Boverkets samråd 14 december 2021

Sedan många år tillbaka är jag DHRs representant i Boverkets samråd med funktionshinderorganisationerna. Varje år genomförs fyra möten, och under pandemin görs de digitalt. Myndigheten envisas med att använda Skype trots att vi från funktionsrättsrörelsen alltid protesterar och förklarar dess otillgänglighet. Det sista samrådet för 2021 genomfördes den 14 december och handlade mycket om den nya nationella strategin från regeringen för genomförandet av funktionshinderspolitiken. Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren refererade till ett möte han varit på med Myndigheten för delaktighet om strategin och konstaterade att det finns stora brister i statistik, utvärdering och uppföljning. Han menar att Boverket måste samverka mer med andra myndigheter och kartlägga, ta fram mer data på vad som saknas, så Boverket vet vart de sedan kan göra mest nytta.

 

Boverkets Anna Pohjanen och Viktoria Buskqvist har fått uppdraget att verkställa strategin och de är redan igång både internt och extern. Med utgångspunkt i ”Hur förändrar vi synen på tillgänglighet som något dyrt och fult” har de bland annat universell utformning högt på agendan. Boverkets bildbank kompletteras med bilder på goda exempel och föreläsare och mötesdagar bokas för både intern och extern utbildning. Hela Boverket och andra myndigheter, samt kommuner och regioner ska utbildas. Två filmer med paralympiern Maja Reichard och arkitekten Gert Vingårdh är på gång där Gert Vingårdh förklarar fördelarna med universell utformning. Universell utformning kommer implementeras i allt från stora konferenser under 2022 som Boverketsdagarna och Gestaltad livsmiljö till myndighetens handlingsplaner och policydokument. Att samråda med funktionsrättsrörelsen är också en viktig pusselbit i den nya strategin. Därför uppdateras nu reglementet för Boverkets samråd med funktionsrättsorganisationerna. De största förändringarna är att Certec vid Lunds tekniska högskola och Myndigheten för delaktighet blir representerade i samrådet. Vi föreslog också att fler från SKR och Länsstyrelsen, samt någon från Akademin, också borde vara med.

 

Boverket har fått ett regeringsuppdrag att ”utvärdera lagen från 2018 om bostadsanpassning”. Regeringen ser att användningen av bostadsanpassning minskar, menar att individuella fungerande lösningar är en viktig pusselbit i nya strategin och hör att många upplever det som svårare och krångligare nu för tiden. År 2015 gjordes 73 200 bostadsanpassningar till en kostnad på över en miljard men fyra år senare gjordes bara 55 765 bostadsanpassningar för 885 miljoner kronor. Boverket kommer ta kontakt med funktionsrättsorganisationerna för att be oss besvara enkäter och vara med i en referensgrupp. Boverkets rapport ska vara klar den 28 februari 2023.

 

För två år sedan analyserade Boverket hur kommunerna arbetar med plan- och bygglagen. Då föreslog myndigheten bland annat att det borde finnas mer vägledning för att stötta kommunerna. Nu arbetar Boverket med regeringsuppdraget att ta fram en ”vägledning om hur barnkonventionen kan påverka fysisk planering och stadsutveckling. Man tänker att detta kan användas för att skapa mer jämlika livsmiljöer. I år har man haft en insamlingsfas och gjort förstudie. Under 2022 tar Boverket fram förslag på vägledning och allt ska vara klart den 30 september.


RSS 2.0