Ett exklusivt erbjudande

Erbjudandet nedan kanske intresserar dig? Sedan 2007 har jag rest runt i hela Sverige för att inspirera andra med en föreläsning som går i gränslandet av att vara teater. I snitt har det varit över 30 uppdrag per termin. Det handlar om hur man med hjälp av tillgänglighetsåtgärder och ett gott värdskap kan skapa tillväxt och därmed öka sin omsättning radikalt. Jag skickar dig detta mail i egenskap av att jag nu höjer ribban ytterligare och tillsammans med Rasmus Isaksson ska göra en landsomfattande föreläsningsturné under 2012 och undrar om du är intresserad. Med humor och en skopa provokation vänder vi bland annat ut och in på tillgänglighet- och bemötandefrågor, kastar bildligt en del gatsten och går bokstavligen ut i krig mot samhällets orättvisor mellan dem som rullar och dem som går. Samtidigt framför jag kärleksdikter med hjälp av godis. Jag påstår att jag är en medelsvensson trots att jag tar mig fram med gummidäck istället för gummisulor, och har radhus, Hyundai och katt istället för villa, Volvo och vove. I mina föreläsningar förklarar jag att allt kan göras tillgängligt för alla trots att en blind man med ledarhund inte kan vara i samma rum som en pälsallergiker. I föreställningarna, får jag publiken att både skratta och gråta.


Onsdagen den 23 november

Det är skoj att konstatera att intresset för funktionshinderpolitiska frågor ökar allt mer. För min del är november mer eller mindre fullbokad med uppdrag runt om i hela landet. Onsdagen den 23 november föreläser jag exempelvis om tillgänglighet- och bemötandefrågor i Falun. Det är studieförbundet ABF som arrangerar ett program i deras projekt "Ta plats på arenan".


Otillgänglig konsert med 50 Cent

Gårdagens konsert med 50 Cent var väl inte den bästa, det tycker inte tidningen Arbetarbladets recensent heller. För min del blev det ändå en trevlig Sandvikenkväll tillsammans med vänner. Synd att ansvariga på Göransson Arena inte tänkt på seriösa publikplatser för rörelsehindrade. Den ordinarie handikappläktaren i arenan, som används när SAIK spelar bandy, var ombyggd till VIP-läktare där rullstolsanvändare inte fick plats. Det fanns heller ingen tillgänglig upphöjd läktare framför scenen som det nu för tiden brukar vara på alla stora konserter. Skulle någon med utrymningsansvar eller känsla för brandsäkerhet ha sett hur Göransson Arena placerade de 15-tal i publiken som var rullstolsanvändare hade arrangören inte fått godkänt. Jag satt vid en av ingångarna från läktarens sittplatser vilket betyder att om läktarna behövts utrymmas stod det rullstolar i vägen överallt och vi hade blivit "översprungna". Och enda alternativet för mig att ta sig ut om det skulle brinna var genom en hiss som man inte får åka i om det blir brand.

Bilder från prova-på-zoom aktivitet

I dag har jag, och många andra, provat Zoom i Högbo Bruk utanför Sandviken.




Webbsända utbildningar om funkisfrågor

Branschorganisationen Svensk tillgänglighet, där jag naturligtvis är medlem, man nu stolt pressentera ett utbildningspaket med massor av inspirerande och lärorika föreläsningar. Under hösten är fyra dagar reserverade för heldagsutbildningar i Handisams lokaler vid Globen i Stockholm, men har du inte tid/lust/råd att åka dit behöver du bara starta datorn och klicka dig fram till www.tillgänglighetskonsulter.se. Utbildningsdag nummer ett arrangeras redan imorgon (26/10) och handlar under förmiddagen om normkritiskt arbetssätt och på eftermiddagen ges ett brukarperspektiv på tillgängligheten.

De direktsända webbutbildningarna fortsätter sedan den 9/11 med strategiskt arbetsmiljöarbete och psykisk ohälsa. Utbildningsdag tre, den 23/11, handlar om FNs konvention om rättigheter för personer med en funktionsnedsättning och diskrimineringsombudsmannen pratar om diskrimineringsgrunderna och lagstiftningen. Den 7/12 avslutas utbildningssatsningen med konsten att sälja kunskap, konsultativt förhållningssätt och CSR Jens Henriksson SKR.

Mot alla odds

Nu dröjer det inte länge innan SVTs nya funkisprogram har premiär. Jag hittade ett smakprov i dag och måste naturligtvis även dela med mig av detta till er bloggläsare. Klicka på bilden för att ta del av smakprovet. Det ska bli mycket intressant om SVT lyckas få tio rörelsehindrade att ta sig över hundra mil i djungel, öken och svann utan att det blir freakshow. Det är viktigt att personer med funktionsnedsättning syns och hörs i media, att vi blir en naturligt del i folks liv och inte ses som anorlunda. Jag är därför alltid för satsningar som ger funkisar publicitet och mediautrymme, men det får inte bli som förr när vi roade oss genom att se kortväxta eller vanförda på cirkus och nöjesfällt.


Måndagen den 7 november

Just nu är jag mitt i en mycket intensiv, men rolig, hösttermin med massor av föreläsningsuppdrag runt om i vårt avlånga land. Men det hindrar mig naturligtvis inte ifrån att boka in ännu fler. Nu är det klart att jag även ska utbilda politiker och tjänstemän i Södertälje. Måndagen den 7 november, mellan klockan 13.20-14.20, föreläser jag om tillgänglighet- och bemötandefrågor i Södertälje kommuns stadshus. Lämpligt nog arrangeras min föreläsning i en lokal i stadshuset som heter Demokratin.

Zoom kommer till Sandviken

Tack vare ett samarbete mellan mig och ett Västeråsföretag är det nu klart att Zoom kommer till Sandviken. Torsdagen den 27 oktober är du välkommen till Högbo Bruk, utanför Sandviken. Vi finns vid parkeringen, inte långt från bastun, från klockan 13.30. Prova på aktivitetet görs i samarbete med Äventyrs Service.



Zoom är en revolutionerande eldriven terränggående fyrhjuling konstruerad för att köras i knölig terräng som skog och mark eller liknande. Att ta sig fram till det gamla favoritfiskestället eller till kantarellerna är en ren utmaning och en möjlighet. Dessutom är det väldigt kul.



Fordonet är idag klassat som ‘Cykel klass III’ och är konstruerat för framfart i max 20 km/h. Samma lagar gäller för en Zoom som för en vanlig cykel; lysen, reflexer, bromsar och ringklocka ska vara på sin plats. Sen är det bara och zooma iväg!



För bara några dagar sedan var det premiär för Västeråsföretagets nya hemsida.
http://www.zoomcamp.se/


Onsdagen den 26 oktober

Nu för tiden händer det inte så ofta att jag kör mina föreläsningar på hemmaplan här i Gävle, men onsdagen den 26 oktober är det dags igen. Den här gången är det Studiefrämjandet som arrangerar en utbildning för sina anställda i regionen. Under eftermiddagen kör jag mitt underhållande och lärorika program på Lättings.

Älsklingsgodis


I min bok "Livet rullar vidare" finns inte bara noveller om hur otillgänglighet påverkar oss på olika sätt, det finns även poesi. Eftersom jag tycker om att leka med ord är denna kärleksförklaring med hjälp av godis en rolig grej. För några år sedan förvandlades dikten till musik när musikern Monica Andersdotter tonsatte min text. I dag är jag registrerad hos STIM och känner mig som Per Gessle när erkättning utbetalas för att låten spelats offentligt. Tyvärr finns låten Älsklingsgodis ännu inte utgiven på skiva men det går att höra den då och då i mina föreläsningar. Vill du höra låten live framförd av Monica Andersdotter ska du bege dig till Kilafors biografteater den 29 oktober där hon genomför en konsert klockan 15.00.



Min mumsmums,
min vanilj viol,
lilla chokladpralin.
Du min sockersöta karamell
som mjukt, lent och kärleksfullt smälter på min tunga.

Min älsklingskola.
Tilldragande, frestande och söt i en perfekt kombination.
Din starka saltlakrissida gör mig het, likt lavaflödande Oboy.
Din sur syrliga sida väcker mina ansiktsutryck, och får pannans veck att skrynkla sig som ett romrussin.
Din mörka chokladflödande sida får mig att smälta som varmt droppande honungssocker.
Plopp.
Plopp.
Plopp.

Min sockertopp.
Mitt daim och knäckknastrande paradis... ask.
Låt oss träffas after eight,
och göra något gott och blandat.

Jag vill dansa twist med dig, smaka på all din sötma.
Min romerska båge nära dina jungfrubröst.
Min dumleklubba och dina salta bomber.
Du får min kropp att känna sig som en skumbjörn.
Den darrar som gelé, pepparbomben exploderar och blir till ett regn av strössel.
Jag går på sockervaddsmoln.

Mmm, mmm, mmm, min smultrongeisha.
Jag vill ta en breake med dig,
och djungelvråla min längtan efter en mintkyss.

Min chokladpudding.
Nappar du om jag föreslår att dansa bugg, nonstop?
Mitt marsipanhjärta,
mitt kex,
mitt älsklingsgodis.
Vill du vara en bit socker i mitt liv?
Hoppas du svarar japp,
för jag vill vara din lilla sega gubbe.


Text: Lars-Göran Wadén

Jag är inte årets nobellpristagare i litteratur

I dag, onsdag, dagen innan det stora avslöjandet äger rum känner jag mig inte allt för förväntansfull. Inget spelbolag, ingen experttyckande kulturpersonlighet eller någon annan heller för den delen tror att jag får Nobells litteraturpris. Det tror inte jag heller trots att min bok "Livet rullar vidare" sålts i närmare tusen exemplar och lästs av massor av människor. Min dröm vore dock att Nobelljurryn något år gav priset till litteratur som lyfter tillgänglighetsfrågan och funktionshinderpolitiken. Handisam, Sveriges kommuner och landsting, Boverket och andra aktörer har de senaste åren producerat mycket spännande läsning men ingen av dem borde få ett litteraturpris. Personligen röstar jag naturligtvis först och främst egoistiskt på mig själv, men på en stark andraplats är den nyutkomna boken "Fulldelaktighet.nu". Sedan 2010 har bloggen fulldelaktighet.nu funnits där olika debbatörer tagit upp diverse ämnen inom funktionshinderpolitiken. Nu har 69 blogginlägg av 21 författare omsorgsfullt valts ut till en bok om rätten att leva det liv du vill, oavsett funktionsförmåga.

Torsdagen den 25 oktober

Torsdagen den 25 oktober kör jag en föreläsning om tillgänglighet- och bemötandefrågor på hemmaplan här i Gävle. Det är gymnasieelever i årskurs tre på Polhemskolan som läser kursen "Fritid för funktionshindrade och människor i behov av särskilt stöd" som ska få ett besök av mig. Det ska bli riktigt skoj.

RSS 2.0