Boverkets samråd 16 mars 2021

Boverkets samråd med funktionshinderorganisationerna

Datum: 2021-03-16

 

Sedan många år tillbaka är jag DHRs representant i Boverkets samråd med funktionshinderorganisationerna. Sedan 2012 har myndigheten ett sektorsansvar, ett speciellt regeringsuppdrag kring tillgänglighetsfrågor som framgår av den förra nationella strategin för genomförandet av funktionshinderpolitiken. Boverkets mål är att vara stödjande, samlande och pådrivande i funktionshinderfrågor med anknytning till myndighetens verksamhetsområden. På Boverkets ”ska-göra-lista” står det att man genom dialog och kunskapsöverföring ständigt ska diskutera strategiskt viktiga frågor i samråd med funktionshinderorganisationerna. Och på samrådet tisdagen den 16 mars handlade det verkligen om en viktig fråga. Hela mötet ägnades åt Enkelt avhjälpta hinder.

 

Boverket arbetar nu med två spännande regeringsuppdrag. Det ena handlar om att se över lagstiftningen kring Enkelt avhjälpta hinder (HIN). Det andra har fokus på att kanske införa tillsynsavgifter. Båda uppdragen ska rapporteras till regeringen senast den 15 juni. Begreppet Enkelt avhjälpta hinder (EAH) började användas år 2003. Målsättningen var att alla enkelt avhjälpta hinder skulle åtgärdas innan utgången av år 2010, men Boverkets senaste undersökningar från 2018 visar att det fortfarande finns mycket att göra. Undersökningen menade då att en orsak kan vara att Plan- och bygglagen inte tydligt pekar ut ansvarsfrågan. Det där med ansvarsfrågan får dock vänta, det ingår inte i Boverkets regeringsuppdrag just nu. Det handlar heller inte om att något som i dag betraktas som Enkelt avhjälpt hinder ska bort, eller att någon ny otillgänglighet bör betraktas som enkelt avhjälpt. I dag sitter Boverket och bara analyserar hur reglerna kan förändras och/eller förtydligas så det blir mer verkstad och fler enkelt avhjälpta hinder snabbare plockas bort.

 

I dag går det till så att någon uppmärksammar kommunens byggnadsnämnd om en otillgänglighet. Byggnadsnämnden ska handlägga frågan. Om nämnden anser att det är ekonomiskt försvarbart att plocka bort otillgängligheten och att åtgärden är till nytta för fler betraktas det som enkelt avhjälpt och ska åtgärdas direkt. Om en fastighetsägare protesterar och inte åtgärdar det byggnadsnämnden betraktat som enkelt avhjälpt kan nämnden hota med böter i form av vitesbelopp. Det nya som Boverket nu sitter och funderar på är att införa ett nytt begrepp. Arbetsnamnet är ”Enkelt-enkelt avhjälpta hinder”. Det är otillgänglighet som ska åtgärdas utan att någon först kontrollerar om det är ekonomiskt försvarbart och om åtgärden anses vara till nytta för fler. Boverket sitter också och funderar på att föreslå en byggsanktionsavgift för Enkelt avhjälpta hinder. De eventuella viten som fastighetsägare betalar i dag är pengar som försvinner till stadskassan. Om kommunen istället har rätt att ta ut en avgift blir det en intäkt som kan finansiera kommunens tillsynsarbete med enkelt avhjälpta hinder. På Boverkets senaste samråd med funktionshinderrörelsen genomfördes en givande workshop om Enkelt avhjälpta hinder där det var högt i tak. Boverket ska också ha målgruppsmöten med kommuner, fastighetsägare och funktionshinderorganisationer innan myndighetens förslag lämnas till regeringen.


RSS 2.0