Gävles tillgänglighetssamordnare ska bort

De senaste 15 åren har Gävle kommun tillhört den majoritet av Sveriges kommuner som har en tjänst med titeln tillgänglighetssamordnare. Men nu ser det tyvärr ut som att det är slut med det. Det har funnits en person som haft funktionen att se till så att personer med funktionsnedsättnings behov inte glöms bort när politiker bestämmer något, när tjänstemän verkställer beslut eller kommunanställda utför arbetsuppgifter. Personen, som förresten heter Sören Norman, har också blivit en naturlig länk mellan kommunen och de lokala funktionshinderorganisationerna. I FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, som Sverige skrivit under och lovat följa, står det bland annat att kommuner ska rådgöra med funktionshinderorganisationerna i frågor som berör personer med funktionsnedsättning, så länken är viktig. I maj går Sören Norman i pension och det röd/gröna styret har beslutat att tjänsten plockas bort trots vilda protester från funktionshinderorganisationerna.
 
Istället för en tjänst som tillgänglighetssamordnare vill de röd/gröna politikerna att allt arbete med mänskliga rättigheter ska integreras i kommunens styrning och ledning. Gävle kommun har hoppat på ett projekt där totalt 15 kommuner, landsting och regioner deltar. Ett projekt med rubriken "Social hållbarhet". Kortfattat innebär det att folkhälsofrågor, tillgänglighetsfrågor, nationella minoritetsfrågor, barn- och ungdomsfrågor, jämställdhetsfrågor, integrationsfrågor, funktionshinderfrågor osv... buntas ihop och några kommunanställda blir så kallade "strateger" som får det övergripande ansvaret för allt.
 
Tänk vad bra livet vore om alla naturligt alltid tänkte på allt. I den bästa av världar skulle allas behov prioriteras och ingen glömmas bort eller diskrimineras så fort en politiker bestämmer något, en tjänstemän verkställer ett beslut eller när en kommunanställd utför en arbetsuppgift. Men tyvärr är det inte så och det är lätt att förstå varför. Det finns ingen superman eller superkvinna som i allt hen gör naturligt får med ett perspektiv på etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, kön, könsidentitet och könsuttryck, sexuell läggning och ålder så att alla blir nöjda. Och som om det inte vore nog skulle personen förstås alltid vara påläst så ingen lag, rekommendation, föreskrift, EU-direktiv eller FN konvention bryts. Personen glömmer heller inte bort att vara miljövänlig, jämställd och ha ett barn- och pensionärsperspektiv.
 
Nej, det finns ingen enskild individ som alltid kan allt. Och det är därför som olika intresseorganisationer och välutbildade experter är så viktiga. Det behövs någon som är blåslampan och ständigt lyfter frågor annars är risken stor att tillgänglighetsfrågor och att se till så att rättigheter för personer med funktionsnedsättning prioriteras ner eller helt glöms bort. Vi är nu uppriktigt oroliga. Allt tyder på att det snart blir sämre med tillgänglighetsfrågan i Gävle. När Sören Norman går i pension i maj blir Gävle en av Sveriges få kommuner som valt att prioritera ner personer med funktionsnedsättnings perspektiv och våra gruppers frågor. Trots flera försök under 2015 har det inte gått att påverka de röd/gröna politikerna som styrt i Gävle. Nu gör vi ett sista försök och ställer vårt hopp till de nya Allianspolitker som i dag styr Gävle! Frågan är om Moderaternas Inger Källgren Sawela, Liberalernas Helene Åkerlind, Centerpartiets Ann-Helen Persson och Kristdemokraternas Jan Myléus har en annan syn på tillgänglighetsfrågan och mer värnar om personer med funktionsnedsättning och samhällsfrågor ur vårt perspektiv?
 
Läs mer om det här i Gefle Dagblad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0