Tisdagen den 24 februari

Imorgon, tisdagen den 24 februari, föreläser jag i Uddevalla. Arrangemanget genomförs i hörsalen på Museigatan 1. Denna gång fokuserar jag främst på två saker. För det första handlar det om den nya lagen som betraktar otillgänglighet som en ny form av diskriminering. För det andra ger jag massor av goda exempel på hur du på bästa sätt ska arbeta med tillgänglighetsfrågan. Och gör du rätt kan det till och med, på sikt, leda till tillväxt och att din verksamhets omsättning ökar radikalt. Jag hoppas att vi ses klockan 18.30 imorgon i Uddevalla.
 

Tingsryds kommun försäkrar sig mot otillgänglighet

Mycket ska man höra innan öronen trillar av. Efter snart 20 års erfarenhet av idéellt funktionshinderpolitiskt arbete, där 8 år även innehållit ett heltidsjobb som tillgänglighetsrådgivare, är jag luttrad. Men uppenbarligen går det fortfarande att lyckas förvåna mig. Från och med första januari 2015 har vi en lag i Sverige som betraktar otillgänglighet som en ny form av diskriminering, och vad gör Tingsryds kommun då? Jo, de tar en försäkring som ska skydda kommunen ifall en person med funktionsnedsättning känner sig diskriminerad på grund av att Tingsryds kommun inte uppfyller lagkrav. Jag hade ingen aning om att man kunde göra så. Detta gör mig förstås riktigt irriterad. Varför plockar man inte bara bort otillgängligheten istället för att sopa problemen under mattan och gömma sig bakom en försäkring.
 
Samtidigt inser jag förstås att detta är genialt och jag förstår inte varför fler gör samma sak. Om Tyngsryd kan så borde ju alla fastighetsägare kunna försäkra sig så de inte behöver göra kostsamma ombyggnationer ifall de bygger fel. Alla skattefuskare borde ha en försökring som löser ut om Skatteverket kommer på dem. Och varför finns det ingen försäkring så att alla som kör för fort kan få sina böter betalda? Nej... Nu har jag inte tid att skriva mer. Jag ska ringa mitt försäkringsbolag och höra om jag kan försäkra mig så jag aldrig behöver oroa mig för bestraffning varje gång jag går mot röd gubbe.

Lyft funktionshinderperspektivet

Varför lyfts så sällan funktionshinderperspektivet självklart och helt naturligt när saker och ting görs? Personligen känns det som att funktionshinderperspektivet allt för ofta får stå bredvid. Det byggs nya toaletter, och så "hoppsan" kommer man på i sista sekunden att en extra toalett behövs för personer med nedsatt rörelseförmåga. Varför inte ha funktionshinderperspektivet och helt enkelt göra en toalett för alla män och en toalett för alla kvinnor - oberoende funktion. När den nya idrottsarenan byggs blir det ett extra projekt när man "hoppsan" kommer på att någon läktarsektion borde vara tillgänglig och omklädningsrummen likaså. Snart arrangeras massor av sportlovsaktiviteter runt om i landet. Det görs naturligtvis en hel del även för personer med funktionsnedsättning, men varför görs de separerade från allt annat? När jag Googlar på sportlovsaktivitet får jag massor av träffar. Några handlar om aktiviteter för personer med funktionsnedsättning, men jag hittar ingen som helt enkelt erbjuder sin verksamhet åt alla oberoende funktion och blandar personer med funktionsnedsättning med personer utan.
 
När Region Gävleborg gör en kultursatsning och köper ny konst handlar det om ett inköp under mångfalldes tecken. Men ingenstans hittar jag att Region Gävleborg menar att personer med funktionsnedsättning ingår. När Gävle kommun nu nominerats till att bli årets stadskärna kan de aldrig ha tagit in funktionshinderperspektivet. De senaste åren har ju stadskärnan, med all ny smågatsten, nya gångfartsområden och mycket, mycket mer, blivit en betydligt sämre och farligare miljö för alla som ser dåligt, hör dåligt och inte går så bra. Läs mer i denna artikel från Gefle Dagblad. Läs mer i denna artikel från Arbetarbladet. Skulle jag beskriva alla situationer som försämrats i stadskärnan, eller visa saker som inte gjorts rätt, skulle detta bli ett flera kilometer långt blogginlägg. Jag har skrivit om detta flera gånger tidigare i bloggen ifall du vill läsa gamla inlägg. När Gävle kommun själva redovisar vad som hänt, det som kommunen själv anser vara de senaste årens förbättringar, står det ingenstans om att några förbättringar gjorts av stadskärnans tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Och det är tråkigt att konstatera att det som står på kommunens hemsida är rätt.

RSS 2.0