Öppet brev till Margareta B Kjellin (M)

Hoppas du har det bra i sommar, trots det halvbra vädret. Jag har semester och laddar batterierna inför en intensiv, men rolig, hösttermin med massor av föreläsningsuppdrag om tillgänglighets- och bemötandefrågor. Anledningen till att jag skriver till dig (Margareta B Kjellin - Moderaternas politiker med ansvar för funktionshinderfrågor i regeringen) är den "tillgänglighets-turné" du genomförde i Gävleborg under vinterhalvåret. Du besökte alla kommuner, och tillsammans med representanter från funktionshinderrörelsen tog du rejäla promenader för att bilda dig en egen uppfattning om hur bra/dålig tillgängligheten är i vårt samhälle. Promenaderna, i alla kommuner, pågick i flera timmar och allt från verksamheter som drevs av privata näringsidkare till kommunala verksamheter inventerades. Jag var med på promenaderna i Ockelbo och Gävle.
 
Under "turnén" lyftes tillgänglighetsfrågan i kommunerna, i många fall uppmärksammades "turnén" i lokalpressen och lokala moderata politiker, som följde med på promenaderna, fick i uppdrag av dig att skriva motioner och väcka tillgänglighetsfrågan i respektive kommunfullmäktige. Du tog dig även verkligen tid och, med stora öron och ett rejält anteckningsblock, samlade in tips, idéer, kommentarer och reflektioner från funktionshinderrörelsen. Om jag uppfattade rätt skulle "turnén" resultera i ett dokument, en rapport som samanfattade ditt goda initiativ. Under sommarledigheten brukar jag alltid läsa något spännande, oftast en deckare under mitt parasoll på altanen. Nu hörde jag att solen, för en gång skull, ska visa sig imorgon. Jag är på väg ut på altanen och behöver något spännande att läsa. Är din rapport klar? Det vore grymt spännande att få ta del av den. Hur gick det förresten med din uppmaning till alla lokala moderata politiker i Gävleborgs kommuner? Har de skrivit några motioner, har de försökt lyft tillgänglighetsfrågan mer lokalt?
 

Onsdagen den 10 oktober

Onsdagen den 10 oktober arrangerar Länsrådet för funktionshinderfrågor i Jönköping en halvdagskonferens för politiker, tjänstemän och funktionshinderorganisationer. Dagen handlar om bemötandefrågor och attityder. Jag har bjudits in för att göra ett program på 50 minuter under eftermiddagen. Naturligtvis gör jag en underhållande, lärorik och inspirerande föreläsning som går i gränslandet av att vara teater.

Barnvagn för rullstolsanvändare

Trogna läsare av min blogg vet att jag snart ska bli pappa för första gången. Och det dröjer inte länge nu eftersom min fru är i vecka 38. Eftersom jag är rullstolsanvändare har jag fixat en bärsele och planerar långa promenader med vår, mest min, bäbis. Jag ska "köra" lite barnvagn också, men då hade det ju varit perfekt med en sån här. Undrar om Gävleborgs landsting kan skriva ut detta som ett hjälpmedel?
 

Mcdonalds bryter mot serveringstillstånd

Jag var på stan här i Gävle för några dagar sedan. Mitt i centrum, vid Stortorget, finns en Mcdonaldsrestaurang och eftersom det är sommar har de en tillfällig uteservering. Mitt arbete med tillgänglighetsfrågor har nog ”förstört” min syn. Nu för tiden bär jag alltid med mig tillgänglighetsglasögon. För bara några år sedan byggde kommunen om Stortorget, vilket bland annat resulterade i massor av obehaglig smågatsten (men det är en annan historia). Efter ombyggnationen visade det sig att kommunen varit riktigt duktig och byggt taktila (kännbara) ledstråk för synskadade/blinda på strategist lämpliga platser runt hela torget.

När jag gick förbi Mcdonals kunde jag inte låta bli. Uteserveringen hade placerats rakt över de taktila ledstråket. Jag tog upp mobiltelefonen och tog en bild. Sedan ännu en bild. Men när jag skulle ta den tredje såg jag två män som slutat äta av sina hamburgare och hade all uppmärksamhet på mig. ”Jag fotograferar inte er”, sa jag. ”Kameran är riktad neråt så ni är inte med på bild. Gävle kommun har givit Mcdonalds tillstånd att bygga uteservering på ledstråket. De här knottriga plattorna i marken”, sa jag och pekade. ”Eller så är det någon ansvarig här på Mcdonals som byggt fel”. En av männen reste sig och förklarade att det var han var butikschef.

Butikschefen berättade att de fått tillstånd av kommunen att bygga uteserveringen några decimeter från ledstråket, och visade avståndet mellan tummen och pekfingret. Han var plötsligt inte intresserad av sin hamburgare längre utan började flytta stolar och bord. Innan jag gick såg jag hur butikschefen fick ta i rejält för att försöka omplacera den ”vägg” som inhägnar och avgränsar restaurangmöbler från gångvägen. Anledningen till att jag nu publicerar detta handlar inte om att kritisera Mcdonalds eller butikschefen. Jag funderar över hur Gävle kommun följer upp sina tillstånd? Tar kommunen överhuvudtaget reda på om de aktörer de givit tillstånd sedan lever upp till dess krav? I detta fall hade någon kommunal tjänsteman uppenbarligen inte kontrollerat. Var det endast en miss bland allt annat som sköts prickfritt, eller delar man ut tillstånd utan att någon överhuvudtaget kontrollerar? Arbetar kommunen på samma sätt när restaurangerna exempelvis tilldelas alkoholtillstånd blir jag riktigt rädd.

Torsdagen den 20 september 2012

Höstterminen fylls just nu sakta men säkert med föreläsningsuppdrag runt om i landet. Torsdagen den 20 september föreläser jag om tillgänglighets- och bemötandefrågor på biblioteket i Östersund. Mitt program pågår i två timmar, med start klockan 18.00 och en kortare paus i mitten. Bakom arrangemanget står ett samarbete mellan studieförbundet ABF och Jämtlands länsbibliotek i Östersund. Du får jättegärna komma och lyssna.

Svar från Upptåget

Nyligen berättade jag om mina problem med rullstolsliftarna på Upptåget. Det resulterade i ett öppet brev till ansvariga på tågföretaget. I dag ringde det i min mobiltelefon och det visade sig vara en av de ansvariga på Upptågets marknadsavdelning. Hon var riktigt trevlig och tackade så mycket för mitt påpekande. Mitt brev hade resulterat i att hon utrett saken. Enligt henne finns det ingen generell policy som säger att Upptågens rullstolsliftar ska vara avstängda under sommarhalvåret. Hon hade pratat med flera tågvärdar och var fullt medveten om deras problem - barn leker med hissarna och hissarna används i onödan av exempelvis barnvagsförare vilket leder till både tågförseningar och säkerhetsrisker. Tågförseningar eftersom flera barnvagnar som ska åka upp och ner i hissarna stoppar upp på och avstigningar. Säkerhetsrisker eftersom man helst inte ska använda rullstolsliften när tåget går.
 
Innan vi avslutade samtalet lovade hon att internt sprida information till alla tågvärdar om att rullstolsliftarna ska vara på. Och måste de trots allt stängas av då och då för att undvika problemen har tågvärdarna ett extra stort ansvar att vid varje station, så fort tåget stannar, direkt kontrollera perongen för att ta reda på om någon rullstolsanvändare ska åka med.
 

RSS 2.0