Vad tycker Moderaterna?

Under årets Almedalenvecka har min blogg fokus på lagen som betraktar otillgänglighet som en ny form av diskriminering. Om du fortsätter läsa i dagens blogginlägg får du veta vad Moderaterna tycker om diskrimineringslagen. Det är Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot från Skaraborg och socialpolitisk talesperson som svarat. Jag har gjort en kort intervju och hon svarade via mail. Jag har inte gjort några redaktionella ändringar utan helt enkelt klippt ut texten i svaret och klistrat in här i bloggen.
 
 
 
Cecilia Widegren (M) riksdagsledamot Skaraborg. Socialpolitisk talesperson
 
 
Hej Lars-Göran,
Tack för ditt engagerade mejl gällande tillgänglighet och bemötandefrågor avseende människor med funktionsnedsättning.

Frågor som rör moderniseringen av diskrimineringslagstiftningen avseende en ny diskrimineringsgrund är fortfarande oprövade. Det är centralt att alla lagar och regler som rör rättigheter följs upp noggrant och utvärderas. Vår moderata utgångspunkt är varje enskild människas rättigheter, skyldigheter och ansvar. Vi strävar efter att alltid se hela människan.
 
En viktig utgångspunkt i detta sammanhang är vår syn på rätt till personlig assistans och all annan stöd och hjälp till människor med en eller flera funktionsnedsättningar. Vi menar att stödet ska finansieras gemensamt, rättvist och solidariskt. Det ska ges efter behov alldeles oavsett vilken betalningsförmåga den enskilda har och var i landet hon eller han bor. Vår strävan är alltid ett värdigt liv för alla. Att de som exempelvis mist betydande delar av sin rörelseförmåga ska kunna fortsätta leva sitt liv så nära det tidigare livsmönstret som möjligt.
 
Det finns all anledning att följa upp och noga utvärdera hur den nya inriktningen i diskrimineringslagen gällande att bristande tillgänglighet ingår som en form av diskriminering fungerar i praktiken och hur rättsväsendet i sina prövningar framöver väljer att tolka lagstiftarens avsikter. Samtidigt är vi medvetna om att brister i efterlevnad av exempelvis rättighetslagar redan existerar. Det är naturligt att utvecklingen hela tiden går framåt och nya steg tas som följs av större eller mindre bakslag. Att tillgänglighet ska fungera så bra som möjligt för alla har alla med en funktionsnedsättning och anhöriga rätt att ställa krav på. Samhället förmår dock inte alltid leva upp till sina högt ställda målsättningar.

Cecilia Widegren (M)
riksdagsledamot Skaraborg
socialpolitisk talesperson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0