Almedalsveckan 2017

 
Vi står inför min fjärde Almedalsvecka. Under åren som gott har jag gjort allt från att intervjua beslutsfattare, politiker och företrädare från funktionshinderrörelsen till att anmäla Almedalsveckan för diskriminering på grund av otillgänglighet. Före, under och efter 100-tals seminarium och andra arrangemang har jag på olika sätt påverkat och lyft funktionshinderfrågor. Tittar du i bloggens historik från de senaste fyra somrarna så dyker det upp massor.
 

Det coola med att engagera sig funktionshinderpolitiskt är att det faktiskt går att påverka. Utan att göra detta blogginlägg till en allt för stor egotripp törs jag påstå att jag då och då gör skillnad. Vid en mängd tillfällen har jag varit med och planterat frön, ställt beslutsfattare mot väggen eller ändrat texter i beslutande dokument. Almedalsveckan har den senaste tiden fått kritik för att bara vara en ”personalfest” för de närmast sörjande av maktelit, lobbyister och journalister. Å ena sidan är det rätt, men å andra sidan kan jag personligen intyga utifrån egen erfarenhet att det går att påverka. Beslutsfattare, politiker och andra med makt är bara en armslängd från mig. Sträckerr jag ut armen och knackar lite på axeln så tar de sig tid och lyssnar.
 
Vi får se vad jag hittar på under Almedalsveckan 2017, men i år blir det inga intervjuer i bloggen som ifjol. Självklart kommer det dock dyka upp några uppdateringar som i text och bild berättar vad jag gör. Vill du ha det allra senaste live och direkt följer du mig enklast på Twitter och Facebook. Jag har gått igenom över 3500 arrangemang som görs under Almedalsveckan. Det finns massor av intressanta saker där jag inte kan låta bli att lägga näsan i blöt. Ett exempel är Tillgänglighetsarenan med en mängd spännande programpunkter under hela tisdagseftermiddagen.

 

Tävling 4 av 6

Det känns overkligt att jag livnärt mig på tillgänglighet- och bemötandefrågor på heltid i 10 år nu. Mitt företag "rullar" helt enkelt på riktigt bra. För att uppmärksamma att jag firar 10 år som företagare arrangerar jag bland annat en tävling här i min blogg. Den som först svarar rätt vinner en "Livet rullar vidare" överraskning. Totalt arrangeras 6 tävlingar under 2017. Vill du svara på tävlingens fråga skriver du svaret här i bloggen, som en kommentar i min blogg. Skickar du ett mail, skriver du på Facebook, om du Twittrar, om du lämnar svaret genom ett telefonsamtal eller på annat sätt så räknas det inte. Vill du inte registrera dig utan skriva anonymt besvarar du frågan med en kommentar som både innehåller ditt namn och ditt svar. Alla tävlande får bara lämna ett svar var. Tävling nummer 4 pågår från och med den 18 juni 2017 till den 30 juni 2017. Rätt svar och information om vem som vunnit publiceras i början av juli. Nu återstår bara frågan och vem som först svarar rätt genom en kommentar här i min blogg.
 

Jag har alltid skrivit. När jag var liten "trakasserade" jag vänner, släktingar och grannar med egna tidningar, serier och böcker. Min riktiga bok "Livet rullar vidare" kom år 2003 och innehåller allt från poesi och noveller till funktionshinderpolitiska krönikor. Mina texter tar ibland oväntade vägar. Texten "Tre ord", som inte är publicerad i min bok, blev plötsligt film en dag. Se filmen nedan. Jag har även skrivit en kärleksdikt, en kärleksförklaring med hjälp av godis. En text som jag än idag använder i mina föreläsningar ibland. Denna text har inspirerat andra att både måla tavor och skapa musik. Jag är till och med registrerad som textförfattare till låten i Stim. Men frågan är nu vad heter kärleksdikten?
 
 
 

Mitt sista möte med Norrbacka Eugeniastiftelsen?

Det har gått tre år sedan jag fick förtroendet att bli ledamot i Norrbacka Eugeniastiftelsen. När styrelsen träffades onsdagen den 7 juni 2017 i Reumatikerförbundets kansli på Hälsingegatan 43, var det mitt sista möte. Mandatperioden sträckte sig nämligen på tre år. Nu är det upp till funktionshinderrörelsen att nominera, och Socialdepartementet ska välja personer till ny styrelse. Personligen hoppas jag förstås att DHR även fortsättningsvis är representerad.
 
Norrbacka Eugeniastiftelsens ändamål är att underlätta situationen för personer med nedsatt rörelseförmåga genom att lämna understöd för undervisning och utbildning, utöva hjälpverksamhet samt främja forskning och utveckling. Cirka nio miljoner kronor delas ut varje år till forskning, funktionshinderorganisatioer och privatpersoner. Den 7 juni låg allt fokus på det sistnämnda. Totalt hade 571 ansökningar skickats in. Ett historiskt högt antal vilket resulterade i att stiftelsen utbetalade extra mycket pengar. Ifjol var antalet ansökningar 491 stycken. Förra året fick privatpersoner 2,8 miljoner kronor. I år utbetalades 3 049 600 kronor.
 
Av årets 571 ansökningar om bidrag till exempelvis rekreationsresor, badtunnor, mobiltelefoner, bilar, körkortsutbildningar, hjälpmedel, datorer, vitvaror, elcyklar och möbler returnerades 161 som inte uppfyllde krav enligt gällande regler. Två ansökningar diskuterades lite extra. Ett handlade om stiftelsen ska ge bidrag till bostadsanpassning när kommunen sagt nej till privatpersonens vädjan om hjälp. Det andra handlade om bidrag för inköp av Mollidräkt. Diskussionerna resulterade i att Norrbacka Eugeniastiftelsen ger bidrag till bostadsanpassningen eftersom kommunen sagt nej. Stiftelsen ger däremot inga pengar till inköp av Mollidräkt eftersom det finns för lite forskning som säkerställer att det ger ett positivt resultat.
 
Före styrelsemötet gav Christian Trahn, från Handelsbanken, en lägesrapport över den globala ekonomin och olika faktorer som påverkar värdetillväxt och direktavkastning. Eftersom vi för två år sedan flyttat kapital från sparande, med låg ränta, till aktier har stiftelsens pengar växt bra. Det har givit högre avkastning och mer utdelning. Samtidigt tar vi förstås en något större risk genom att ha mer aktier i portföljen. Jag väljer att inte rapportera detta i detalj men konstaterar att pengarna växt med närmare fyra procent de senaste två åren.
 
Andra programpunkter på dagordningen handlade om att vi antog en uppdaterad kapitalplaceringspolicy. I höst ska stiftelsens schablonbelopp ses över, men vi bestämde redan nu att höja bidragsbeloppet för inköp av sitski från 5 000 kronor till 10 000 kronor. Nästa år måste stiftelsen också se över beloppsgränser för årsinkomst. För att följa Skatteverkets regler bör vi exempelvis inte dela ut bidrag till enskilda med en årsinkomst över 179 000 kronor. Stiftelsens beloppsgräns för enskilda är just nu en årsinkomst på max 205 000 kronor.
 
På styrelsemötet hörde jag att DHRs bidragsstiftelse tagit kontakt med Norrbacka Eugeniastiftelsen för att eventuellt hitta ett samarbete. Avslutningsvis beviljade styrelsen också en ansökan om bidrag med 126 000 kronor för utgivning av ”Elevberättelser” från föreningen Norrbacka och Eugeniahemmets vänner.



Österåkers tillgänglighetspolicy

Det är inte många som känner till att jag varit med och tagit fram Sandvikens kommuns tillgänglighetsprogram. För över tio år sedan arbetade jag som lokalreporter på en tidning i Sandviken, men jag var intresserad av funktionshinderpolitik redan då. 2003 kom min bok "Livet rullar vidare" och fram tills att jag startade företag 2007 föreläste jag lite på fritiden. Min innan mitt liv som företagare gick igång tog jag plötsligt tjänstledigt från mitt arbete som lokalreporter och projektanställdes Sandvikens kommun för att skriva ett förslag till tillgänglighetsprogram. Ett dokument som lokalpolitikerna sedan antog. Efter att jag startat företag 2017 har jag tappat räkningen på alla föreläsningar, alla tillgänglighetsprogram som jag varit inblandad i. Jag gör ofta utbildningar för politiker och tjänstemän där jag berättar hur tillgänglighetsplaner, program eller en policy kan se ut. Nu är det klart att jag ska hjälpa Österåkers kommun. Uppdraget är att ge rådgivning, stödja och utbilda eftersom Österåkers kommun ska ta fram en tillgänglighetspolicy.

RSS 2.0