Onsdagen den 8 oktober 2014

Nu är det dags för alla som bor i Söderhamn att se upp. Onsdagen den 8 oktober gör jag nämligen en föreläsning om tillgänglighet- och bemötandefrågor på Centrum för vuxnas lärande (södra järnvägsgatan 7). Alla är välkomna till detta arrangemang som genomförs tack vare ett samarbete mellan Länsstyrelsen Gävleborg och Söderhamns kommun. Min föreläsning börjar klockan 18.30 och avslutas klockan 21.00.

Onsdagen den 3 december 2014

Sitter just nu på ett hotellrum i Halmstad och förbereder mig inför ett möte med Boverkets rådgivande organ med funktionshinderorganisationerna imorgon. På dagordningen står bl.a. en ny arkitekturpolitik och att regeringen envisas med att vilja bygga otillgängliga studentbostäder. Som du märker, genom att följa mig på Facebook och Twitter är det inte bara föreläsningar om tillgänglighet och bemötandefrågor som jag pysslar med. Men onsdagen den 3 december är det dags för föreläsning igen. Den kvällen, mellan 18.30-21.00 på Folkets Hus, får alla i Hofors se upp. Fastighetsägare, köpmän, företagare och kommunens politiker och tjänstemän är extra välkomna.

Torsdagen den 2 oktober 2014

Oftast står jag själv på scenen när jag gör mina olika föreläsningsuppdrag, men ibland gör jag även samarbeten med andra. Torsdagen den 2 oktober gör jag exempelvis två föreläsningar, en på förmiddagen och en på eftermiddagen, tillsammans med Marika Vaihinger från Trollhättan. Läs mer om henne i Marikas blogg Legitimerad CP. Vårt uppdrag den 2 oktober handlar om att berätta om livet ur ett rullstolsperspektiv för anställda på Uppvidinge kommun.

Tisdagen den 30 september 2014

Nu får alla som bor i Härnösand se upp för tisdagen den 30 september besöker jag er stad. Det är pensionärsföreningen SPF Härnösand som bokat ett program där jag ska prata om tillgänglighetsfrågan och läsa godisdikten. Vaddå? Känner du inte till godisdikten? För mycket, mycket länge sedan publicerade jag texten här. Du hittar den långt, långt ner i bloggens djupaste arkiv. Godisdikten, som förresten heter Älsklingsgodis, har också blivit musik. Sök i Spotify eller liknande tjänst så hittar du låten. Min föreläsning i Härnösand genomförs i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan någon gång mellan klockan 13.00 och 15.00 på adressen Brunnshusgatan 6.

Hur tillgänglig är Kristdemokraternas valstuga?

 
De valarbetare som arbetade när jag besökte Kristdemokraterna var Margot Lundborg och Elisabeth Bjurbo. Det blir direkt ett minus eftersom Kristdemokraterna har ett rejält trappsteg in i valstugan vilket gör det omöjligt för en person som använder rullstol att komma in. När jag frågar Margot och Elisabeth om de har partimaterial i alternativa format vet de inte hur de skulle göra om det kom en döv person och vill prata i valstugan. De har inget partimaterial på lätt svenska och saknar information i punktskrift.

Margot säger att de serverar besökarna kaffe, vatten och saft. Hon är noga med att påpeka att kakorna är hembakade. När jag börjar prata om astmatiker och allergiker är båda överrens om att ingen får röka i valstugan. De är också eniga om att man som valarbetare ska tänka på att inte ha för mycket parfym. Enligt valarbetarna har Kristdemokraterna i Gävle medlemmar med synliga funktionsnedsättningar. Det går till och med att kryssa in en Kristdemokrat med funktionsnedsättning i kommunen eller landstinget. Min avslutningsfråga handlar om ifall valarbetarna vet hur Kristdemokraterna ställer sig i tillgänglighetsfrågan. Svaret blev ”Vi arbetar mycket för att fler handikappade att komma ut ut på arbetsmarknaden.”


Hur tillgänglig är Socialdemokraternas valstuga?

 
En av de valarbetare som arbetade när jag besökte Socialdemokraterna var Gun Grimsen. Det blir direkt ett minus eftersom Socialdemokraterna har ett trappsteg på några centimeter in i valstugan vilket gör det totalt omöjligt för en person som använder rullstol att komma in. När jag frågar Gun om hon har partimaterial i alternativa format vet hon inte hur hon skulle göra om det kom en döv person och vill prata i valstugan. Hon har inget partimaterial på lätt svenska och saknar information i punktskrift.

Gunn säger att många stannar upp och äter av den godis hon serverar. När jag börjar prata om astmatiker och allergiker säger hon att ingen får röka i valstugan, men hon har tänkt på att inte ha för mycket parfym. Enligt valarbetaren har Socialdemokraterna i Gävle inga medlemmar med synliga funktionsnedsättningar och därför kan heller ingen kryssa in en Socialdemokratisk politiker med funktionsnedsättning i kommunen eller landstinget. Min avslutningsfråga handlar om ifall valarbetarna vet hur Socialdemokraterna ställer sig i tillgänglighetsfrågan. Svaret blev ”Jag tror inte att det står något i partiets program om tillgänglighetsfrågan.”

Hur tillgänglig är Centerpartiets valstuga?

 
De valarbetare som arbetade när jag besökte Centerpartiet var Roland Ericsson och Eiran Cooper. Det blir direkt ett minus eftersom Centerpartiet har ett trappsteg in i valstugan vilket gör det omöjligt för en person som använder rullstol att komma in. När jag frågar Roland och Eiran om de har partimaterial i alternativa format tror dom att teckentolkad information finns på partiets hemsida. De visar upp partimaterial på lätt svenska, men saknar information i punktskrift.

Centerpartiet bjuder inte på något att äta eller dricka. När jag börjar prata om astmatiker och allergiker säger Roland att han sagt till personer röker att gå därifrån. Eiran säger att han alltid tänker på att inte ha för mycket parfym. Enligt valarbetarna har Centerpartiet i Gävle inga medlemmar med synliga funktionsnedsättningar och därför kan heller ingen kryssa in en Centerpartist med funktionsnedsättning i kommunen eller landstinget. Min avslutningsfråga handlar om ifall valarbetarna vet hur Centerpartiet ställer sig i tillgänglighetsfrågan. Svaret blev ”Vi är för valfrihet för individen, vi måste tänka mer på allas behov. Personer med funktionsnedsättning ska ges möjlighet att själva välja i alla samanhang.”

Hur tillgänglig är Folkpartiets valstuga?

 
En av de valarbetare som arbetade när jag besökte Folkpartiet var Kenth Lövgren. Folkpartiet är det enda parti i Gävle som har ramp till valstugan. Rampen är liten, uppfyller inte laggrav på lutning, saknar avåkningsskydd och ledstång. Men där finns ändå en ramp vilket gör att en person som använder rullstol kan komma in. När jag frågar Kenth om de har partimaterial i alternativa format hänvisar han till partiets hemsida om det kommer en döv person och vill prata i valstugan. Han visar upp partimaterial på lätt svenska, saknar information i punktskrift men kan beställa hem det om jag vill.

Kenth serverar kaffe och fruk. När jag börjar prata om astmatiker och allergiker säger han att ingen får röka i valstugan, men Kenth har inte tänkt speciellt på att inte ha för mycket parfym på sig innan han gick till valstugan. Enligt valarbetaren har Folkpartiet i Gävle flera medlemmar med olika synliga funktionsnedsättningar och därför kan man kryssa in en Folkpartist med funktionsnedsättning i kommunen eller landstinget. Min avslutningsfråga handlar om ifall valarbetarna vet hur Folkpartiet ställer sig i tillgänglighetsfrågan. Svaret blev ”Vi arbetar intensivt vidare med funktionshinderpolitik i Bengt Westerbergs spår. I tillgänglighetsfrågan är det viktigt att tänka rätt från början vid nybyggnationer. Vår slogan är Ett samhälle för alla.”

Hur tillgänglig är Miljöpartiets valstuga?

 
En av de valarbetare som arbetade när jag besökte Miljöpartiet var Andreas Obenius. Det blir direkt ett minus eftersom Miljöpartiet har ett trappsteg in i valstugan vilket gör det omöjligt för en person som använder rullstol att komma in. Egentligen är det ingen valstuga utan en ”valkiosk”. Andreas berättar att det går bra att arbeta utanför kiosken vid de uppställda borden och stolarna. När jag frågar honom om de har partimaterial i alternativa format vet han inte om det går att få teckentolkad information via partiets hemsida. Han har partimaterial på lätt svenska, men saknar information i punktskrift.
 
Andreas bjuder besökarna på Kaffe, kakor och äpplen. Han säger att det inte är okej att röka i valstugan. När jag börjar prata om astmatiker och allergiker säger Andreas att han inte tänkte på det, men att han ändå inte har mycket parfym på sig. Enligt Andreas har Miljöpartiet i Gävle många medlemmar med olika synliga funktionsnedsättningar. Det går till och med att kryssa in en Miljöpartist med funktionsnedsättning i kommunen, landstinget eller riksdagen. Min avslutningsfråga handlar om ifall valarbetaren vet hur Miljöpartiet ställer sig i tillgänglighetsfrågan. Svaret blev ”Vi är det parti som driver tillgänglighetsfrågan för personer med funktionsnedsättning mycket mer än andra. Vi tycker också det är viktigt att man hjälper varandra.”
 

Hur tillgänglig är Moderaternas valstuga?

 
 
En av de valarbetare som arbetade när jag besökte Moderaterna var Gunnila de Maré. Det blir direkt ett minus eftersom Moderaterna har ett rejält trappsteg in i valstugan vilket gör det omöjligt för en person som använder rullstol att komma in. Gunnila berättar att de beställt en ramp, men ingen vet när den kommer. När jag frågar henne om de har partimaterial i alternativa format vet hon inte hur hon ska göra om det kom en döv person och vill prata i valstugan. Hon kan dock visa upp partimaterial på lätt svenska, men saknar information i punktskrift. Personer med synskada och blinda rekomenderas att besöka Moderaternas hemsida för där är informationen uppläsningsbar.

Gunnila bjuder besökarna på godis och säger att det alltid är totalt förbjudet att röka i valstugan. När jag börjar prata om astmatiker och allergiker säger Gunnila att hon alltid tänker på att inte ha för mycket parfym. Enligt Gunnila har Moderaterna i Gävle medlemmar med synliga funktionsnedsättningar. Det går till och med att kryssa in en Moderat politiker med funktionsnedsättning i kommunen eller landstinget. Min avslutningsfråga handlar om ifall valarbetaren vet hur Moderaterna ställer sig i tillgänglighetsfrågan. Svaret blev ”Vi tycker det är beklämande när inte åtgärder för att ta bort otillgänglighet görs. Alla fastigheter i kommunen, som kommunen äger, tycker vi ska vara tillgängliga. Vi tycker också det är viktigt att att ta vara på den värdefulla kunskap som personer med funktionsnedsättning har.”


Hur tillgänglig är Vänsterpartiets valstuga?

 
De valarbetare som arbetade när jag besökte Vänsterpartiet var Iman Andersson och Paul-Erik Jensen. Det blir direkt ett stort minus eftersom Vänsterpartiet är det enda parti i Gävle som har två trappsteg in i valstugan vilket gör det totalt omöjligt för en person som använder rullstol att komma in. När jag frågar Iman och Paul-Erik om de har partimaterial i alternativa format vet de inte hur de skulle göra om det kom en döv person och vill prata i valstugan. De kan dock visa upp partimaterial på lätt svenska, men saknar information i punktskrift. Personer med synskada och blinda rekomenderas att besöka Vänsterpartiets hemsida för där är informationen uppläsningsbar.

Paul-Erik säger att många slår sig ner vid det bord som står intill Vänsterpartiets valstuga för att drika kaffe och äta kakor. När jag börjar prata om astmatiker och allergiker säger Iman att ingen får röka i valstugan, men Paul-Erik säger att vissa fikagäster tänder en cigarrett och då har han inte bett besökarna gå därifrån. Iman och Paul-Erik är dock eniga om att man som valarbetare ska tänka på att inte ha för mycket parfym. Enligt valarbetarna har Vänsterpartiet i Gävle inga medlemmar med synliga funktionsnedsättningar och därför kan heller ingen kryssa in en Vänsterpartist med funktionsnedsättning i kommunen eller landstinget. Min avslutningsfråga handlar om ifall valarbetarna vet hur Vänsterpartiet ställer sig i tillgänglighetsfrågan. Svaret blev ”Vi kan inte det utantill, men tror det handlar om att vi ska hjälpa varandra”.

Vilket parti välkomnar personer med funktionsnedsättning?

Det pratas för lite funktionshinderpolitik i valrörelsen. Som förbundsstyrelseledamot i DHR försöker jag ändå få ut förbundets krav i paneldebatter, på insändarsidor och genom debattartiklar. I år fokuserar DHR på arbetsmarknadsfrågor, hjälpmedelsfrågor och rehabilitering. Eftersom jag arbetar dygnet runt med tillgänglighetsfrågan kan jag inte låta bli att även lyfta detta i debatten. Det handlar bland annat om tillgängligheten till valstugorna.
 
Du ska förstås inte rösta på ett parti bara beroende på om valstugan har ramp eller trappa vid entrén. Partiernas ideologier och valmanifest ska avgöra vart du lägger din röst, men jag kan inte låta bli att nu pressentera min undersökning om tillgängligheten i valstugorna. Det är viktigt. Det handlar ju om partiet bokstavligen välkomnar och intresserar sig för att göra personer med funktionsnedsättning delaktiga i sitt parti eller inte. När jag besökt Gävles valstugor och påpekat att valstugorna är otillgängliga får jag alltid samma svar. ”Det är inte meningen att du ska gå in i valstugan. Det är ett förråd, en lokal som bara valstugans arbetar ska gå in i”. Jo, jag vet att alla väljare/medborgare står utanför valstugan och får information från partierna på gator och torg. Man behöver inte bokstavligen gå in i valstugan. Men jag ger mig inte utan vill ändå lyfta den symboliskt intressanta frågan. Ska jag, i rullstol, verkligen rösta på ett parti som utestänger mig från valstugan?
 
Många jag pratat med blir lite irriterade och ifrågasätter om jag nu inte överdriver och är för petig i mitt tillgänglighetsarbete. Många partier i Gävle har lokalt aktiva medlemar som är personer med funktionsnedsättning, vissa använder rullstol. Varför får inte dessa människor möjlighet att arbeta på lika villkor som andra partimedlemmar i valstugan? Borde det inte vara så att alla partimedlemmar oberoende kön, nationalitet, sexuell läggning, religion och funktionsnedsättning ska ges möjlighet att arbeta i valstugan? Det parti som vill ha en röst från en person med funktionsnedsättning borde väl bjuda in alla? Jag ska nu därför ta reda på vilket parti i Gävle som har den mest tillgängliga valstugan. Följer du min blogg de kommande dagarna får du ta del av all information när det ena partiet efter den andra ska redovisas. Sedan är det upp till dig att själv välja vart din värdefulla röst går i valet den 14 september.

RSS 2.0