Gott nytt år

Jag vill önska dig ett riktigt gott nytt år. Mitt nyårslöfte är att mitt liv bokstavligen ska rulla vidare i samma takt som under 2014. Hoppas livet rullar vidare på bästa sätt även för dig.
 

God jul

Jag tar nu lite "jullov" men vill först passa på att önska alla en riktigt god jul. Ja, jag kommer inte kunna låta bli att twittra och göra Facebookinlägg lite då och då om spännande funktionshinderpolitik med fokus på tillgänglighetsfrågan, men det blir något lugnare de närmaste dagarna. Jag hoppas att du verkligen får en mysig julhelg.
 
.

Vi gör skillnad

Alla engagerade personer med en funktionsnedsättning gör dagligen fantastiska oppinionsbildande insattser. Den organiserade funktionshinderrörelsen likaså. Men vi arbetar oftast så hårt för att få våra rättigheter uppfyllda att vi glömmer slå oss på bröstet och inse att vi faktiskt gör skillnad. Utan att nu bli allt för kaxig kan jag inte låta bli att påstå att utan dig, mig och alla andra aktiva i funktionshinderrörelsen hade vi inte haft en ny diskrimineringslagstiftning som betraktar otillgänglighet som diskriminering från och med nästa år. Utan oss alla hade personer med funktionsnedsättning inte kunnat vara så delaktiga, ha assistans, få hjälpmedel, synas i arbetslivet och ta sig obehindrat fram tack vare god tillgänglighet.
 
Absolut är jag medveten om alla undantag i den kommande diskrimineringslagen som i vissa fall gör den allt för tam. Jag känner till besparingar och indragningar inom både hjälpmedel och assistans, att det naturligtvis kryllar av otillgängliga utomhus- och innomhusmiljöer och arbetslösheten är grymt hög bland personer med funktionsnedsättning. Men jag är samtidigt hundra procent säker på att om vi tillsammans inte varit så aktiva, påverkat beslutsfattare och arbetat med oppinionsbildning hade det varit betydligt sämmre.
 
Nästan dagligen kommer jag i kontakt med en nyhet om något som blivit bättre tack vare envist engagemang från funktionshinderrörelsen. Ett exempel från den senaste veckan är att Gävlerestaurangen Bilagan äntligen fått smisk på fingrarna och tvingats betala 25 000:-.Ett annat exempel är Boverkets beslut om att otillgängliga studentbostäder inte ska byggas. Både exemplen hade aldrig hänt om du, jag och alla andra inte engagerat oss i funktionshinderpolitiken. Nu står vi inför ett nytt år och jag ser fram emot 2015. På nyårsafton blir mitt nyårslöfte naturligtvis att fortsätta kampen och förbättra ännu mer. Jag hoppas att ditt nyårslöfte är detsamma.

Internationella funktionshinderdagen 2014

idag, på FNs internationella dag för funktionshinderfrågor, arrangeras massor av aktiviteter runt om i världen för att lyfta frågor om personer med funktionsnedsättningar rättigheter. 15 procent av jordens befolkning har en funktionsnedsättning, och många diskrimineras av bl.a otillgänglighet. Personligen befinner jag mig idag i Bollnäs. DHR Gävleborgsdistriktet har beslutat att för första gången utdela ett tillgänglighetspris till någon person, verksamhet, förening eller kommun som gjort något extra bra för att förbättra tillgängligheten och därmed göra något mer attraktivt för fler. Årets tillgänglighetspris tilldelas S. Peterssons guldsmedsbutik i Bollnäs för sitt initiativ att bygga en fin och väl fungerande entré med ramp till sin butik. Ett beslut som också var en del i att guldsmedsbranchens organisation i somras utnämnde butiken till Årets Guldsmedsbutik.
 
 

Onsdagen den 3 december 2015

På onsdag besöker jag Hofors. Turnén med min föreläsning om tillgänglighet- och bemötandefrågor fortsätter runt om i landet och verkar aldrig ta slut. Det dyker hela tiden upp nya som intresserar sig för mitt speciella sätt att med lite humor och provokation utbilda i dessa aktuella ämnen. Det är skoj att intresset för att vilja skapa tillväxt genom att göra sin verksamhet mer tillgänglig för fler är stort. Onsdagen den 3 december 2015 är jag alltså i Hofors på Folkets hus. Föreläsningen börjar klockan 18.30, det är gratis entré och alla är välkomna. Anmäl dig genom att klicka på följande länk: http://simplesignup.se/event/50255

RSS 2.0