Svar på tävling 3 av 6

Eftersom jag firar tio år som företagare passar jag på att uppmärksamma jubileumet lite extra i min blogg. Under 2017 arrangerar jag sex tävlingar. Och de som vinner får Livet rullar vidare prylar. Den tredje tävlingsfrågan publicerades i maj och handlade om att jag arbetar med både inventeringar och utbildningar. Den som först svarade rätt på vilka tre ämnesområden jag utbildar i är Helena Riihiaho från Uppsala. Jag gör inspirerande och lärorika program om diskrimineringslagen, tillgänglighetsfrågor och.... bemötandefrågor. I den första tävlingen stod Björn A Wallner som vinnare och tävling nummer två var troligtvis svår eftersom inget rätt svar skickades in. Nu ropar vi ett jättestort grattis till Helena. En "Livet rullar vidare" -överraskning är på gång med posten. Och du som inte vann denna gång får en ny chans i juli.

Är det regionens fel att jag inte kunde åka buss?

 
Sedan den första januari 2015 har vi ett nytt tillägg i diskrimineringslagen. Sedan två och ett halvt år tillbaka betraktas även otillgänglighet som en diskrimineringsgrund. Vid årsskiftet hade omkring 450 anmälningar lämnats in till Diskrimineringsombudsmannen av personer med funktionsnedsättning som, på grund av otillgänglighet, känt sig diskriminerad. Lagen kritiseras ofta för alla undantag och skälighetsbedömningar. Diskrimineringsombudsmannen kritiseras ofta eftersom endast ett 50-tal anmälningar utretts och bara två lämnats in för prövning av en domstol.
 
Den andra januari 2015 skulle jag åka buss från Gävle men hindrades eftersom chauffören inte var utbildad i att hantera trappliften. Jag lämnade in en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen och blev ett av de första ärendena i Sverige som DO valde att utreda. Sedan följde en lång historia som pågick under ett år. En historia som jag, just nu, reser runt i landet och föreläser om för att utbilda andra i diskrimineringslagen. Vill du fördjupa dig i historien klickar du här och läser en mängd gamla blogginlägg.

 
Jag blev besviken när Diskrimineringsombudsmannen valde att lägga ner mitt ärende men lyckligtvis bestämde sig funktionshinderorganisationen DHR att driva frågan vidare. DHR lämnade in en anmälan till Gävle tingsrätt och den 8 december 2016 kallades jag till domstolsförhandlingar. Men tingsrätten kom aldrig fram till punkten som handlade om ifall jag diskriminerats eller inte. Det handlade istället om ansvarsfrågan. Är det bussbolagets fel (bussbolaget som vunnit Region Gävleborgs upphandling om att under några år få utöva kollektivtrafik), eller är det Region Gävleborgs fel. Min uppfattning är att Region Gävleborg har ett ansvar att se till så att även jag kan nyttja kollektivtrafiken och DHRs anmälan är riktad mot regionen.
 
Gävle tingsrätt ansåg att ansvarsfrågan var en allt för stor fråga, som till och med kan innebära en prejudicerande dom. Förhandlingarna avbröts och ansvarsfrågan skickades vidare för att prövas i självaste Högsta domstolen. Min busstur som aldrig blev av den 2 januari 2015 har plötsligt fått enorma proportioner. Min bussresa, som aldrig blev av, kan inte bara skrivas in i historieboken som Sveriges första rättegång om att otillgänglighet är en diskrimineringsgrund. Plötsligt handlar det också om att Högsta domstolen ska bestämma om ansvaret i att utöva kollektivtrafik är bussbolaget eller den som upphandlat, i detta fall Region Gävleborg. Den 8:e maj beviljade Högsta domstolen prövningstillstånd och man skriver så här:
Hänskjutande enligt 56 kap. 13§ rättegångsbalken av fråga om ett landsting har tillhandahållit en tjänst – färd med buss – och därigenom ansvarar i förhållande till en passagerare för att diskrimineringslagens förbud inte överträds på grund av bristande tillgänglighet. (HD:s mål O 556-17)
 

Jönköping 23-24 maj 2017

 
Min vårtermin 2017 börjar lida mot sitt slut. Men ännu är det inte riktigt över, och innan sommaren kan jag konstatera att jag aldrig haft så mycket uppdrag som nu. Höstterminen är också mer eller mindre redan nu bokad och det händer förstås spännande saker även i sommar. Året då jag firar tio år som företagare ser ut att bli rekort i antalet uppdrag. Sedan över ett år tillbaka har jag arbetat i ett Arvsfonden projekt som ägs av Kulturens Bildningsverksamhet för att göra Sveriges mest tillgängliga teaterföreställning. I början på mars var det premiär i Västerås och sedan genomfördes arrangemanget i Luleå den 29-30 mars. Nyss var vi i Trollhättan och nu är det Jönköping som gäller den 23-24 maj. Och det handlar inte "bara" om en teaterföreställning. Under två dagar har vi ett sprängfullt program på Rosensalen med allt från föreläsningar till workshops. Självklart gör även jag föreläsningar om tillgänglighet, bemötandefrågor och lagen som betraktar otillgänglighet som diskriminering.
 
Hela programmet i Jönköping hittar du här.
 

Tävling nummer 3 av 6

Vårterminen 2017 är snart slut. Tiden går så fort när man har roligt, brukar folk säga, och för min del har vårterminen innehållit så galet många spännande arbetsuppgifter så jag förstår inte att det snart är sommar. Det känns även overkligt att jag livnärt mig på tillgänglighet- och bemötandefrågor på heltid i 10 år nu. Mitt företag "rullar" helt enkelt på riktigt bra. För att uppmärksamma att jag firar 10 år som företagare arrangerar jag bland annat en tävling här i min blogg. Den som först svarar rätt vinner en "Livet rullar vidare" överraskning. Totalt arrangeras 6 tävlingar under 2017. Vill du svara på tävlingens fråga skriver du svaret här i bloggen, som en kommentar i min blogg. Skickar du ett mail, skriver du på Facebook, om du Twittrar, om du lämnar svaret genom ett telefonsamtal eller på annat sätt så räknas det inte. Vill du inte registrera dig utan skriva anonymt besvarar du frågan med en kommentar som både innehåller ditt namn och ditt svar. Alla tävlande får bara lämna ett svar var. Tävling nummer 3 pågår från och med den 3 maj 2017 till den 31 maj 2017. Rätt svar och information om vem som vunnit publiceras i början av juni. Nu återstår bara frågan och vem som först svarar rätt genom en kommentar här i min blogg.
 
Jag titulerar mig tillgänglighetsrådgivare och brukar säga att jag, nästan dagligen, hjälper kommuner, landsting, regioner, företag och föreningar att skapa tillväxt genom att göra verksamheter mer tillgängliga för fler. Det jag arbetar med är inventeringar och utbildningar. När kunder hör av sig och vill att jag gör utbildningar handlar det om tre ämnesområden. Jag gör inspirerande och lärorika program med fokus på diskrimineringslagen, tillgänglighetsfrågor eller...
Frågan är vad det tredje ämnesområdet är?
 

RSS 2.0