Onsdagen den 3 september 2014

Min höst fylls just nu med massor av spännande uppdrag runt om i landet, men ibland dyker det upp jobb även på hemmaplan i Gävle. Onsdagen den 3 september gör jag en föreläsning om hur det är att leva med ett rörelsehinder när Myndigheten för delaktighet, Naturvårdsverket och Länstyrelsen Gävleborg arrangerar en temadag med funktionshinderfrågor och prova-på-aktiviteter.

Rösta i EU-valet

Vem du röstar på lägger jag mig inte i, men att du ska ta vara på din demokratiska rättighet och rösta ställer jag som krav. Tidigare år har kommuner fått ha röstningsproceduren i otillgängliga lokaler för personer med rörelsehinder, men från och med i år ställer regeringen högre grav. I år får ingen användare av rullstol eller rullator utestängas. Självklart ska jag rösta på valdagen den 25 maj, men jag ska även arbeta på uppdrag av Myndigheten för delaktighet. Regeringen vill ta reda på om kommunerna följer Regeringens krav på tillgängliga vallokaler och har därför givit Myndigheten för delaktighet i uppdrag att inventera tillgängligheten i massor av slumpmässigt utvalda vallokaler runt om i Sverige. Under perioden för förtidsröstning, och på valdagen, är jag därför en av ett 20-tal tillgänglighetsrådgivare i landet som fått i uppgift att inventera.
 
Vill du göra en egen privat tillgänglighetsinventering av din vallokal rekomenderar jag tillgängligt.nu. Bakom denna hemsida finns en förening, helt fristående från Myndigheten för delaktighets inventering. Personligen anser jag att Tillgängligt.nu inte lever upp till hundra procent eftersom inventeringarna görs utifrån inventerarens personliga upplevelse av om lokalen är tillgänglig eller inte - det handlar inte om ifall lokalen följer lagkrav. Men initiativet är ändå gott, och ju fler som lyfter tillgänglighetsfrågan ju gladare blir jag.
 
Innan du går och röstar måste du förstås också ta reda på vem du ska rösta på. Personligen rekomenderar jag att du läser DHRs utfrågning av EU-kandidaterna. Här kan du enkelt bilda dig en egen uppfattning om vem som ska få din röst. DHRs utfrågning är publicerad i tre delar - del ett, del två och del tre.

Sommarvärd 2014 i P1

För några veckor sedan ringde jag till radion och lämnade ett bidrag. Min förhoppning var att bli en av kandidaterna till Sommarvärd 2014 i P1. Tyvärr blev jag ingen kandidat. Det jag skrev, mitt tilltänkta manus för mitt sommarprogram, börjar så här:
 
Jag tar i så att lungorna nästan spricker.
Sköterskan och mamma tittar oroligt ner på mig. De har försökt med allt, men jag slutar inte skrika.
- Han tar i så han blir blå i ansiktet, säger mamma.
- Är det första gången han är så här otröstlig? frågar sköterskan.
Jag är bara några timmar gammal. Försöker lugna ner mig, men smärtan är outhärdlig.
- Jag skulle bara byta blöjan, säger mamma.
Snyftande försöker jag få in mer luft och lyckas lugna mig lite.
- Han ser ut att lugna sig nu, säger sköterskan och jag får något mjukt, gummiaktigt i munnen.
Det lugnar och jag har senare i livet fått berättat för mig att det kallas napp.
Sköterskan tar ett stadigt tag om mina fotleder och lyfter upp underkroppen för att sätta på blöjan. Smärtan skär som en eld från benen, via ryggraden och ut i hela min kropp. Jag spottar ut gummit och skriker allt jag kan. Hur ska jag få dem att förstå? De får inte göra så där.
Några timmar senare rönkas min kropp och äntligen förstår de att båda benen är brutna.
 
Mitt namn är Lars-Göran Wadén. Jag har nu haft över 20 frakturer under mitt 40-åriga liv. I dag bor jag i Gävle, är gift med världens goaste kvinna och vi har en underbar son tillsammans som snart är två år gammal. Jag är rullstolsanvändare och arbetar heltid med tillgänglighet och bemötandefrågor. Om jag blir årets lyssnarnas sommarvärd ska jag berätta för dig om mitt liv som bokstavligen rullar vidare.

Hjultorget 20-21 maj

Nu närmar sig en av Sveriges största mässor om hjälpmedel, rehabilitering och tillgänglighetsfrågor med stormsteg. Mässan heter Hjultorget och arrangeras på Kistamässan den 20-21 maj. På uppdrag av DHR är jag med under båda dagarna. Den 21 maj har DHR ett seminarium dit alla naturligtvis är välkomna. Där har jag en programpunkt om tillgänglighetsfrågan.

Tror Handels på allas lika värde?

Oj vilken fart det blev, och så många bloggläsare jag fick, tack vare mitt uppmärksammade inlägg igår om Handelsanställdas Förbund. Det har även resulterat i att jag fick en debattartikel publicerad i Arbetarbladet och ansvariga på Handels hörde av sig. Jag har även fått många kommentarer på Facebook och via mail från bloggläsare. De svar jag fått från Handels hittar du här:
 
Hej Lars-Göran!
Självklart tror vi på allas lika värde. Vi erbjuder alla medlemmar en lika god tillgänglighet. Det gör vi genom vår tjänst Handels Direkt, 0771 - 666 444. Vägen in till Handelsanställdas förbund är i dag i första hand via telefon. Det ger alla medlemmar, oavsett var de bor lika goda servicemöjligheter. Självklart kan vi ta emot besök, men det gör vi ofta efter tidsbokning. Jag är övertygad om att Handels avdelning i Gävle i så fall löser en passande mötesplats. Vad gäller bilden i Stockholm, så har du tyvärr inte varit på Förbundskontoret, som är tillgängligt även för rullstolsburna, utan trappsteg och med hiss. Adressen är Sveavägen 90.Din bild visar Handels avdelning i Stockholm, Upplandsgatan 5. Där finns dock en ramp som läggs över trappan vid behov för ex. rullstolar eller varutransporter.

Bästa hälsningar
Harald Petersson
Förbundssekreterare
Handelsanställdas Förbund, Förbundssekretariatet

Hej Lars-Göran
Först vill jag tacka för att du tyckte vår artikel i tidningen var bra.
Det är väldigt tråkigt att vår ingång är så handikapp ovänlig så att rullstolar inte kommer in. Vi har påtalat detta problem vid ett flertal tillfällen till vår hyresvärd. Fastighetsägaren har byggt om entrén och nu har det blivit värre än det var innan. VI jobbar på och fortsätter för att få det så tillgängligt det bara går.. Vill du träffa oss kan vi givetvis komma till en plats du väljer, som är tillgänglig för dej, om du vill ! .. Du kan boka tid genom maila så svarar vi upp dej direkt...  Ledsen för din tråkiga upplevelse om Handels avd 26..
 
Med vänliga hälsningar
Annette Dalkarls Avdelningsansvarig
Handelsanställdas Förbund Avdelning 26, Gävle

Handels tror på allas lika värde

Jag läste nyligen en intressant debattartikel i tidningen Arbetarbladet. Rubriken var "Handels tror på allas lika värde". Texten började så här:
"Det är viktigt att komma ihåg att människor är olika, att var och en av oss är unik och att den bärande idén i ett demokratiskt land, och i en demokratisk organisation som Handels, är övertygelsen om alla människors lika värde oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder".
 
Så fint skrivet tänkte jag. När jag nyligen var i Stockholm ville jag ge Handels beröm men tyvärr ser det ut som om deras debattartikel inte motsvarar hur det är i verkligheten. Menar Handels verkligen vad de skriver när de väljer att utestänga mig med trappsteg vid entrédörren? Jag kom helt enkelt inte in för att framföra mitt beröm. Eftersom jag bor i Gävle, och artikeln publicerades i Gävletidningen Arbetarbladet, tänkte jag dagen därpå i alla fall ge beröm till dem som arbetar på Handels Gävlekontor på norra kansligatan 8. Tyvärr är deras kontor på andra våningen utan hiss, så jag kom inte in där heller. Kan det vara så att Handels inte har några medlemmar med funktionsnedsättning så att de inte behöver ha sina kontor tillgängliga?
 

RSS 2.0