen på pepparkakor och andra godsaker, men samtidigt besviken att ingen tänkt på en ramp. Undrar om det beror på att alla pepparkaksmått för att göra gubbar och gummor bara föreställer stående och gående mäniskor.

Funkis i vardagen

Personligen brukar jag alltid säga att otillgänglighet ofta beror på okunskap och fel attityd. Generellt har folk helt enkelt inte rätt "tänk" när det gäller funktionshinderpolitiken. Jag är därför helt övertygad om att den dagen då personer med funktionsnedsättning syns/hörs mer i vardagen så skulle även tillgängligheten blir en vardagsgrej för de flesta. Och i vardagen borde det, mer eller mindre utan att man tänker på det, finnas ett "funkistänk" i allt från skyltdockor till leksaker. Därför blir jag så glad när det dyker upp projekt i den andan. Klicka på länkarna för mer information. Legofunkis och funkisskyltdockor.
 

RSS 2.0