Lördagen den 28 september 2013

I slutet på september arrangerar NHR Neurodagen vilket betyder att massor av lokala NHR-föreningar gör aktiviteter runt om i landet för att uppmärksamma personer med neurologiska nedsättningars rättigheter. I Växjö uppmärksammas Neurodagen bland annat genom en föreläsning om tillgänglighet och bemötandefrågor av mig. Lördagen den 28 september lovar jag att bokstavligen vända ut och in på dessa aktuella ämnen med hjälp av lite humor och provokation på mitt speciella, inspirerande sätt.

Media har fel fokus i funktionshinderdebatten

Det är fantastiskt bra när personer med funktionsnedsättning uppmärksammas i media. Media kan å ena sidan påverka beslutsfattare genom att granska beslut och bilda opinion som förbättrar livet för personer med funktionsnedsättning. Media kan å andra sidan förbättra synen på personer med funktionsnedsättning, skrapa bort funktionshinderskalet och visa att där finns en helt vanlig människa. Men tyvärr ger mediauppmärksamhet allt för ofta helt fel effekt och bättrar på fördomar om att personer med funktionsnedsättning antingen är hjältar eller offer.
 
Sveriges Televisons populära "Mot alla odds" är ett exempel där personer med funktionsnedsättning visas upp som hjältar. I ICA-reklamen är Jerry aldrig "vanlig" utan blir den avgörande hjälten eller det utsatte offret. I Kanal 5:s nya satsning, som kommer i höst, betraktas personer med funktionsnedsatta som odejtbara. Det är bara svart eller vitt. Tycka-synd-om eller hjälten. Men nu håller jag dock tummarna för att Sveriges Televison äntligen ska lyckas. Utifrån förhandspratet inför deras nya funkis-satsning låter det i alla fall bra. Tråkigt nog dröjer det nog länge innan vi får se en programledare med funktionsnedsättning i Rapport, i underhållningsprogrammet på fredagskvällen eller som granskande journalist i ett debattprogram som inte handlar om funktionshinderpolitik. Tyvärr får vi stå ut med funktionshinderhjältar som Mathias i Expressen eller tycka-synd-om-funkisar som Mathias i Sydsvenskan.

DHRs seminariedagar i september

 
Mellan den 11-13 september arbetar jag i Stockholm på uppdrag av DHR. Funktionshinderorganisationen firar 90-årsjubileum genom ett tredagars-kalas med allt från spännande föreläsningar till utåtriktad aktion utanför Rosenbad. Mitt uppdrag är att, på mitt speciella sätt med en skopa humor och provokation, göra en föreläsning den 11:e och en föreläsning den 13:e om tillgänglighet och diskriminering. Arrangemanget genomförs på Kulturhuset, läs mer genom att klicka här.
 

Onsdagen den 23 oktober

I dag regnar det. De senaste dagarna har däremot varit riktigt soliga och förutom lite jobb med planering av hösten har jag haft semester. Hösten fylls sakta men säkert med nya spännande uppdrag. Onsdagen den 23 oktober gör jag exempelvis en föreläsning om tillgänglighet och bemötandefrågor för politiker, tjänstemän och handikapporganisationer i Hallandsregionen. Föreläsningen genomförs under en temadag om tillgänglighet som DHR i Hallands län arrangerar i den så kallade Laxbutiken intill väg E6. Men, som sagt, jag försöker vara lite ledig nu. Och mycket tid ägnas åt världens goaste Oscar. De senaste dagarna har vi både badat i utomhuspolen och haft en underbar dag i Furuviksparken.

Läger om benskörhet i Mora

I början av augusti befinner jag mig i Mora. Tack vare en Facebook-grupp har jag fått kontakt med andra personer i Sverige med OI, alltså benskörhet, och nu ska vi träffas live för första gången. Eftersom det inte finns någon OI-förening, alltså Osteoporos Imperfekta, i Sverige är målsättningen till och med att försöka få ihop en interimstyrelse och förbereda inför ett kommande första årsmöte. Men först och främst är augustidagarna i dalarna till för att träffas, byta erfarenheter och ha trevligt. På programmet står allt från målning av dalahästar och besök på Orsa Björnpark till föreläsning av en av Sveriges bästa läkare kring OI. Självklart kan jag inte låta bli att dela med mig av min kunskap kring tillgänglighet och bemötandefrågor. Söndagen den 4 augusti gör jag en liten föreläsning på Moraparken om mitt liv ur rullstolens perspektiv.

RSS 2.0