På onsdag startar Paralympics


Tisdagen den 18 september

Tisdagen den 18 september, mellan klockan 18.00-20.30, föreläser jag om tillgänglighets- och bemötandefrågor i Sveg. Alla är välkomna till studieförbundet ABFs arrangemang. Mer detaljer om kvällen hittar du i lokalpressen där ABF kommer att annonsera. För mig är det första gången jag föreläser i Sveg. Alla mina uppdrag är alltid spännande, men det känns extra inspirerande att få besöka en stad som jag tidigare bara passerat.

Söndagen den 16 september

Nu är det klart att jag även besöker Östervåla i höst. Söndagen den 16 september gör jag en föreläsning om tillgänglighets- och bemötandefrågor, som går i gränslandet av att vara teater, i biosalongen Fokus i Östervåla. Det är Norabella teatersällskap som bjudit in mig att göra ett program mellan 14.00-16.30 för inbjudna teaterföreningar. Men föreläsningen är även öppen för allmänheten så alla är välkomna.

OS är slut, nu börjar Paralympics

Den 29 augusti startar årets Paralympics i London och pågår till den nionde september. Det ska tävlas i 20 paralympiska idrotter, och intresset att följa spelen från åskådarplats har aldrig varit större. Enligt ordförande för den internationella Paralympiska kommittén, Sir Phil Craven, är biljettförsäljningen rekordstor. Innan de sista biljetterna till friidrott, ridning, rullstolsbasket och simningens förmiddagspass släpptes i december 2011 hade över en miljon biljetter sålts. Sverige har ett 60-tal kandidater som tävlar i 12 idrotter – boccia, bordtennis, bågskytte, cykel, friidrott, goalball, judo, ridsport (dressyr), rullstolsrugby, rullstolstennis, simning och skytte. Ungefär hälften av kandidaterna är debutanter och resten har erfarenhet från tidigare spel.

Europas mest tillgängliga stad

Statistiken säger att omkring 80 miljoner EU-medborgare lever med en funktionsnedsättning, och eftersom europas befolkning blir allt äldre blir arbetet med att göra städer tillgängliga ännu viktigare när 40-talisterna kommer i armeer av rullatorer. För att öka EU-ländernas motivation att satsa på tillgänglig och användbar inomhus- och utomhusmiljöer för fler finns "Access City Award" - En tävling där städer inom EU med minst 50 000 invånare får vara med. Om du tycker att din stad arbetar extra duktigt med att uppmärksamma tillgänglighetsfrågan kan du, fram till den 5 september, skicka in ditt tävlingsbidrag. Access City Award delades ut för första gången 2010. Då gick priset till staden Ávila i Spanien. Under 2011 inkom bidrag från 114 städer i 23 olika EU‑länder. Salzburg i Österrike utsågs då till segrare.


Onsdagen den 29 augusti

Lördagen den 28 juli föddes min son Oscar. Eftersom han har haft gulsot, och tvingats sola solarium, är han lite svag och måste hjälpas med maten. Amningen kompletteras med sondmatning. Nästan exakt en månad senare, närmare bestämt onsdagen den 29 augusti gör jag höstterminens första föreläsning. Det blir min första föreläsning utanför Sveriges gränser. I Västra Götalandsregionen finns projektet "Tillgängligt friluftsliv", och när deltagarna träffas i staden Dröback (Norge) är jag med och ansvarar för ett förmiddagsprogram på två timmar.

Jag har blivit pappa


RSS 2.0