Vadslagning om tillgänglighet

Personligen tycker jag att tillgänglighetsfrågan borde uppmärksammas mer. Ett sätt att lyckas kan kanske vara att göra vadslagningar om tillgänglighet. Eftersom det går att slå vad om när Gävlebocken brinner eller vilket år kungen lämnar över tronen till Victoria borde man på Betsson, Paf, Svenska Spel eller någon annan stans även kunna satsa på när regeringen tänker betrakta otillgänglighet som diskriminering.
 
Strax innan jul tog jag kontakt med ett tiotal spelbolag. Jag trodde att SJ infört en ny jultradition genom att några vintermånader varje år utestänga rullstolsanvändare från sina tåg. SJ säger ju att det ena året handlade om tekniska problem och ett annat år var det för mycket snö eller dåligt med personal, men frågar du mig tror jag SJ prioriterar bort rullstolar till förmån för julklappar, resväskor och skidutrustningar. I mitt mail till spelbolagen undrade jag om någon ville göra en vadslagning - när stänger SJ tågen för rörelsehindrade den här vintersäsongen? Det statliga bolaget Svenska Spel sa ett tydligt nej till att spela på det statliga bolaget SJ, men alla andra var intresserade. Men när deras styrelser diskuterat blev det dock nej på grund av svårigheten att exakt avgöra vilket exakt datum som SJ stänger rullstolsliftarna.
 
Bäst kontakt fick jag med Paf. Jag blev mer eller mindre lovad att göra en vadslagning om tillgänglighet så fort jag hittar en bra idé. För en tid sedan skulle EUs mest tillgängliga stad utses. Veckan innan prisutdelningen arbetade jag för högtryck med att hitta de tävlande kandidaterna men fick veta att det var hemligstämplat. Det gick alltså inte att satsa pengar på vem som skulle bli europas mest tillgängliga stad eftersom det inte gick att få fram kandidaterna innan Berlin vann. Under 2013 har jag nu bestämt mig för att göra minst en vadslagning om tillgänglighetsfrågan. Kanske kan du en vacker dag satsa pengar på när otillgänglighet ska betraktas som diskriminering. Har du förslag på vad man kan satsa pengar på kring tillgänglighet tar jag tacksamt emot ett mail. Naturligtvis kan du läsa fortsättningen på den här "historien" här i min blogg, så fort något nytt dyker upp.

Torsdagen den 24 januari

Nytt år, och nya uppdrag. Torsdagen den 24 januari föreläser jag om tillgänglighets- och bemötandefrågor för politiker och tjänstemän på Folkets hus i Storuman. Har du vägarna förbli är du naturligtvis välkommen att vara med och "tjuvlyssna". Min föreläsning, som då och då går i gränslandet av att vara teater, börjar klockan 18.00 och håller på i två timmar med en paus i mitten.

Äldreåret 2012

Varje år bestämmer EU ett tema och använder 365 dagar för att sätta lite extra fokus på något speciellt i alla medlemsländer. EU utsåg 2012 till Äldreåret med underrubriken "för ett aktivt åldrande och solidaritet mellan generationer". 2003 var temat funktionshinderpolitik och året kallades Handikappåret. Med anledning av detta har jag tre frågor/funderingar och undrar om någon av mina bloggläsare har svar?
 
Min första fråga är självklar. I år är det tio år sedan EU arrangerade Handikappåret, så det borde väl snart vara dags för ett nytt. Någon som vet när nästa "Handikappår" inträffar?
 
Fråga nummer två handlar om 2013. Förra året kallades för Äldreåret, vad har EU för tema 2013?
 
Min tredje fråga är egentligen mer en fundering/reflektion. Jag undrar varför funktionshinderrörelsen inte arbetar hårdare för att fokusera på de teman som EU beslutar? 2003 var funktionshinderrörelsen naturligtvis riktigt duktig och det arrangerades massor av aktiviteter i kommuner och landsting som uppmärksammade tillgänglighets- och bemötandefrågor. Men min fundering handlar om varför funktionshinderrörelsen inte arbetar lika duktigt i frågor/teman som inte lika självklart är funktionshinderrellaterat. När temat förra året var Äldrefrågor borde funktionshinderrörelsen varit superaktiva. När hela den, som man säger, krävande 40-talistgenerationen kommer med "armeér" av rullatorer måste det ju finnas ramper vid alla trappor. När äldre som generellt ser och hör sämre ger sig ut i vårt samhälle gäller det att samhället även fungerar även för personer med syn- eller hörselnedsättning. Hur kan funktionshinderrörelsen åka "snålskjuts" på årets EU-tema?

RSS 2.0